Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта

Полезни съвети
Синор.БГ / 06.04.2024 г.
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта

Да пикираме пипера или не? Този въпрос не е лишен от смисъл, защото пиперът понася процедурата много по-болезнено от доматите, зелето и други популярни култури. Факт е, че ако се извърши правилно, тогава ползите са по-големи от неприятните последици.

Не трябва да забравяме, че когато пикираме на пипера, не е препоръчително да го заравяме много дълбоко – достатъчно е до семеделните листа. Можем да сравним с кореновата шийка при дърветата, която не е желателно да се покрива с пръст.

При пикиране на пипера е важно да спазваме следните условия:

1. Грижата за корените е от първостепенно значение. Пиперът е култура, която реагира негативно при нарушаване на целостта и нараняване на кореновата система. Реакцията не е толкова силна, колкото при краставиците, но все едно – резултатите не са добри.

Специалистите съветват пикирането да се извърши възможно най-рано. Обикновено това е времето, когато котиледоните са се развили нормално, а първият лист е вече заложен, но едва се показва. Пикиране на пипера на такъв ранен стадий се понася добре от растенията.

Между другото, ако краставиците се пресаждат на такъв ранен стадий, тогава и те ще понасят нормално пресаждането. Производителите със сигурност знаят, че колкото по-болезнено една култура реагира на нараняванията на кореновата система, толкова по-рано тя трябва да се пикира или пресажда.

2. Подходяща почва

Пиперът се нуждае от много рохкава почва. По тази причина е добре при пикиране на разсада в нея да се добавят съставки, които имат това качество – зеолит, вермикулит, перлит или други. Може да се добави и малко креда, за да се разкисли почвата. В такава среда пиперът със сигурност ще се чувства добре след пресаждане.

3. Осигуряване на достатъчно жизнено пространство за растенията

Много е важно да се обърне достатъчно внимание на жизненото пространство на пипера. Изборът на подходящ контейнер е много важен момент и минимумът е 500 мл. Ако сме предвидили повторно пресаждане на растенията, тогава може първоначално да ги пикираме в обем от около 200 мл, а по-късно да ги прехвърлим в по-голям. Това е много важен момент, тъй като корените не трябва да се огъват и нараняват при пресаждането. В противен случай те ще загинат, а разсадът ще изостане в своето развитие за дълго време.

4. Ранно и правилно пикиране – добър резултат

Контейнерите, в които ще пикираме разсада трябва да имат достатъчно дренажни отвори, за да няма застояване на поливната вода. Насипваме пръст и я поливаме, за да се овлажни и слегне. Правим дълбока ямка, в която поставяме разсада, и внимателно уплътняваме около него. След това поставяме контейнерите на топло и светло място, но защитено от пряка слънчева светлина.

Поливаме умерено и редовно, като не допускаме преовлажняване или засушаване на пипера.

Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
15306
 

Последни материали
Виж
Приемът ще е 9-11 септември
Отворено е ново кандидатстване по схемите Училищен плод и Училищно мляко
Плащането ще е с редукция от 0,6%
Финансова помощ за свиневъдите: Подробности за втория транш
Реколтата, отчетена към септември 2025 г.
Статистиката отчете сривовете в овощарството за 2025 г.
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
Износът е за близо 22 млрд. евро, вносът за 17 млрд.
Стабилност на износа на селскостопански храни от ЕС през май 2025 г.: Тенденции и ключови пазари
Безапелационният победител Bunge ще достави планираните 125 000 тона
Меката пшеница поевтиня на международния търг за внос в Тунис
Свързани материали
Виж
Несъвместимост между културите и правилно планиране в градината
Как да ускорим узряването на пипера?
Грижи през лятото
Поява на пукнатини по чушките – причини и решение
Практика
Вредители по пипера и борбата с тях
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Подхранване на пипера след засаждането му на постоянно място
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини