Отглеждането на разсад у дома е забавно, но и отговорно занимание, което позволява да се подготвим за новия сезон с желаните култури и сортове. Важно е да познаваме ключовите правила, които ще ни помогнат да получим здрави и силни растения, но всичко започва със семената – техните особености и жизнеспособност.
Какво се случва със семената по време на съхранение?
При съхранението им семената навлизат в състояние на покой и всички важни процеси, които протичат в тях, спират, в изчакване на благоприятни условия за покълване. Защото условията за съхранение трябва да са обратни на тези за растеж. На хладно и тъмно място с ниска влажност те могат да запазят жизнеспособността си с години, докато дойде време за сеитба. Въпреки това дори при идеални условия, повърхността на семената се разрушава с времето, което в крайна сметка води до намаляване на кълняемостта.
Правилното съхранение на семената удължава срока им на годност и осигурява висока кълняемост. За да се създадат оптимални условия, е важно да се вземат предвид следните фактори:
1. Контрол на влажността
Влажността е ключов фактор за съхранение на семената. Оптималното ниво за повечето култури не трябва да надвишава 75%, докато за други то трябва да е много по-ниско – 50-60%. За съхранение на семена от домати, краставици, зеле, тиквички и цвекло влажността не трябва да надвишава 60%. За лук, моркови, магданоз и целина – около 50%.
В жилищата, особено през отоплителния сезон, влажността рядко надвишава 25%.
2. Контрол на температурата
Температурата също играе важна роля. Оптималните граници за дългосрочно съхранение са между 10 и 16 градуса по Целзий. Установено е, че колкото по-ниска е температурата, толкова по-дълга е жизнеспособността на семената. Намаляването на температурите под 10 градуса води до увеличаване срока на годност с 2,5-3 пъти.
Семената на лука могат да се съхраняват до 9 години при 5 градуса, докато при 15 градуса издържат само 3 години. Следователно, най-добрият вариант за семената е да се съхраняват в хладилник, където температурата обикновено е 4-6 градуса.
При съхранение на стайна температура сроковете на годност са значително по-кратки.
Семената се съхраняват в хартиени, платнени или изработени от фолио торбички. Стъклените бъркани са подходящи за дългосрочно съхранение и защитават добре от влага, но заемат много място, а и се нуждаят от периодично проветряване.
Замразяване на семената
Замразяването на семената е друг метод за запазване на жизнеспособността им. За целта те се поставят в добре опаковани полиетиленови торбички във фризера. Това напълно спира жизнения цикъл на семената, а през пролетта се размразяват постепенно, като се нагряват до 25-30 градуса.




