Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.02.2024 г.

Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада

При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада

Снимка: sinor.bg

Здравият и силен разсад е една от предпоставките за добра реколата. Много и различни са факторите, оказващи влияние върху качеството на развитие на надземната зелена маса и коренова система на младите растения. Проблеми могат да възникнат по всяко време от неговото отглеждане, затова като начало – трябва да осигурим подходящите условия.

Най-често допусканите грешки - некачествени семена

Качеството на семената е първият фактор, отговорен за развитието на разсада. Основните показатели за това са:

– правилна форма и размер на семената за дадена култура;

– чистота на семенния материал;

– кълняемост, която зависи до голяма степен от условията и продължителността на съхранение;

– енергия на покълване, влияеща се дори от леко повишаване на влажността, защото процесът на дишане се активира и сухото вещество бързо се губи, а на повърхността се развиват плесенни гъби.

Неправилен избор на дата за сеитба

Когато избираме време за сеитба на семената, трябва да се съобразим с климатичните условия на региона, характеристиките на развитие на съответната култура, светлинния режим и възможностите за допълнително осветление.

При ранна сеитба разсадът прераства, а при недостиг на светлина стъблото се източва и остава тънко и слабо.

Неподходяща почва

Изборът и подготовката на почвените смеси също изисква сериозен подход. Тя трябва да бъде хранителна, влагоемка, лека и рохкава, неутрална по отношение на киселинността, благоприятна за развитие на микрофлората.

Градинската и оранжерийна почва трябва да се дообработи, защото може да съдържа семена на плевели, ларви на вредители и фитопатогени. Торфените смеси и таблетки осигуряват отлична среда за начално развитие на разсада.

Нарушаване технологията на засяване

За всяка култура правилата за засяване на семената са специфични.

Пиперът, патладжанът, краставиците и тиквичките е по-добре да засяваме в индивидуални контейнери, защото понасят болезнено пикирането. При засяване на семената в общ контейнер, трябва да се спазва изискването за допустимото разстояние между тях, което е различно за отделните култури.

Дълбочината на засяване също има значение и обикновено е 2,5-3 пъти по-голяма от диаметъра на семената. В противен случай се създава пречка за поникване и достигане на повърхността на почвата, а кълновете загиват.

Важно е да знаем, че семената на някои култури покълват на светлина. Това се отнася за градински ягоди, целина, петуния, лобелия и др. Те се притискат към почвата, поръсват се съвсем леко с фин пясък и се покриват със стъкло или прозрачно фолио.

Недостатъчна осветеност

Светлината е друго важно условие за отглеждане на качествен разсад, а през зимата и началото на пролетта не достига. Оптималната осветеност е 20 000 лукса за 14-16 часа в денонощие. За допълнително осветление могат да се използват битови луминисцентни лампи или фитолампи.

Неподходящи температури

Всяка култура има специфични изисквания към температурните условия – температура на поникване, първите 7-10 дни след поникване и за последващия период на развитие.

Неправилно поливане

Важно за покълването, поникването и развитието на младите растения е да се установи редовно, но умерено поливане, за да се предотврати преовлажняване или изсушаване на почвата. Прекомерната влага води до развитие на кореново гниене, а когато почвата пресъхне, тогава важни микропроцеси в растителните тъкани се преустановяват и растенията умират.

Нерационално подхранване

Сериозна грешка, която се допуска при отглеждане на разсад е желанието за подхранване. Важно е да не забравяме, че в ранните етапи на развитие кълновете и младите растения получават всички необходими елементи от семената и след това от почвата, когато е подходяща за отглеждане на разсад. Подхранване може да се прави не по-рано от етапа на пълно развитие на първите същински листа, а още по-добре две седмици след пикиране. Трябва да се даде предпочитание на торове, съдържащи фосфор, който е необходим за кореновата система, но излишъците на хранителни вещества водят до забавяне на развитието.

Грешки при пикиране

Както подхранването, така и пикирането трябва да бъде навременно. Тази процедура трябва да се провежда само след развитие на първите същински листа, защото дори незначителни манипулации с неукрепналите растения могат да ги унищожат. При забавяне корените започват да се преплитат и се нараняват сериозно.

Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
37759
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини