Начало » Новини » Страната
15.03.2021 г.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане

Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане

За здрав лук Снимка: sinor

Арпаджикът може да се засажда щом времето е подходящо за това – от края на февруари и целия март. Това зависи от района и атмосферните условия. Препоръчително е по-ранното засаждане, но не и когато почвата е много студена. Закъснението води до намаляване на реколтата, защото не може да се оползотворява пълноценно пролетната влага. За ускоряване на поникването могат механично и много внимателно да се отстранят връхните сухи части на арпаджика.

Най-подходящият размер арпаджик е с големина до 10 мм в диаметър и не повече от 15 мм. Лук за глави може да се отглежда и чрез директна сеитба на семената, но само за някои подходящи сортове и прилагане на надеждни технологии.

Арпаджикът трябва да бъде подготвен преди засаждане – в частност може да бъде обработен със содов разтвор, което ще го дезинфекцира и предпази от болести.

Тънкости при торенето на лука

Обработването със содов разтвор дава няколко предимства:

– качествена дезинфекция;

– появата на гниене;

– защита от почвени патогени;

– благоприятства минералното подхранване;

– активира процесите на растеж;

– намалява стрелкуването на растенията;

– повишаване на добивите.

За целта е необходимо арпаджикът да се обработва правилно, защото в противен случай може да се стигне до загниване и негативни резултати.

Процедурата за обработване не е сложна – загряваме 1 л вода до  40-50 градуса по Целзий, разтваряме в нея пълна чаена лъжичка сода и поставяме в топлия разтвор само здрави главички за половин час. За по-бавно охлаждане на разтвора съдът може да се захлупи или покрие с подходящ материал.

Ако задачата е само да се предотврати стрелкуването на растенията, тогава водата се нагрява до 60 градуса, разтваря се содата в същото съотношение, но арпаджикът се държи в разтвора 15 мин.

Количествата разтвор са съобразени с количествата арпаджик и е добре да го притиснем по подходящ начин, а да не плува отгоре.

След изваждане от разтвора луковичките се подсушават и могат да се засаждат. Процедурата в никакъв случай няма да навреди, защото освен да дезинфекцира почвата содата неутрализира високата киселинност.

Някои производители прилагат и друг начин – овалване на арпаджика в сода (на сухо), но ефекта е много слаб.

Две седмици след поникване на лука е добре да се приложи следната процедура: 1 пълна супена лъжица сода се разтваря в 2 литра вода и растенията се пръскат с разтвора. Тази обработка предпазва лука от брашнеста мана.

Обработете арпаджика със сода преди засаждане
18317

Последни материали
Виж
Зам. министър на земеделието
Джиков обещава бърза превеждане на помощта от 426 млн. лв.
Продължаваме историята на един честен и работлив производител на домати от Пловдивско
Ето как „розовата мечта” на Венци от Мало Конаре „отлетя” за Великобритания!
Търговията с блокираното зърно продължава на цени под пазарните
САЩ отпускат близо 70 милиона долара за покупка на украинска пшеница
Правителството им се оправдава с неясно откъде взети ниски цени у нас и в Хърватия
Фермерите в Сърбия блокират шосета заради изкупните цени на слънчогледа
Наука и бизнес
Климатичните промени влияят силно и на зоните в „Натура 2000“
Решения на Министерския съвет
Агроминистерството спешно организира изгарянето на рибата, умъртвена след пресъхване на река Искрецка
Свързани материали
Виж
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Трябва ли да се окопава, плеви и полива лука и кога
Как да запазим арпаджика
Позволете му да хване пролетната влага
Как се сади дребен арпаджик за едри глави
Студ и жега съсипват луковичките
Съхранение на арпаджика
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам