Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2008 г.

Органичният тор може да се използва след девет месеца

Не всичко може да слагате в компоста

В процеса на компостирането участват бактерии, гъбички и червеи, насекоми и други живи организми, които разграждат отпадъците до органичния тор. Компостът подобрява структурата на почвата, подхранва растенията, задържа влагата. Това е един от начините за производството на екологично чисти плодове и зеленчуци.
Сред отпадъците, които могат да послужат за основа за получаването на компост, са обелките от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели. В органичния тор не могат да участват сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кокали. Заразените растения трябва да се остраняват, защото болестотворните организми продължават да съществуват и могат да заразят почвата. Ако е студено ще чакате поне 9 месеца, за да се превърнат отпадъците в органичен тор. През лятото трябват само 3 месеца. През студените сезони процесът ще се забави. Ако стартирате през есента, разграждането ще започне чак през пролетта и така срокът ще се удължи тройно. Забележите ли след време, че компостът не е еднороден, може да отделите целите отпадъци и след това отново да ги върнете в съда, за да продължат своето разграждане. Ако органичният тор е уплътнен или мокър, след разрохкване ще е готов за употреба в градината.

Органичният тор може да се използва след девет месеца
7977
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напояваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напояваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини