Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2019 г.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Качеството на продукцията също се повишава значително
Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Подхранването на зеленчуковите култури е важен фактор не само за повишаване на добивите, но и за подобряване качеството на продукцията. Чесънът и лукът са взискателни към хранителния режим на почвата, защото тяхната коренова система е слабо развита. Тя е плитко разположена в почвата и това ограничава усвояващата и способност.

Чесънът и лукът се подхранват два пъти през вегетационния период – след масовото поникване на растенията и през май, когато растенията са образували вече 5-6 листа.

Органичните торове се внасят при есенната обработка и преди засаждане на културите. Лукът по-добре усвоява органичните от минералните торове, но не понася торенето с пресен оборски тор.

Един от проблемите при подхранването на лука и чесъна е този, че по външен вид трудно може да се установи какви хранителни вещества  са им необходими. Симптомите при недостиг на азот са много близки с тези при недостиг на калий.

Азотът е важен за растежа на листната маса, но при наедряването на луковиците трябва да се ограничи, защото  влияе негативно на съхраняемостта.

Фосфорът е нужен през целия вегетационен период, но е много важно да се осигури в началото на растежа, защото стимулира развитието на кореновата система.

Калият повишава устойчивостта на растенията към различни болести, отговорен е за нарастването и съхраняемостта на луковиците.

Желязото се съдържа в малки количества, но е важно за храненето на растенията. Внася се под формата на железен сулфат.

Сярата е не на последно място по значимост, защото заедно с азота и фосфора влиза в състава на белтъчините и е важна за живота на растенията. Тя е част от всички сулфати, но се внася предимно чрез калиев и магнезиев сулфат.

Майското торене трябва да включва: 0,2-0,3 кг азот, 0,4-0,5 кг фосфор и 0,4-0,5 кг калий (активно вещество) на 100 квадратни метра. Ако при подготовката на почвата за засаждане или при първото подхранване е внесено по-голямо количество азот, то може да бъде намалено.

За биологичното земеделие могат да се използват калиев и магнезиев сулфат, които се произвеждат чрез физични екстракционни процеси или от природни солни залежи. Те са напълно усвоими от растенията и са съобразени със законодателството.

Майското подхранване е важно за чесъна и лука и оказва силно влияние на количеството и качеството на реколтата.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива
32059
 

Последни материали
Виж
Политици и експерти обсъдиха устойчивото управление на рапана и зоните за аквакултури в Черно море
Консултативен съвет ще обсъжда въпросите свързани с водите
МЗХ предвижда изравняване на цената на водата за напояване
До края на юни 2025 г. ДФЗ изплаща всички средства по Кампания 2024
Одобрени са промените при третото изменение на Стратегическия план за земеделието
Общо 8404 производители разпределят над 70 милиона лева
Преведоха средствата за преходната помощ на тютюнопроизводителите
Подкрепа получават 146 земеделски стопани
Преведоха над 1,6 милиона лева за биологично пчеларство за Кампания 2024
Обявява протестна готовност с настояване за достойни работни заплати
Земеделската федерация в Подкрепа е категорично против бюджета
Свързани материали
Виж
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
На 28 и 29 септември за втори път в Радомирско ще се проведе фестивалът Здраве в скилидка
Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини