Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.03.2021 г.

Три причини да не пикираме доматения разсад

Практично
Три причини да не пикираме доматения разсад

sinor

Доматите са култура, която лесно понася пикиране и по-често се отглеждат по този начин. Много новатори го отхвърлят и изтъкват основателни причини, а освен това са доволни от резултата. Сериозен е поводът не само за спор, но и за размисъл.

Първата причина да не пикираме разсада е заради дължината на корена. Малко въведение не е излишно – у нас доматите се отглеждат като едногодишни растения, но в райони, където годишно въздушната и почвена температури не падат под 0 градуса по Целзий, могат да се развиват и плодоносят като многогодишни. Кореновата система на доматите е много добре развита. Разположението и степента на развитие се определят до известна степен от сортовите особености, но влияние има начинът на отглеждане и обработките. Основният корен и разклоненията му са разположени в еднометровия слой, но в някои случаи и по-дълбоко.

Болести по ябълката с които трябва да се справите

Разсадният период променя вида на кореновата система – от осева (вретеновидна) се превръща в мощна, но брадата и повърхностно разположена. По този начин лишаваме доматите  от устойчивост на засушаване и топлоустойчивост, а частично и от хранителни вещества – това е проблем на всички растения с повърхностна коренова система. Корените не успяват да  извлекат достатъчно храна, защото тя отива в по-ниските слоеве на почвата. В този случай има нужда от по-често подхранване, а корените често изпитват топлинен стрес.

Каква е алтернативата - едно от решенията е да не пикираме. Като компромис може да се приложи отглеждане най-напред в многогнездови касетъчни тарелки с малък обем, а след това прехвърляне в контейнери с по-голям обем и без прищипване на корена. Това ще позволи развитието както на осевия, така и на страничните влакнести корени.

Твърде обемните контейнери в началото също не са подходящи за младите растения, защото почвата се засолява бързо. Те не стимулират развитието на страничните корени – ще останат единични и „рошави“. Специалистите смятат, че контейнерът трябва да бъде „по мярка“.

Втората причина да не пикираме е водният стрес. Оказва се, че доматените растения при температури над 28 градуса започват да изпитват воден стрес. Поливането при прегряване е стресов фактор.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане

При подобни ситуации растенията забавят развитието си или го  преустановяват напълно, а при постоянно повтарящи се – високи температури и преполиване, развитието се нарушава и продуктивността значително намалява.

При високи температури трябва да се полива сутрин рано.

Препоръчва се и напълно ограничаване на поливането и кратковременно засушаване, което предполага, че коренът ще се развива на дълбочина в търсене на влага. Действително, според наблюденията, ако от самото начало разсадът се полива умерено (не се допуска преполиване), доматите растат топлоустойчиви и не изискват обилно поливане привисоки температури, защото вече са се приспособили.

Когато младите растения се поливат обилно и често, корените остават повърхностни и засушаването не се отразява добре.

Израстването на дълги корени може да се постигне без пикиране на разсада.

Третата причина да не се пикира е, че то спира растежа и разсадът забавя развитието си. Наблюденията показват, че това забавяне е от порядъка на 7-10 дни, защото доматите не се страхуват от нарушаване целостта на кореновата система – не са като пипера и патладжана, но все пак адаптация е нужна. Не можем да пренебрегнем труда, грижите и условията, които трябва да осигурим по време на  пикиране и след това.

Спорът за пикирането е сериозен повод за размисъл, а аргументите „за“  се свеждат до малкото място преди пикиране (все пак трябва да се намери място след това) и периодичното досипване на пръст в контейнерите. Преместването от малък в по-голям контейнер и използването на торфени таблетки и контейнери дава частично решение на последния проблем.

Кумчев: Целта ни до 2027 г. трябва да бъде за поне 40% български плодове, зеленчуци и месо на родния пазар

Три причини да не пикираме доматения разсад
229155
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Правилно пикиране на доматения разсад
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Кога и как да пикираме доматите?
Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита
Аргументи за пикиране на разсада и против
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини