Соргото (Sorghum spp. семейство Poaceae) е сред найшироко използваните култури за изхранване на животни (като зърно, зелена маса, сено и силаж) и зърнени култури за хора. Соргото е петата най-важна земеделска култура, отглеждана за фураж, зърно и биогориво. Експертите от Центъра за оценка на риска по хранителната верига обръщат внимание на стопаните, че въпреки това, кръстосването на сорго и суданка (суданска трева, sudangrass) както и самата суданка, могат да бъдат отровни при неправилно изхранване на едри и дребни преживни животни. Основните активни съединения на сорго са цианогенни гликозиди, но растенията акумулират и нитрати.
Много фактори (възраст на растението, напояване и част от растението), влияят върху нивата на цианиди и нитрати в тези растения. В листата има повече токсини, в сравнение със стъблата. Почвата има важно влияние върху натрупването на токсини, като богатите на азот и бедни на фосфор почви имат по-висок цианогенен потенциал.
Растенията сорго произвеждат цианогенни гликозиди по време на фазата си на растеж, а най-важният е дурин, който е нетоксичен, но след метаболизъм се превръща в циановодород чрез двуетапна ензимна хидролиза. Всички животни са податливи на този вид интоксикация, но при преживните животни има най-висок риск.
Нивото на циановодород в растенията влияе върху тяхната токсичност: нива на цианид между 0 и 25 мг/100 г сухо тегло са считани за безопасни за прием, нива между 50 и 75 мг/100 г се считат за слабо токсични, а над 100 мг/100 г – за изключително токсични. Животно, отровено с цианид, проявява остри клинични признаци на учестено и затруднено дишане, мускулни потрепвания, тревожност, треперене, пяна от устата, цианоза и спазми или конвулсии, като смъртта е резултат от дихателна парализа.
През август 2022 г. в северозападна Италия умират над 50 крави, след консумация на зелени (млади) растения сорго с високо съдържание на цианогенни гликозиди. Прекомерното натрупване на цианогенни гликозиди се дължи на прекомерната суша през летните месеци.
Експертите от Центъра за оценка на риска по хранителната верига припомнят, че земеделската култура сорго е позната в България около средата на 19 век. При нас са известни сортовете Плевен 71 и Плевен 76, те са сравнително къснозрели, но осигуряват високи добиви качествено зърно.
Соргото е евтин фураж на който трябва да се обърне внимание. Неговото включване в комбинираните смески значително може да намали разходите за фураж. По данни за 2016, реколтираните площи са 32 860 /дка/, добивът зърно от сорго е 7705 /т/, среден добив от декар 235 /кг/.




