Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.08.2020 г.

Млечните разтвори са работещ вариант срещу брашнеста мана по краставиците

Органични средства
Млечните разтвори са работещ вариант срещу брашнеста мана по краставиците

sinor

Брашнестата мана по краставиците е заболяване, създаващо проблеми на производителите всяка година. Често предприемаме погрешни, скъпи и  трудоемки методи, при опитите да се справим с проблема. Стига се и до подмяна на повърхностния почвен слой, което изобщо не е необходимо.

Болестта е настъпила, когато листата на краставиците се покриват с бели или кремави брашнести петна, които в началото са дребни, ъгловати, а впоследствие се разрастват и много приличат на заразени с бактериоза. Нерядко обхващат стъблата, цветовете, а дори и плодовете.

Понякога пораженията от брашнеста мана приемат застрашителни размери и загуба на половината от реколтата поради преждевременното обезлистване на растенията и намаляване жизнеспособността на цветовете. Когато брашнестата мана порази голяма част от листата, растенията отслабват и плодовете съзряват преждевременно. Идентифицирането на ранен етап позволява да се предотврати разрастването в сериозни мащаби.

Тук е важно да се знае, че брашнестата мана не принадлежи към почвените патогени и е съвършенно безсмислено да се дезинфекцира почвата, а още по-малко да се подменя повърхностния слой. Сеитбооборотът също не помага да се контролира заболяването, защото гъбичката не оцелява  в почвата.

Условия и разпространение на болестта

Спорите на патогена се разпространяват чрез вятъра, а добрата новина е тази, че ако едно растение е заразено, това съвсем не означава, че непременно ще се разболеят и останалите.

Условията, благоприятстващи разпространението на брашнестата мана включват:

– висока влажност;

– слаба осветеност;

– температурни колебания.

Превантивни стъпки за избягване и минимизиране на риска

1. Избор на устойчиви сортове.

2. Осигуряване на добра циркулация на въздуха, отглеждане на опорни конструкции и на участъци без засенчване.

3. Ограничаване на прекомерното подхранване, особено с азотни торове, като се съблюдават стриктно изискванията на растенията през различните етапи на вегетация.

4. Дезинфекция на инструментите, чрез които се прехвърлят спори от едно растение на друго. Използва е силен оцет или белина в съотношение 1:10.

5. Редовно преглеждане на по-старите листа за инфекция и отстраняване.

Средства за борба с брашнестата мана

При откриване на първите симптоми на болестта отстранете болните листа и ги изхвърлете. Ако се намали поливането и респективно влажността, петната се ограничават и спороносният налеп намалява. Това е много актуално при оросяване на растенията.

Торене на краставиците

В органичното земеделие се използва калиев бикарбонат, който е известен като окислител за вино, но има и добри фунгицидни свойства. Тиморекс 66 СК е ефикасен препарат с екстракт от чаено дърво и няма карантинен срок.

Хлебната сода (натриев бикарбонат) е сред най-известните подръчни разтвори. Тук си струва да се отбележи, че при лабораторни тестове разтворът, съдържащ само сода не показва предимства срещу гъбичното заболяване, а повишените концентрации, нанасят допълнителна вреда на вече заразените растения. Ако към разтвора се добави течен сапун, който ще позволи фиксиране на содата и ще повиши рН на повърхността на листата, това ще затрудни оцеляването на гъбичните спори.

Най-доброто народно средство срещу брашнеста мана се счита содо-млечната смес. Тя се приготвя, като към половин литър мляко се добавят 3 равни чаени лъжички сода и 1 капка течен сапун, разбърква се и се пръскат листата от двете страни.

Доказано е, че млякото работи и без сода – една част мляко на две части вода. За предпочитане е да се използва високомаслено мляко, защото фероглобулинът в млякото е активната съставка срещу гъбичките, а мазнините благоприятстват фиксацията.

Опитните производители предлагат и други народни средства на млечна основа за борба с брашнестата мана, доказали своята ефективност – спрей от млечна суроватка или смес от мляко и вода (1:10), към която се добавят 30 капки йодна тинктура и 20 г сапун.

Ако сме пропуснали благопритния момент и огнището на болестта е обхванало целите растения, тогава изходът е – фунгициди, но винаги трябва да се спазват стриктно указанията на опаковката, както и времето за прибиране на реколтата. Ако вече берем краставици, тогава трябва да прибегнем към препарати с по-къс карантинен срок – Куадрис (3 дни), Байфидан и Трифмин (7 дни) и др. Има системни фунгициди, действащи и срещу кубинска мана.

Ако заразените растения все пак успеят да дадат плодове, то те ще бъдат дребни и безвкусни, но не са опасни за здравето, освен ако нямаме алергия към този вид гъба.

Млечните разтвори са работещ вариант срещу брашнеста мана по краставиците
70460
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
Ценни съвети
Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури
Съвети към градинаря
Превенция срещу фалшивата брашнеста мана по зеленчуците
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Практика
Есенна обработка за предпазване на лозята от брашнеста мана
Брашнеста мана по моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини