Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Три причини да не пикираме доматения разсад

Практично
Синор.БГ / 16.03.2021 г.
Три причини да не пикираме доматения разсад

sinor

Доматите са култура, която лесно понася пикиране и по-често се отглеждат по този начин. Много новатори го отхвърлят и изтъкват основателни причини, а освен това са доволни от резултата. Сериозен е поводът не само за спор, но и за размисъл.

Първата причина да не пикираме разсада е заради дължината на корена. Малко въведение не е излишно – у нас доматите се отглеждат като едногодишни растения, но в райони, където годишно въздушната и почвена температури не падат под 0 градуса по Целзий, могат да се развиват и плодоносят като многогодишни. Кореновата система на доматите е много добре развита. Разположението и степента на развитие се определят до известна степен от сортовите особености, но влияние има начинът на отглеждане и обработките. Основният корен и разклоненията му са разположени в еднометровия слой, но в някои случаи и по-дълбоко.

Болести по ябълката с които трябва да се справите

Разсадният период променя вида на кореновата система – от осева (вретеновидна) се превръща в мощна, но брадата и повърхностно разположена. По този начин лишаваме доматите  от устойчивост на засушаване и топлоустойчивост, а частично и от хранителни вещества – това е проблем на всички растения с повърхностна коренова система. Корените не успяват да  извлекат достатъчно храна, защото тя отива в по-ниските слоеве на почвата. В този случай има нужда от по-често подхранване, а корените често изпитват топлинен стрес.

Каква е алтернативата - едно от решенията е да не пикираме. Като компромис може да се приложи отглеждане най-напред в многогнездови касетъчни тарелки с малък обем, а след това прехвърляне в контейнери с по-голям обем и без прищипване на корена. Това ще позволи развитието както на осевия, така и на страничните влакнести корени.

Твърде обемните контейнери в началото също не са подходящи за младите растения, защото почвата се засолява бързо. Те не стимулират развитието на страничните корени – ще останат единични и „рошави“. Специалистите смятат, че контейнерът трябва да бъде „по мярка“.

Втората причина да не пикираме е водният стрес. Оказва се, че доматените растения при температури над 28 градуса започват да изпитват воден стрес. Поливането при прегряване е стресов фактор.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане

При подобни ситуации растенията забавят развитието си или го  преустановяват напълно, а при постоянно повтарящи се – високи температури и преполиване, развитието се нарушава и продуктивността значително намалява.

При високи температури трябва да се полива сутрин рано.

Препоръчва се и напълно ограничаване на поливането и кратковременно засушаване, което предполага, че коренът ще се развива на дълбочина в търсене на влага. Действително, според наблюденията, ако от самото начало разсадът се полива умерено (не се допуска преполиване), доматите растат топлоустойчиви и не изискват обилно поливане привисоки температури, защото вече са се приспособили.

Когато младите растения се поливат обилно и често, корените остават повърхностни и засушаването не се отразява добре.

Израстването на дълги корени може да се постигне без пикиране на разсада.

Третата причина да не се пикира е, че то спира растежа и разсадът забавя развитието си. Наблюденията показват, че това забавяне е от порядъка на 7-10 дни, защото доматите не се страхуват от нарушаване целостта на кореновата система – не са като пипера и патладжана, но все пак адаптация е нужна. Не можем да пренебрегнем труда, грижите и условията, които трябва да осигурим по време на  пикиране и след това.

Спорът за пикирането е сериозен повод за размисъл, а аргументите „за“  се свеждат до малкото място преди пикиране (все пак трябва да се намери място след това) и периодичното досипване на пръст в контейнерите. Преместването от малък в по-голям контейнер и използването на торфени таблетки и контейнери дава частично решение на последния проблем.

Кумчев: Целта ни до 2027 г. трябва да бъде за поне 40% български плодове, зеленчуци и месо на родния пазар

Три причини да не пикираме доматения разсад
242388
 

Последни материали
Виж
Турция инвестира 54,5 млн евро в защита на местните породи и развитие на животновъдството
Лозови сарми с леща
Статистика
Исторически спад: След 20 години фермерите засяха под 10 млн. декара с пшеница
FAO. Световното производство на зърно през 2025/26 ще надхвърли 3 млрд. т
Форум в София
Марио Милушев с ключови акценти и новини за бъдещата ОСП след 2027 г.
Регистрираните доставки за последните 20 години бяха едва 20 000 тона
Износът на пшеница от Казахстан за Алжир надхвърли 100 милиона долара
Свързани материали
Виж
Правила за пикиране на разсада за пипер
Пикиране на разсада за домати – оптимално време и особености
Пикиране на разсада - цел и особености
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Правилно пикиране на доматения разсад
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини