Начало » Новини » Страната
15.03.2021 г.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане

Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане

За здрав лук Снимка: sinor

Арпаджикът може да се засажда щом времето е подходящо за това – от края на февруари и целия март. Това зависи от района и атмосферните условия. Препоръчително е по-ранното засаждане, но не и когато почвата е много студена. Закъснението води до намаляване на реколтата, защото не може да се оползотворява пълноценно пролетната влага. За ускоряване на поникването могат механично и много внимателно да се отстранят връхните сухи части на арпаджика.

Най-подходящият размер арпаджик е с големина до 10 мм в диаметър и не повече от 15 мм. Лук за глави може да се отглежда и чрез директна сеитба на семената, но само за някои подходящи сортове и прилагане на надеждни технологии.

Арпаджикът трябва да бъде подготвен преди засаждане – в частност може да бъде обработен със содов разтвор, което ще го дезинфекцира и предпази от болести.

Тънкости при торенето на лука

Обработването със содов разтвор дава няколко предимства:

– качествена дезинфекция;

– появата на гниене;

– защита от почвени патогени;

– благоприятства минералното подхранване;

– активира процесите на растеж;

– намалява стрелкуването на растенията;

– повишаване на добивите.

За целта е необходимо арпаджикът да се обработва правилно, защото в противен случай може да се стигне до загниване и негативни резултати.

Процедурата за обработване не е сложна – загряваме 1 л вода до  40-50 градуса по Целзий, разтваряме в нея пълна чаена лъжичка сода и поставяме в топлия разтвор само здрави главички за половин час. За по-бавно охлаждане на разтвора съдът може да се захлупи или покрие с подходящ материал.

Ако задачата е само да се предотврати стрелкуването на растенията, тогава водата се нагрява до 60 градуса, разтваря се содата в същото съотношение, но арпаджикът се държи в разтвора 15 мин.

Количествата разтвор са съобразени с количествата арпаджик и е добре да го притиснем по подходящ начин, а да не плува отгоре.

След изваждане от разтвора луковичките се подсушават и могат да се засаждат. Процедурата в никакъв случай няма да навреди, защото освен да дезинфекцира почвата содата неутрализира високата киселинност.

Някои производители прилагат и друг начин – овалване на арпаджика в сода (на сухо), но ефекта е много слаб.

Две седмици след поникване на лука е добре да се приложи следната процедура: 1 пълна супена лъжица сода се разтваря в 2 литра вода и растенията се пръскат с разтвора. Тази обработка предпазва лука от брашнеста мана.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане
44656
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Мариновани лукчета
Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Трябва ли да се окопава, плеви и полива лука и кога
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини