Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2023 г.

При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана

Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана

sinor.bg

Продължително време изнемогвахме от горещините, а сега почти всеки ден има гръмотевични бури, урагани или превалявания. Когато горещото и сухо време се промени в хладно и непостоянно, това се отразява негативно на растенията и върху тях се появява бяло прахообразно покритие. За повечето градинари явлението е добре познато – става въпрос за патогенната гъба, възбудител на брашнестата мана, която е много разпространена болест по растенията. А нейното икономическо значение непрекъснато нараства.

Причинители за маната са около 200 вида гъби, принадлежащи към няколко рода, които имат специализирани форми за различните гостоприемници. Топлите дни и прохладните нощи създават благоприятни условия за развитие на болестта.

Симптоми

Въпреки голямото многообразие от причинители симптомите по растенията са много сходни. Това са хлоротични петна, покрити с обилен брашнест налеп, които бързо нарастват и обхващат целия лист. По-често се образуват по горната повърхност на листата, но понякога и по долната, наблюдават се по младите стъбла, цветните пъпки и плодове.

Заразените части на растенията изгарят и изсъхват преждевременно. При силно заразяване и намаляване на зелената маса фотосинтезата се влошава, което води до намаляване на добивите.

Кореново гниене при доматите

При резки колебания в температурата и влажността на въздуха тургорът на растенията забележимо се влошава. Това улеснява проникването на патогените в тях, защото могат без съпротива да пробиват покривните клетки.

Как да садим картофи

Вятърът и дъждът разнасят спорите на голямо разстояние и могат да покрият целия участък. Листата, стъблата, плодовете и пъпките, засегнати от брашнестата мана, изсъхват и падат. Болестта напада не само овощни дървета и храсти, но почти всички зеленчукови култури – домати, краставици, тикви, тиквички, пипер, патладжан и др. Декоративните растения също страдат от брашнеста мана – рози, флокс, цинии, далии, лупина, делфиниум, мак и вербена са сред най-податливите.

Краставиците могат да се третират с меден сулфат (1 чаена лъжичка на 10 л вода) или калиев перманганат (3 г на 10 л вода). При подхранване се увеличава с малко количеството калиев тор.

При лозите е важна есенната обработка с 3-4%-ен разтвор на железен сулфат или 4-5%-ен разтвор на меден сулфат.

Цариградското грозде и касисът често се покриват с плътна бяла пелена, а за да не се случи това, трябва да се култивират сортове, устойчиви на заболяването.

Създадени са много нови сортове пшеница, грозде, праскови, краставици и пипер, устойчиви на брашнеста мана.

Зимното пръскане е при овощните култури е задължително – в началото на вегетационния период дърветата и храстите се обработват превантивно с млечна суроватка или 4%-ен разтвор на меден сулфат. В резултат на това върху листата се заселват полезни микроорганизми, които се хранят с мицела на брашнестата мана и отслабват нейната вредност.

Естествените защитници срещу вредители

При ранни признаци на заболяване се използва Топаз 100 ЕК, бордолезов разтвор (1%) или друг подходящ системен фунгицид с предпазно и лечебно действие. Важно е препаратите да се редуват – един и същ не трябва да се прилага повече от 2-3 пъти за сезон.

След прибиране на реколтата е необходимо отново пръскане с подходящ фунгицид, а когато опадат листата се изрязват поразените върхове на овощните култури. Растителните остатъци от едногодишните култури, пострадали от брашнеста мана, се почистват качествено и изгарят или изнасят извън участъка, защото патогенът може да презимува в тях. Те не се използват за компостиране.

Причина за развитието на заболяването е не само влажното и горещо време, но и гъстите насаждения – растенията трябва да растат свободно. Важно е да се спазват посевните норми и гъстотата на засаждане. Профилактиката включва и спазване на правилата на сеитбообращение.

Прекомерната и небалансирана употреба на азотни торове е друга причина за податливостта на растенията към заболяване от брашнеста мана.

При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
26073
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Ценни съвети
Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури
Съвети към градинаря
Превенция срещу фалшивата брашнеста мана по зеленчуците
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Органични средства
Млечните разтвори са работещ вариант срещу брашнеста мана по краставиците
Практика
Есенна обработка за предпазване на лозята от брашнеста мана
Брашнеста мана по моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини