Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.02.2019 г.

Чесънът се нуждае от добро подхранване

Практика
Чесънът се нуждае от добро подхранване

sinor

Летният чесън се засажда в края на февруари и началото на март, а зимният през октомври. И в двата случая може да се отглежда за зелен и за глави. Много е взискателен към хранителните вещества и особено към органичните. Харесва добре разложен оборски тор, който се внася преди засаждане, но не понася свежия.

Възможно е всяка година да се наблюдава една и съща картина – върховете на младия чесън започват да жълтеят. Това се дължи на факта, че микробите в студената почва още не са активни и не осигуряват достатъчно количество азот, а чесънът вече е започнал развитието си и изпитва сериозен азотен глад. Следователно, веднага щом времето позволява, растенията трябва да се подхранят с амониева селитра или карбамид – 15-20 грама на 10 литра вода.

Това подхранване е необходимо, но съвсем не е достатъчно. То ще осигури само начален тласък на развитие на растенията. След две седмици трябва да се натори с моноамониев фосфат (МАР или амофос, който е висококонцентриран и разтворим във вода) – 30-40 грама на 10 литра. Това ще позволи на растенията да се развиват нормално, но няма да е излишно и мулчиране на почвата с хумус или компост, когато температурите започнат да се повишават.

Чесънът се смята за непретенциозна култура, но не трябва да се забравя, че когато започне да формира главите и узрява, има нужда от фосфор и калий. Без тях реколтата ще бъде много слаба, защото азотът помага само за развитие на листна маса. Едностранното торене само с азот създава и друг проблем – растенията се развиват бързо, но не са устойчиви на болести, а главите започват да загниват бързо и не са подходящи за зимно съхранение.

Две седмици след наторяването с моноамониев фосфат трябва да се внесе калиев монофосфат – 50 грама на 10 литра вода. Подхранването е добре да се прави с разтворими торове, които се усвояват по-бързо и е по-икономично.

Третото подхранване е нужно да се осъществи в периода на формиране на главите, защото микроелементите ще бъдат похабени за израстване на листната маса , а понякога и за стрелкуване.

За екологично земеделие може  да се използва и Патенткали, който съдържа калиев сулфат и магнезий или друг екотор. Пазарът предлага вече различни препарати, които са подходящи за тази цел.

Магнезият играе важна роля при коренообразуването, хлорофила и фотосинтезата. Той е особено необходим за образуване на здрави и плътни глави. В киселите почви наличието на магнезий е много ограничено. Внася се предимно чрез доломитово брашно, което може да се осъществи и с есенната обработка.

В зависимост от вида на почвата може да се промени схемата на подхранване, но не бива да се забравя, че е много необходимо.

Чесънът се нуждае от добро подхранване
41017
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини