Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.04.2024 г.

Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта

Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта

Да пикираме пипера или не? Този въпрос не е лишен от смисъл, защото пиперът понася процедурата много по-болезнено от доматите, зелето и други популярни култури. Факт е, че ако се извърши правилно, тогава ползите са по-големи от неприятните последици.

Не трябва да забравяме, че когато пикираме на пипера, не е препоръчително да го заравяме много дълбоко – достатъчно е до семеделните листа. Можем да сравним с кореновата шийка при дърветата, която не е желателно да се покрива с пръст.

При пикиране на пипера е важно да спазваме следните условия:

1. Грижата за корените е от първостепенно значение. Пиперът е култура, която реагира негативно при нарушаване на целостта и нараняване на кореновата система. Реакцията не е толкова силна, колкото при краставиците, но все едно – резултатите не са добри.

Специалистите съветват пикирането да се извърши възможно най-рано. Обикновено това е времето, когато котиледоните са се развили нормално, а първият лист е вече заложен, но едва се показва. Пикиране на пипера на такъв ранен стадий се понася добре от растенията.

Между другото, ако краставиците се пресаждат на такъв ранен стадий, тогава и те ще понасят нормално пресаждането. Производителите със сигурност знаят, че колкото по-болезнено една култура реагира на нараняванията на кореновата система, толкова по-рано тя трябва да се пикира или пресажда.

2. Подходяща почва

Пиперът се нуждае от много рохкава почва. По тази причина е добре при пикиране на разсада в нея да се добавят съставки, които имат това качество – зеолит, вермикулит, перлит или други. Може да се добави и малко креда, за да се разкисли почвата. В такава среда пиперът със сигурност ще се чувства добре след пресаждане.

3. Осигуряване на достатъчно жизнено пространство за растенията

Много е важно да се обърне достатъчно внимание на жизненото пространство на пипера. Изборът на подходящ контейнер е много важен момент и минимумът е 500 мл. Ако сме предвидили повторно пресаждане на растенията, тогава може първоначално да ги пикираме в обем от около 200 мл, а по-късно да ги прехвърлим в по-голям. Това е много важен момент, тъй като корените не трябва да се огъват и нараняват при пресаждането. В противен случай те ще загинат, а разсадът ще изостане в своето развитие за дълго време.

4. Ранно и правилно пикиране – добър резултат

Контейнерите, в които ще пикираме разсада трябва да имат достатъчно дренажни отвори, за да няма застояване на поливната вода. Насипваме пръст и я поливаме, за да се овлажни и слегне. Правим дълбока ямка, в която поставяме разсада, и внимателно уплътняваме около него. След това поставяме контейнерите на топло и светло място, но защитено от пряка слънчева светлина.

Поливаме умерено и редовно, като не допускаме преовлажняване или засушаване на пипера.

Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
8307
 

Последни материали
Виж
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Карантинна опасност – картофен молец
Шумен и Плевен
Главчев разпореди на екоминистерството да се задейства за разрешаване на водната криза
Сушата преди това обаче забавя развитието на посевите с 2-3 седмици
Условията бяха удовлетворителни за есенниците в Украйна през октомври
Приемът ще започне през януари 2025 г.
Готови са критериите за подбор на браншови проекти за обучение на фермерите
Свързани материали
Виж
Парена туршия
Бърза стерилизирана туршия
Бърза туршия
Цени на плодове и зеленчуци на борсите в страната
Сурова рязана туршия
Зелена туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини