Търсенето на масло в Европа намаля заради промените, включени от сладкарите в рецептите за производство на продукцията им, които са свързани главно с увеличено използване на растителни мазнини като заместител, заяви на сесия на Европейската асоциация на търговците на млачни продукти Eucolait експертът на ИнфАгро Максим Фастеев, цитиран от електронното издание DairyNews. По думите на Фастеев „потвърждава се теорията, че търсенето на масло в Европа спадна, тъй като много сладкари започнаха да използват рецепти с растителни мазнини заради по-изгодните им цени”, след като маслото поскъпна рязко през 2017-2018 г.
Търсенето на масло в Русия в момента е силно, но участниците в сесията са изтъкнали, че страната е непостоянен играч на международния пазар. За първите 6 месеца на годината вносът на масло в Русия е нараснал с 52% спрямо същия период на 2018 г., достигайки 57 хил. тона. Това е и най-силното ускоряване на темпото на ръст на вноса от въвеждането на забраната за доставки от държавите-членки на Европейския съюз през август 2014 г.