Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.01.2020 г.

Време е за резитба на овощните градини

Доц. д-р Антоний Стоев
Време е за резитба на овощните градини

Сухите и безвалежни дни в средата на зимата са подходящи за резитба в овощните градини. Стопаните могат да подходят избирателно в зависимост от овощния вид и състоянието на дърветата. Като начало са препоръчителни операциите за подобряване на хигиената. Препоръката е основана на отиващия си топъл януари и невъзможността със сигурност да бъде отхвърлена опасността от късни студове през февруари и март. Това е много важно за костилковите видове.

При възрастните ябълкови дървета, по чиито сгъстени клони са останали мумифицирани плодове, резитбата цели тяхното отстраняване и просветляването на короната /сн. 1/. Ако има гъсенични гнезда, то те също трябва да бъдат премахнати.

Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари

Лоша практика е оставянето на използвани при беритбата дървени конструкции, най-често стари колове, по дърветата. Така стопаните неволно създават допълнителни места за зимуване на вредителите.

На съкращаване подлежат периферни клони, които са провиснали силно, и такива, навлизащи във вътрешността на короната. След това в зависимост от сорта вниманието се насочва към късите, обрастващи клонки /сн. 2/.

Старите дървета, които стопанинът държи да запази, трябва да бъдат почистени от изсъхнали клони. В периода на покой добър ориентир са плодните тела на гъби, развиващи се върху мъртва тъкан /сн. 3/. Тези тела заедно заедно с тъканта под тях трябва да бъдат изразяни. Желателно е замазването на почистеното място с блажна боя, а при достигането на жива тъкан - с овощарски мехлем.

Внимание, при резитбата не оставяйте чепове /сн. 4/! Те загниват или от тях след събуждане на спящи пъпки се оформя „четка”. Отрезът трябва да минава по допирателната към стъблото или клона /сн. 5/. Тогава раната зараства и след време се затваря. Намазването с овощарски мехлем ускорява зарастването.

Често по огряваната от слънцето страна на основните скелетни клони и по стъблата на овощните дървета се образуват рани поради неравномерното нагряване на кората. Денонощните температурни колебания я разкъсват и така постепенно раната се разраства. Тя засяга проводящата система и може да стане вход за зараза с фатални последици. Растителният организъм се съпротивлява, възстановявайки своите тъкани около раните, чиято обработка започва с премахване на отделящата се кора. После вътрешността на раните, където тъканта е загинала, трябва да бъде намазана с боя срещу гнилостните процеси /сн. 6/. Възможно е и варосване на стъблата с гъсто варно мляко, към което е прибавен син камък (меден сулфат). При зимното пръскане разтворът, приготвен с растителнозащитно масло и медсъдържащи препарати, облива обработения участък.

Отпадъчният материал след резитбата трябва да бъде изнесен от градината и унищожен на подходящо място. Изгарянето е само един от начините. По-тънките клони могат да бъдат надробени и използвани за приготвяне на компост. При липса на зарази надробеният материал е подходящ за мулчиране през лятото, но не в градината, откъдето произхожда.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Време е за резитба на овощните градини
29895
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини