В процеса на компостирането участват бактерии, гъбички и червеи, насекоми и други живи организми, които разграждат отпадъците до органичния тор. Компостът подобрява структурата на почвата, подхранва растенията, задържа влагата. Това е един от начините за производството на екологично чисти плодове и зеленчуци.
Сред отпадъците, които могат да послужат за основа за получаването на компост, са обелките от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели. В органичния тор не могат да участват сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, кокали. Заразените растения трябва да се остраняват, защото болестотворните организми продължават да съществуват и могат да заразят почвата. Ако е студено ще чакате поне 9 месеца, за да се превърнат отпадъците в органичен тор. През лятото трябват само 3 месеца. През студените сезони процесът ще се забави. Ако стартирате през есента, разграждането ще започне чак през пролетта и така срокът ще се удължи тройно. Забележите ли след време, че компостът не е еднороден, може да отделите целите отпадъци и след това отново да ги върнете в съда, за да продължат своето разграждане. Ако органичният тор е уплътнен или мокър, след разрохкване ще е готов за употреба в градината.