Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.01.2020 г.

Време е за резитба на овощните градини

Доц. д-р Антоний Стоев
Време е за резитба на овощните градини

Сухите и безвалежни дни в средата на зимата са подходящи за резитба в овощните градини. Стопаните могат да подходят избирателно в зависимост от овощния вид и състоянието на дърветата. Като начало са препоръчителни операциите за подобряване на хигиената. Препоръката е основана на отиващия си топъл януари и невъзможността със сигурност да бъде отхвърлена опасността от късни студове през февруари и март. Това е много важно за костилковите видове.

При възрастните ябълкови дървета, по чиито сгъстени клони са останали мумифицирани плодове, резитбата цели тяхното отстраняване и просветляването на короната /сн. 1/. Ако има гъсенични гнезда, то те също трябва да бъдат премахнати.

Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари

Лоша практика е оставянето на използвани при беритбата дървени конструкции, най-често стари колове, по дърветата. Така стопаните неволно създават допълнителни места за зимуване на вредителите.

На съкращаване подлежат периферни клони, които са провиснали силно, и такива, навлизащи във вътрешността на короната. След това в зависимост от сорта вниманието се насочва към късите, обрастващи клонки /сн. 2/.

Старите дървета, които стопанинът държи да запази, трябва да бъдат почистени от изсъхнали клони. В периода на покой добър ориентир са плодните тела на гъби, развиващи се върху мъртва тъкан /сн. 3/. Тези тела заедно заедно с тъканта под тях трябва да бъдат изразяни. Желателно е замазването на почистеното място с блажна боя, а при достигането на жива тъкан - с овощарски мехлем.

Внимание, при резитбата не оставяйте чепове /сн. 4/! Те загниват или от тях след събуждане на спящи пъпки се оформя „четка”. Отрезът трябва да минава по допирателната към стъблото или клона /сн. 5/. Тогава раната зараства и след време се затваря. Намазването с овощарски мехлем ускорява зарастването.

Често по огряваната от слънцето страна на основните скелетни клони и по стъблата на овощните дървета се образуват рани поради неравномерното нагряване на кората. Денонощните температурни колебания я разкъсват и така постепенно раната се разраства. Тя засяга проводящата система и може да стане вход за зараза с фатални последици. Растителният организъм се съпротивлява, възстановявайки своите тъкани около раните, чиято обработка започва с премахване на отделящата се кора. После вътрешността на раните, където тъканта е загинала, трябва да бъде намазана с боя срещу гнилостните процеси /сн. 6/. Възможно е и варосване на стъблата с гъсто варно мляко, към което е прибавен син камък (меден сулфат). При зимното пръскане разтворът, приготвен с растителнозащитно масло и медсъдържащи препарати, облива обработения участък.

Отпадъчният материал след резитбата трябва да бъде изнесен от градината и унищожен на подходящо място. Изгарянето е само един от начините. По-тънките клони могат да бъдат надробени и използвани за приготвяне на компост. При липса на зарази надробеният материал е подходящ за мулчиране през лятото, но не в градината, откъдето произхожда.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Време е за резитба на овощните градини
29449
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини