Начало » Пазари » Животинска продукция
05.12.2021 г.

Маслото в Европа е поскъпнало с 64 на сто за година

Нарасналите разходи за производството на мляко натискат предлагането
Маслото в Европа е поскъпнало с 64 на сто за година

Спадът в предлагането на мляко и силното търсене са основни причини за резкия ръст на цените на борсово търгуваните селскостопански продукти, коментират от международната компания за финансови анализи StoneX, цитирани от електронното издание Agriland. Характерен пример е маслото, което поскъпва през последните 3 месеца, като Индексът за европейското масло се е повишил с над 40%. Същевременно средната цена на маслото в Европа е с 64% над регистрираната по същото време на миналата година. През последните 2 седмици обаче то е поевтиняло с 1,4% спрямо върховите стойности, отчетени в средата на ноември, сочат данни на компанията.

Същевременно на физическия пазар сухото обезмаслено мляко регистрира 18 поредни седмици на повишаване на цените, като от началото на август е поскъпнало с 32%.

„Ако погледнем фючърсните пазари за европейските млечни продукти, фючърсите за маслото на Европейската енергийна борса (EEX) за периода декември 2021 – май 222 г. загубиха 0,4% спрямо първата половина на ноември, след което спечелиха 0,8% спрямо втората половина на месеца. От друга страна фючърсите за сухото обезмаслено мляко за посочения 6-месечен период продължиха да вървят нагоре, нараствайки съсс 7,5% в рамките на месеца”, коментира Питър Мийън, старши анализатор в StoneX за млечните продукти в Европейския съюз.

Последните данни за производството на сурово мляко показват, че в 5-тте големи износители то изостава с 0,6% през септември спрямо същия месец на миналата година, като най-силен е спадът в Нова Зеландия (4,4%) и Австралия (2,9%). В Европейския съюз показателят е близък до средния – понижение с 0,7%. Производството на мляко в САЩ е нараснало само с 0,2%, а Аржентина е единствената, регистрирала значим ръст през септември от 4,6% спрямо същия месец на 2020 г. Данни на Stonex сочат, че през октомври също се очертава спад в производството на мляко на годишна база – с 3,3% в Нова Зеландия, с 0,5% в САЩ и Великобритания и с 4,2% в Нидерландия. Мийън посочи, че за разлика от тях в Ирландия производството на мляко е нараснало през октомври с 2,4%, макар ръстът да се забавя в сравнение с предходните месеци.

Високите разходи за производството са сред факторите, на които се отдава спадът в предлагането в световен мащаб. „Износът от Нова Зеландия през октомври се оказа по-слаб от очакваното при ръст от едва 0,4% на годишна база, като само сухото обезмаслено мляко и сирената отчетоха ръст от съответно 13% и 20%, докато всички оставали основни продукти се представят по-слабо”, посочи експертът.

Колкото до търсенето на млечни продукти на международните пазари, картината напоследък също не е особено розова. „Вносът на млечни родукти в Китай през октомври е намалял с 2,7% спрямо същия месец на миналата година, като сухото обезмаслено мляко с 28% и маслото с 19% са единствени сред основните подукти, при които се наблюдава увеличение на количествата в сравнение с миналата година”, уточни Мийън.

Маслото в Европа е поскъпнало с 64 на сто за година
12162
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа
Резултати до лятото на 2024
Започнаха разговори за бъдещето на селското стопанство на Европа
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини