Начало » Новини » Света
07.05.2024 г.

Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари

Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари

Селското стопанство продължава да бъде повлияно от редица събития извън контрола на земеделските стопани, като например климатичните и геополитическите кризи, които продължават да оказват натиск върху фермерите. Те се отразяват на производителността, търговията, потребителското търсене, цените и в крайна сметка на доходите на земеделските стопани. След последната краткосрочна прогноза (есента на 2023 г.) и въпреки някои благоприятни, но ограничени промени в разходите за производствени ресурси, техните цени, включително на енергията, торовете и фуражите за животни, са значително над нивата отпреди COVID. Несигурност за земеделските стопани пораждат и непредвидимите екстремни метеорологични явления, геополитическите конфликти, които оказват натиск върху селскостопанските пазари, както и икономическите фактори, като например все още високите лихвени проценти и увеличените разходи за труд. Цените на хранителните продукти остават все така високи, което в съчетание с ниските перспективи за икономически растеж ограничава перспективите за възстановяване на потребителското търсене. Това са констатациита в публикувания днес доклад на Европейската комисия за краткосрочните перспективи за селскостопанските пазари на ЕС за пролетта на 2024 г. Доклада представя най-новите тенденции и перспективи за основните селскостопански сектори.

Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане

Земеделските стопани в ЕС продължават да се сблъскват с многобройни предизвикателства, свързани с разходите за производствени ресурси, които остават в голяма степен над нивата отпреди въвеждането на COVID, въпреки неотдавнашната тенденция към намаляване на някои от тях. Производството на торове в ЕС продължава да се възстановява, но вносът остава на високи нива.

Индексът на производственните цени на земеделските стопани в ЕС е намалял в сравнение с равнището от 2022 г., но това намаление все още не е изцяло предадено на цените на храните за преработвателите и потребителите, което потенциално би могло да доведе до допълнително облекчение за последните. Въпреки че индексът на потребителските цени на храните в ЕС се стабилизира от март 2023 г. насам, той се е увеличил средно с 43 на сто в сравнение с 2015 г. В някои държави от ЕС увеличението е по-значително, като например в Полша (+65 процента) или Литва (+69 процента).

Метеорологичните условия като цяло се оказаха добри за повечето зимни култури и пасища, но влажността може да бъде предизвикателство за някои северозападни части на ЕС. Като се има предвид непредсказуемостта на екстремните метеорологични явления и резките промени, наблюдавани през последната година, към настоящите сигнали трябва да се подхожда предпазливо.

Зърнени и маслодайни култури

През 2024/25 г. се очаква производството на зърнени култури в ЕС да се увеличи до около 278,5 млн. тона (+3% на годишна база), което ще се дължи основно на по-добрите добиви. Валежите се отразиха на производството на зърнени култури през 2023/24 г. и понякога затрудняваха достъпа на земеделските стопани до полетата им за засяване на пролетни зърнени култури. Като цяло вносът на зърнени култури в ЕС през 2023/24 г. (юли 2023 г. - юни 2024 г.) може да остане със 17% по-висок от средния за последните 5 години. Подобрената логистика на черноморския коридор обаче улеснява износа на украински зърнени култури към световните пазари, като в ЕС влизат по-малко украински зърнени култури.

Площите за отглеждане и добивите от соя и слънчоглед се увеличават през 2023/24 г. Производството на маслодайни и протеинови култури се очаква да нарасне през 2024/25 г., което се дължи на увеличението на добивите от соя, грах и бакла.

Вино и зехтин

Производството на зехтин в ЕС се очаква леко да се възстанови през 2023/24 г. (октомври 2023 г. - септември 2024 г.) след рекордно ниската реколта през миналата година. Намаленото предлагане все още води до повишаване на цените. Това кара потребителите да се преориентират към други масла и мазнини или да намалят общия прием на масла. В резултат на това през 2023/24 г. потреблението на зехтин в ЕС може да бъде най-ниското в историята.

Производството на вино в Италия и Испания е намаляло значително през 2023/24 г. (август 2023 г. - юли 2024 г.) поради неблагоприятни климатични условия. Консумацията на вино в ЕС продължава да се понижава, тъй като по-младите поколения предпочитат други видове алкохолни напитки, като бира или коктейли, а освен това покупателната способност на потребителите е по-ниска.  

Неблагоприятните климатични условия също оказаха отрицателно въздействие върху производството на ябълки и портокали в ЕС. Очаква се износът на пресни ябълки и портокали от ЕС да намалее рязко, а вносът на портокали да се увеличи, което ще окаже по-голям натиск върху местните производители.

Мляко и млечни продукти

Въпреки непрекъснато намаляващото поголовие от млечни крави (-0,5 %), прогнозите са предлагането на мляко в ЕС да остане относително стабилно през 2024 г. (+0,4 %), което може да бъде подкрепено от нарастващите добиви (+0,9 %). В страните от ЕС се наблюдават контрастни ситуации, повлияни по различен начин от климатичните условия или от текущите структурни промени.

Производството и износът на сирене в ЕС остават силни и биха могли да продължат да се увеличават през 2024 г. Износът на масло от ЕС също може да остане положителен при стабилно вътрешно потребление.

Спада потреблението на говеждо и свинско месо

Животновъдният сектор претърпява структурни промени, предизвикани главно от промяната в предпочитанията на потребителите от говеждо към птиче месо и от екологичните ограничения. Потреблението на говеждо месо на глава от населението в ЕС през 2023 г. ще спадне до 9,7 кг (-4,7% на годишна база). Спадът в потреблението може да продължи с 2,8% през 2024 г. Производството на говеждо месо в ЕС може да продължи да намалява и това да поддържа цените на говеждото месо в ЕС.

Производството на свинско месо в ЕС бележи подобен спад с -6,6% през 2023 г. Намалението може да се забави до 0,4% през 2024 г.

Търсенето на птиче месо, като по-евтин източник на протеини, все още е високо. Потреблението на глава от населението в ЕС се е увеличило с 3% през 2023 г. и може да нарасне с още 2% през 2024 г. Вносът на птиче месо също продължава да бъде висок.

Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
2116
 

Последни материали
Виж
Фитофтората вече нападна доматите
Форум
Износът на зърно е качил с 37 % търговския баланс на България с Китай
Производител на зеленчуци от Мало Конаре, Пазарджишко
Иван Кабуров: Когато изземат „зелените картончета“ от спекулантите, секторът ще изсветлее
Тарас Висоцки: Украйна остава лидер в износа на селскостопански продукти
Износът на селскостопанска продукция от Украйна ще надхвърли 60 млн. тона
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
Наръчник Кампания 2024
В България няма и едно стопанство, регистрирано с интегрирано производство
Свързани материали
Виж
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
БФС
Отличени са 30 земеделци в конкурса „Фермерството и младите хора“
МЗХ се разминава с регламентите на ЕС по отношение на биоградините, засадени през 2023 г.
Администрацията упорито работи срещу биофермерите, окастряйки за пореден път дължимите субсидии
Проблем с продължение
Биофермери сигнализират Тахов за напълно отрязани субсидии на стопани, засегнати от бедствия
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини