Арпаджикът може да се засажда щом времето е подходящо за това – от края на февруари и целия март. Това зависи от района и атмосферните условия. Препоръчително е по-ранното засаждане, но не и когато почвата е много студена. Закъснението води до намаляване на реколтата, защото не може да се оползотворява пълноценно пролетната влага. За ускоряване на поникването могат механично и много внимателно да се отстранят връхните сухи части на арпаджика.
Най-подходящият размер арпаджик е с големина до 10 мм в диаметър и не повече от 15 мм. Лук за глави може да се отглежда и чрез директна сеитба на семената, но само за някои подходящи сортове и прилагане на надеждни технологии.
Арпаджикът трябва да бъде подготвен преди засаждане – в частност може да бъде обработен със содов разтвор, което ще го дезинфекцира и предпази от болести.
Обработването със содов разтвор дава няколко предимства:
– качествена дезинфекция;
– появата на гниене;
– защита от почвени патогени;
– благоприятства минералното подхранване;
– активира процесите на растеж;
– намалява стрелкуването на растенията;
– повишаване на добивите.
За целта е необходимо арпаджикът да се обработва правилно, защото в противен случай може да се стигне до загниване и негативни резултати.
Процедурата за обработване не е сложна – загряваме 1 л вода до 40-50 градуса по Целзий, разтваряме в нея пълна чаена лъжичка сода и поставяме в топлия разтвор само здрави главички за половин час. За по-бавно охлаждане на разтвора съдът може да се захлупи или покрие с подходящ материал.
Ако задачата е само да се предотврати стрелкуването на растенията, тогава водата се нагрява до 60 градуса, разтваря се содата в същото съотношение, но арпаджикът се държи в разтвора 15 мин.
Количествата разтвор са съобразени с количествата арпаджик и е добре да го притиснем по подходящ начин, а да не плува отгоре.
След изваждане от разтвора луковичките се подсушават и могат да се засаждат. Процедурата в никакъв случай няма да навреди, защото освен да дезинфекцира почвата содата неутрализира високата киселинност.
Някои производители прилагат и друг начин – овалване на арпаджика в сода (на сухо), но ефекта е много слаб.
Две седмици след поникване на лука е добре да се приложи следната процедура: 1 пълна супена лъжица сода се разтваря в 2 литра вода и растенията се пръскат с разтвора. Тази обработка предпазва лука от брашнеста мана.