Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.05.2019 г.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Качеството на продукцията също се повишава значително
Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Подхранването на зеленчуковите култури е важен фактор не само за повишаване на добивите, но и за подобряване качеството на продукцията. Чесънът и лукът са взискателни към хранителния режим на почвата, защото тяхната коренова система е слабо развита. Тя е плитко разположена в почвата и това ограничава усвояващата и способност.

Чесънът и лукът се подхранват два пъти през вегетационния период – след масовото поникване на растенията и през май, когато растенията са образували вече 5-6 листа.

Органичните торове се внасят при есенната обработка и преди засаждане на културите. Лукът по-добре усвоява органичните от минералните торове, но не понася торенето с пресен оборски тор.

Един от проблемите при подхранването на лука и чесъна е този, че по външен вид трудно може да се установи какви хранителни вещества  са им необходими. Симптомите при недостиг на азот са много близки с тези при недостиг на калий.

Азотът е важен за растежа на листната маса, но при наедряването на луковиците трябва да се ограничи, защото  влияе негативно на съхраняемостта.

Фосфорът е нужен през целия вегетационен период, но е много важно да се осигури в началото на растежа, защото стимулира развитието на кореновата система.

Калият повишава устойчивостта на растенията към различни болести, отговорен е за нарастването и съхраняемостта на луковиците.

Желязото се съдържа в малки количества, но е важно за храненето на растенията. Внася се под формата на железен сулфат.

Сярата е не на последно място по значимост, защото заедно с азота и фосфора влиза в състава на белтъчините и е важна за живота на растенията. Тя е част от всички сулфати, но се внася предимно чрез калиев и магнезиев сулфат.

Майското торене трябва да включва: 0,2-0,3 кг азот, 0,4-0,5 кг фосфор и 0,4-0,5 кг калий (активно вещество) на 100 квадратни метра. Ако при подготовката на почвата за засаждане или при първото подхранване е внесено по-голямо количество азот, то може да бъде намалено.

За биологичното земеделие могат да се използват калиев и магнезиев сулфат, които се произвеждат чрез физични екстракционни процеси или от природни солни залежи. Те са напълно усвоими от растенията и са съобразени със законодателството.

Майското подхранване е важно за чесъна и лука и оказва силно влияние на количеството и качеството на реколтата.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива
4641

Последни материали
Виж
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Нивото на масленост в суровото вещество е доста под изискванията за износ
Търговците в Украйна недоволстват от качеството на рапицата
Заради силната суша в края на юни и началото на юли
Понижиха прогнозата си за реколтата от пшеница в ЕС с над 2 милиона тона
Горски инспектори задържаха незаконно отрязания товар
В Сливенско вече крадат дървесината с тирове
С цел предотвратяване на разпространението на АЧС
БАБХ забрани продажбата на свинско и продукти от него на фермерските пазари
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 16-19 юли 2019 година
Хлебната пшеница на борсата поскъпна средно с 30 лева на тон
Свързани материали
Виж
Практика
Чесънът се нуждае от добро подхранване
Производителите не очакват скорошно подобряване на положението
Вносът от трети страни свали силно цената на чесъна в ЕС
Садим зелен чесън в оранжерия
Защо зимният чесън израства дребен и как да го избегнем
Полезни практики
След чесъна засадете краставици и чакайте отлична реколта
Топлото и влажно време предразполага към ръжда по чесъна
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам