Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2008 г.

Органичният тор може да се използва след девет месеца

Не всичко може да слагате в компоста

В процеса на компостирането участват бактерии, гъбички и червеи, насекоми и други живи организми, които разграждат отпадъците до органичния тор. Компостът подобрява структурата на почвата, подхранва растенията, задържа влагата. Това е един от начините за производството на екологично чисти плодове и зеленчуци.
Сред отпадъците, които могат да послужат за основа за получаването на компост, са обелките от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели. В органичния тор не могат да участват сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кокали. Заразените растения трябва да се остраняват, защото болестотворните организми продължават да съществуват и могат да заразят почвата. Ако е студено ще чакате поне 9 месеца, за да се превърнат отпадъците в органичен тор. През лятото трябват само 3 месеца. През студените сезони процесът ще се забави. Ако стартирате през есента, разграждането ще започне чак през пролетта и така срокът ще се удължи тройно. Забележите ли след време, че компостът не е еднороден, може да отделите целите отпадъци и след това отново да ги върнете в съда, за да продължат своето разграждане. Ако органичният тор е уплътнен или мокър, след разрохкване ще е готов за употреба в градината.

Органичният тор може да се използва след девет месеца
8292
 

Последни материали
Виж
Изравнителят при „Асеница“ не работи
Засега „Напоителни системи“ доставя вода на земеделците в Пловдивска област. Не така беше преди година
Гергана Кабаиванова от Фондация Пендара
Нормативите за занаятчийските храни са на трупчета, браншът обаче не се оплаква
Популациите на всички селскостопански животни в ЕС са намалели
Определена е ставката по еко схемата за биоразнообразието в горски екосистеми за 2024 г.
Изложение Free From Specialty Food & Wine 2025
Родният бизнес се нарежда сред лидерите в здравословните храни
Манастирска яхния
Свързани материали
Виж
Изравнителят при „Асеница“ не работи
Засега „Напоителни системи“ доставя вода на земеделците в Пловдивска област. Не така беше преди година
Гергана Кабаиванова от Фондация Пендара
Нормативите за занаятчийските храни са на трупчета, браншът обаче не се оплаква
Популациите на всички селскостопански животни в ЕС са намалели
Определена е ставката по еко схемата за биоразнообразието в горски екосистеми за 2024 г.
Изложение Free From Specialty Food & Wine 2025
Родният бизнес се нарежда сред лидерите в здравословните храни
Манастирска яхния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини