Подхранването на зеленчуковите култури е важен фактор не само за повишаване на добивите, но и за подобряване качеството на продукцията. Чесънът и лукът са взискателни към хранителния режим на почвата, защото тяхната коренова система е слабо развита. Тя е плитко разположена в почвата и това ограничава усвояващата и способност.
Чесънът и лукът се подхранват два пъти през вегетационния период – след масовото поникване на растенията и през май, когато растенията са образували вече 5-6 листа.
Органичните торове се внасят при есенната обработка и преди засаждане на културите. Лукът по-добре усвоява органичните от минералните торове, но не понася торенето с пресен оборски тор.
Един от проблемите при подхранването на лука и чесъна е този, че по външен вид трудно може да се установи какви хранителни вещества са им необходими. Симптомите при недостиг на азот са много близки с тези при недостиг на калий.
Азотът е важен за растежа на листната маса, но при наедряването на луковиците трябва да се ограничи, защото влияе негативно на съхраняемостта.
Фосфорът е нужен през целия вегетационен период, но е много важно да се осигури в началото на растежа, защото стимулира развитието на кореновата система.
Калият повишава устойчивостта на растенията към различни болести, отговорен е за нарастването и съхраняемостта на луковиците.
Желязото се съдържа в малки количества, но е важно за храненето на растенията. Внася се под формата на железен сулфат.
Сярата е не на последно място по значимост, защото заедно с азота и фосфора влиза в състава на белтъчините и е важна за живота на растенията. Тя е част от всички сулфати, но се внася предимно чрез калиев и магнезиев сулфат.
Майското торене трябва да включва: 0,2-0,3 кг азот, 0,4-0,5 кг фосфор и 0,4-0,5 кг калий (активно вещество) на 100 квадратни метра. Ако при подготовката на почвата за засаждане или при първото подхранване е внесено по-голямо количество азот, то може да бъде намалено.
За биологичното земеделие могат да се използват калиев и магнезиев сулфат, които се произвеждат чрез физични екстракционни процеси или от природни солни залежи. Те са напълно усвоими от растенията и са съобразени със законодателството.
Майското подхранване е важно за чесъна и лука и оказва силно влияние на количеството и качеството на реколтата.