Резитбата на овошките е една от задължителните агротехнически операции, която трябва да се извършва правилно, прецизно и в точното време на годината. Специалистите твърдят, че да познаваш тънкостите на подрязването е изкуство.
Кое, кога и защо?
Всичко си има своето време, както и подрязването, а то зависи от целта – дали трябва да се намали размерът на дървото и да се оформи короната, да се регулира растежа и продуктивността или да се ускори плододаването при младите овошки.
За да може едно дърво да дава плодове изобилно и ежегодно, нужно е да се осигурят подходящи грижи. Сред тях е и есенното подрязване на дърветата. Правилно извършената резитба спомага за увеличаване на вегетативната маса, за редовно плододаване, както и за увеличаване на продуктивността и качеството на плодовете.
Има и други причини, поради които резитбата е наложителна – ако дървото боледува, клоните са счупени поради неблагоприятни атмосферни условия (сняг, вятър и др.), дава много плодове, но са дребни и с лошо качество.
Ако дърветата не се подрязват и оформят няколко години подред, то те ще станат високи, което значително ще усложни всички необходими обработки (превантивни или наложителни), листното подхранване, както и прибирането на плодовете. Подрязването за ограничаване на размера може да се извършва до ранна пролет.
Резитбата на млади или наскоро засадени дървета, за да се стимулира растежа на нови стъбла, най-добре е да се извършва в края на зимата, когато температурите са близки до 0 градуса по Целзий.
Оптималното време за резитба е, когато растенията са във фаза на физиологичен покой, а за повечето дървесни видове в умерения пояс тя продължава приблизително от октомври до края на декември. Този период е оптимален, защото овощните дървета не реагират на тази процедура като на стрес.
Най-надеждният признак за фазата на физиологичен покой на растенията е падането на листата.
Тези срокове са подходящи и за резитбата на ягодоплодните култури (всички видове касис, цариградско грозде и др.).
При кстилковите овощни клтури (череши, сливи, вишни, кайсии и праскови) силното подрязване по всяко време може да причини обилно изтичане на смола. Това се дължи на факта, че обемът на короната не съответства на обема на кореновата система. Ето защо, ако е необходимо силно подрязване, то трябва да се извършва в продължение на няколко години и по-точно през зимата. Ако е наложителна радикална резитба (счупен клон от вятър, сняг и др.) на костилковите дървета, трябва да се направи обилно торене с азот през пролетта, за да се стимулира активния вегетативен растеж. Това значително ще намали нивото на изтичане на смола. При костилковите овощни култури се практикува и лятна резитба, която в по-топлите региони на страната е дори по-благоприятна от есенно-зимната.
Резитбата на овощните дървета през зимата има своите неоспорими предимства. Първо, клоните на дърветата не са скрити от листата, следователно всички проблемни или сухи клони са ясно видими. Второ, зимната резитба не налага никакво бързане. Например, когато се провежда през пролетта, необходимо е да се премахнат всички клони до началото на сокодвижението. Резитба в началото на зимата се провежда при зимоустойчиви и летни сортове ябълки и круши, които вече плододават.