Начало » Новини » Страната
15.03.2021 г.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане

Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане

За здрав лук Снимка: sinor

Арпаджикът може да се засажда щом времето е подходящо за това – от края на февруари и целия март. Това зависи от района и атмосферните условия. Препоръчително е по-ранното засаждане, но не и когато почвата е много студена. Закъснението води до намаляване на реколтата, защото не може да се оползотворява пълноценно пролетната влага. За ускоряване на поникването могат механично и много внимателно да се отстранят връхните сухи части на арпаджика.

Най-подходящият размер арпаджик е с големина до 10 мм в диаметър и не повече от 15 мм. Лук за глави може да се отглежда и чрез директна сеитба на семената, но само за някои подходящи сортове и прилагане на надеждни технологии.

Арпаджикът трябва да бъде подготвен преди засаждане – в частност може да бъде обработен със содов разтвор, което ще го дезинфекцира и предпази от болести.

Тънкости при торенето на лука

Обработването със содов разтвор дава няколко предимства:

– качествена дезинфекция;

– появата на гниене;

– защита от почвени патогени;

– благоприятства минералното подхранване;

– активира процесите на растеж;

– намалява стрелкуването на растенията;

– повишаване на добивите.

За целта е необходимо арпаджикът да се обработва правилно, защото в противен случай може да се стигне до загниване и негативни резултати.

Процедурата за обработване не е сложна – загряваме 1 л вода до  40-50 градуса по Целзий, разтваряме в нея пълна чаена лъжичка сода и поставяме в топлия разтвор само здрави главички за половин час. За по-бавно охлаждане на разтвора съдът може да се захлупи или покрие с подходящ материал.

Ако задачата е само да се предотврати стрелкуването на растенията, тогава водата се нагрява до 60 градуса, разтваря се содата в същото съотношение, но арпаджикът се държи в разтвора 15 мин.

Количествата разтвор са съобразени с количествата арпаджик и е добре да го притиснем по подходящ начин, а да не плува отгоре.

След изваждане от разтвора луковичките се подсушават и могат да се засаждат. Процедурата в никакъв случай няма да навреди, защото освен да дезинфекцира почвата содата неутрализира високата киселинност.

Някои производители прилагат и друг начин – овалване на арпаджика в сода (на сухо), но ефекта е много слаб.

Две седмици след поникване на лука е добре да се приложи следната процедура: 1 пълна супена лъжица сода се разтваря в 2 литра вода и растенията се пръскат с разтвора. Тази обработка предпазва лука от брашнеста мана.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане
45326
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Мариновани лукчета
Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Трябва ли да се окопава, плеви и полива лука и кога
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини