Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2019 г.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Качеството на продукцията също се повишава значително
Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Подхранването на зеленчуковите култури е важен фактор не само за повишаване на добивите, но и за подобряване качеството на продукцията. Чесънът и лукът са взискателни към хранителния режим на почвата, защото тяхната коренова система е слабо развита. Тя е плитко разположена в почвата и това ограничава усвояващата и способност.

Чесънът и лукът се подхранват два пъти през вегетационния период – след масовото поникване на растенията и през май, когато растенията са образували вече 5-6 листа.

Органичните торове се внасят при есенната обработка и преди засаждане на културите. Лукът по-добре усвоява органичните от минералните торове, но не понася торенето с пресен оборски тор.

Един от проблемите при подхранването на лука и чесъна е този, че по външен вид трудно може да се установи какви хранителни вещества  са им необходими. Симптомите при недостиг на азот са много близки с тези при недостиг на калий.

Азотът е важен за растежа на листната маса, но при наедряването на луковиците трябва да се ограничи, защото  влияе негативно на съхраняемостта.

Фосфорът е нужен през целия вегетационен период, но е много важно да се осигури в началото на растежа, защото стимулира развитието на кореновата система.

Калият повишава устойчивостта на растенията към различни болести, отговорен е за нарастването и съхраняемостта на луковиците.

Желязото се съдържа в малки количества, но е важно за храненето на растенията. Внася се под формата на железен сулфат.

Сярата е не на последно място по значимост, защото заедно с азота и фосфора влиза в състава на белтъчините и е важна за живота на растенията. Тя е част от всички сулфати, но се внася предимно чрез калиев и магнезиев сулфат.

Майското торене трябва да включва: 0,2-0,3 кг азот, 0,4-0,5 кг фосфор и 0,4-0,5 кг калий (активно вещество) на 100 квадратни метра. Ако при подготовката на почвата за засаждане или при първото подхранване е внесено по-голямо количество азот, то може да бъде намалено.

За биологичното земеделие могат да се използват калиев и магнезиев сулфат, които се произвеждат чрез физични екстракционни процеси или от природни солни залежи. Те са напълно усвоими от растенията и са съобразени със законодателството.

Майското подхранване е важно за чесъна и лука и оказва силно влияние на количеството и качеството на реколтата.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива
35334
 

Последни материали
Виж
Актуални теми
До септември Тахов очаква магазините за хората да заработят
Еколози алармират
WWF: Пожарите са заплаха за хора, животни, гори и почви
МРРБ
До 10 септември се кандидатства за членство в Дунавския младежки съвет
Каоалиция За да остане природа в България
Еколози протестират срещу деспотични законодателни промени
Втора част за срещите по области и общини
График за изнесените приемни на НССЗ през август
В Стара Загора, Смолян и Ямбол предстоят срещи заради шарката по ДПЖ
Свързани материали
Виж
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини