Начало » Новини » Страната
08.10.2021 г.

Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата

Стопаните разпродават животни, но изкупните цени на месото падат, предупреди Михаил Михайлов
Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата

Facebook

Необходим е спешен план за справяне с кризата в млечните ферми, предизвикана от драстичното поскъпване на фуражите и електроенергията. Това каза пред Sinor.bg Михаил Михайлов, председател на Националният съюз на говедовъдите.

По повод гласуваната от правителството актуализацията на бюджета, след която за животновъдните ферми с едър и дребен рогат добитък беше планирано да отидат 42 млн. лева, Михайлов заяви, че още няма яснота за разпределението на средствата. Той не изключва сумата да бъде коригирана и по думите му помощта за фермите се очаква най-рано през ноември.

Междувременно млечните стопанства са в тежко състояние заради цените на енергоносителите и фермерите разпродават крави, овце и дори земеделска земя в Добруджа, за да покрият разходите за ток и заплати, каза Михайлов.

Ако една ферма е плащала доскоро 400-500 лв. за електроенергия, сега плаща 1000 лв., посочи той. В същото време доячите средно получават по 1000 лв., но вече искат по 1500 лв.

Михаил Михайлов даде пример с ферма в Новозагорско, където кравите дават средно по 33 литра на ден. От продажбата им с 19 литра се заплащат разходите за фураж и остават 14 литра, с които трябва да се покрият заплатите, данъците и всички други разходи на фермата при изкупна цена на млякото 78 ст.

Овцевъдите по думите му до домента се радват на значително по-добри цени от 8-9 лв. за агнешкото и 1,30-1,40 лв. за литър мляко, но скоро и при тях разходите ще скочат, тъй като трябва да купуват фураж за агнетата и овцете майки, както и да покрият разходите за ток.

Затова Националният съюз на говедовъдите очаква от агроминистерството и научните институти към него да направят в следващите дни спешен анализ на ситуацията и да предложат конкретни мерки за подпомагане на сектора.

На въпрос дали фермерите искат компенсации за изразходваната електроенергия той заяви, че правителството трябва да реши дали подпомагането трябва да е насочено към тока, фуражите или да е с парични средства.

„Средната цена на млякото нарасна от 64 на 66 ст. за литър, но килограм царевица вече струва 50 ст. 10-процентното увеличение на изкупните цени на млякото не може да покрие 30-40-процентното поскъпване на фуражите“, заяви председателят на Националният съюз на говедовъдите.

По повод прогнозата, че поголовието от млечни крави в България ще намалее до 221 хил. животни, той каза, че някои кланици в Югозападна България са плътно ангажирани в следващите месеци, като основно се разпродават по-непродуктивните крави, а цената на килограм живо тегло на телетата е под 4 лв.

Намалението на броя крави се случва в цяла Европа и тъй като стопаните пазят най-млечните животни, засега се запазва производството на мляко. Но и това според него ще приключи до едно ниво, а след това общото производство на мляко ще падне с редуцирането на животните.

В Сърбия в подкрепа на сектора ДДС на фуражите е намален от 20 на 10%, като говедовъдите получават допълнително по 20 динара (около 33 ст.) на литър произведено мляко. В Гърция ДДС на фуражите е намален от 23% на 12%, а в последните дни на 6%, посочи Михайлов като пример за подпомагане.

Михаил Михайлов отчете, че към края на ноемрви се очаква обвързаната подкрепа за фермите, както и помощта на глава животно, но по думите му периодът до изплащането им е силно критичен за стопанствата.

Надежда Иванова

Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата
44062
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини