Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2019 г.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Качеството на продукцията също се повишава значително
Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Подхранването на зеленчуковите култури е важен фактор не само за повишаване на добивите, но и за подобряване качеството на продукцията. Чесънът и лукът са взискателни към хранителния режим на почвата, защото тяхната коренова система е слабо развита. Тя е плитко разположена в почвата и това ограничава усвояващата и способност.

Чесънът и лукът се подхранват два пъти през вегетационния период – след масовото поникване на растенията и през май, когато растенията са образували вече 5-6 листа.

Органичните торове се внасят при есенната обработка и преди засаждане на културите. Лукът по-добре усвоява органичните от минералните торове, но не понася торенето с пресен оборски тор.

Един от проблемите при подхранването на лука и чесъна е този, че по външен вид трудно може да се установи какви хранителни вещества  са им необходими. Симптомите при недостиг на азот са много близки с тези при недостиг на калий.

Азотът е важен за растежа на листната маса, но при наедряването на луковиците трябва да се ограничи, защото  влияе негативно на съхраняемостта.

Фосфорът е нужен през целия вегетационен период, но е много важно да се осигури в началото на растежа, защото стимулира развитието на кореновата система.

Калият повишава устойчивостта на растенията към различни болести, отговорен е за нарастването и съхраняемостта на луковиците.

Желязото се съдържа в малки количества, но е важно за храненето на растенията. Внася се под формата на железен сулфат.

Сярата е не на последно място по значимост, защото заедно с азота и фосфора влиза в състава на белтъчините и е важна за живота на растенията. Тя е част от всички сулфати, но се внася предимно чрез калиев и магнезиев сулфат.

Майското торене трябва да включва: 0,2-0,3 кг азот, 0,4-0,5 кг фосфор и 0,4-0,5 кг калий (активно вещество) на 100 квадратни метра. Ако при подготовката на почвата за засаждане или при първото подхранване е внесено по-голямо количество азот, то може да бъде намалено.

За биологичното земеделие могат да се използват калиев и магнезиев сулфат, които се произвеждат чрез физични екстракционни процеси или от природни солни залежи. Те са напълно усвоими от растенията и са съобразени със законодателството.

Майското подхранване е важно за чесъна и лука и оказва силно влияние на количеството и качеството на реколтата.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива
33820
 

Последни материали
Виж
Сдружение за достъпна и качествена храна настоява за спешни мерки за спиране на фалшивия пчелен мед
Ще строи голяма база за търговия с храни
Най-голямата борса за плодове и зеленчуци у нас събори 30 дка стъклени оранжерии, за да се разшири
Джолан по македонски
Професионални организации призоваха правителството за извънредна подкрепа
Месният бранш в Испания е загубил 190 милиона евро от спирането на тока
Цената леко спадна спрямо последните покупки на търг или в частни сделки
Южна Корея закупи до половината от планираната фуражна царевица
Проверките за поражения приключват до края на май
Над 300 000 дка са заявени с измръзвания
Свързани материали
Виж
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
На 28 и 29 септември за втори път в Радомирско ще се проведе фестивалът Здраве в скилидка
Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини