Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.11.2024 г.

Подрязване и оформяне на овощните култури

Подрязване и оформяне на овощните култури

Резитбата на овошките е една от задължителните агротехнически операции, която трябва да се извършва правилно, прецизно и в точното време на годината. Специалистите твърдят, че да познаваш тънкостите на подрязването е изкуство.

Кое, кога и защо?

Всичко си има своето време, както и подрязването, а то зависи от целта – дали трябва да се намали размерът на дървото и да се оформи короната, да се регулира растежа и продуктивността или да се ускори плододаването при младите овошки.

За да може едно дърво да дава плодове изобилно и ежегодно, нужно е да се осигурят подходящи грижи. Сред тях е и есенното подрязване на дърветата. Правилно извършената резитба спомага за увеличаване на вегетативната маса, за редовно плододаване, както и за увеличаване на продуктивността и качеството на плодовете.

Има и други причини, поради които резитбата е наложителна – ако дървото боледува, клоните са счупени поради неблагоприятни атмосферни условия (сняг, вятър и др.), дава много плодове, но са дребни и с лошо качество.

Ако дърветата не се подрязват и оформят няколко години подред, то те ще станат високи, което значително ще усложни всички необходими обработки (превантивни или наложителни), листното подхранване, както и прибирането на плодовете. Подрязването за ограничаване на размера може да се извършва до ранна пролет.

Резитбата на млади или наскоро засадени дървета, за да се стимулира растежа на нови стъбла, най-добре е да се извършва в края на зимата, когато температурите са близки до 0 градуса по Целзий.

Оптималното време за резитба е, когато растенията са във фаза на физиологичен покой, а за повечето дървесни видове в умерения пояс тя продължава приблизително от октомври до края на декември. Този период е оптимален, защото овощните дървета не реагират на тази процедура като на стрес.

Най-надеждният признак за фазата на физиологичен покой на растенията е падането на листата.

Тези срокове са подходящи и за резитбата на ягодоплодните култури (всички видове касис, цариградско грозде и др.).

При кстилковите овощни клтури (череши, сливи, вишни, кайсии и праскови) силното подрязване по всяко време може да причини обилно изтичане на смола. Това се дължи на факта, че обемът на короната не съответства на обема на кореновата система. Ето защо, ако е необходимо силно подрязване, то трябва да се извършва в продължение на няколко години и по-точно през зимата. Ако е наложителна радикална резитба (счупен клон от вятър, сняг и др.) на костилковите дървета, трябва да се направи обилно торене с азот през пролетта, за да се стимулира активния вегетативен растеж. Това значително ще намали нивото на изтичане на смола. При костилковите овощни култури се практикува и лятна резитба, която в по-топлите региони на страната е дори по-благоприятна от есенно-зимната.

Резитбата на овощните дървета през зимата има своите неоспорими предимства. Първо, клоните на дърветата не са скрити от листата, следователно всички проблемни или сухи клони са ясно видими. Второ, зимната резитба не налага никакво бързане. Например, когато се провежда през пролетта, необходимо е да се премахнат всички клони до началото на сокодвижението. Резитба в началото на зимата се провежда при зимоустойчиви и летни сортове ябълки и круши, които вече плододават.

Подрязване и оформяне на овощните култури
26401
 

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Прехвърлят щатни бройки от промишления център в Москва към комисията за стоковите борси и тържищата
Решения на Министерския съвет
Държавата рестартира инвестиционната програма за общински проекти
Двойна – 2500 евро, ще бъде помощта за малките стопани
Брюксел реши: Бюрократичният товар на фермерите ще олекне, проверките ще се заменят от сателити
Цената на изкупвачите е 4 лв, на пазара - 20
Николай Гайдов, пчелар: Смъртността в кошерите и евтиният мед на едро помитат сектора
Председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите
Радо Христов: Силното ни притеснение е в спада на цените на зърното от последните 2 месеца
Спадът на цените на картофите за консумация продължава
Цените на растителните и животинските продукти в Германия се развиват в противоположни посоки
Свързани материали
Виж
Гъсениците педомерки - напаст за овощни и горски видове!
До 9 юни ДФЗ ще изплати финансовата помощ
Още ден се заявява подпомагане за зимни пръскания в овощните градини
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
Мнения
Експерти настояват за комплексен подход срещу климатичните промени
Ибрахим Юмакли: Турция преживя най-голямото измръзване в селското стопанство
По закон застрахователите изплащат само щети, причинени след 19 април
Загубите от измръзналите овошки в югоизточна България са 600-800 лева на декар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини