Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение

Синор.БГ / 16.05.2025 г.
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение

Чесънът е една от най-популярните култури, но въпреки своята непретенциозност, той може да бъде изложен на различни стресови условия. Една от тези заплахи е пролетното застудяване, поради което листата на чесъна пожълтяват.

По време на пролетните студове, когато температурата на въздуха падне около 0 градуса по Целзий или по-ниско, растенията изпитват стрес. Въпреки че зимният чесън е студоустойчива култура, резките температурни изменения водят до увреждане на тъканите, което се проявява като пожълтяване на листата.

При замръзване в клетките се образуват ледени кристали, които нарушават целостта на клетъчните стени. Чесънът губи водния си баланс и правилната обмяна на веществата. В резултат на това листата пожълтяват, стават хлорозни, защото растенията не могат да усвояват хранителните вещества. Това е особено актуално за азота, който е необходим за образуване на зелена маса.

Пролетните студове, съчетани с преобладаващо облачно време, влияят негативно на фотосинтезата, което също се отразява на цвета на листата на чесъна.

Пожълтяването на листата не бива да се пренебрегва, а да се търси спешно решение, защото те са основните „фабрики“ на растенията, в които се извършва фотосинтезата. Увредените листа не изпълняват функциите си ефективно, а това оказва отражение на реколтата – луковиците остават дребни. Освен това растенията стават по-податливи на инфекции, което е още един минус за качеството и количеството на чесъна.

Как да се справим с проблема?

За да сведем до минимум отрицателните ефекти от повратните студове, желателно е да наторим чесъна с тор, съдържащ повече азот. Това ще помогне на растенията да се възстановят. В тази ситуация е най-добре да се използват азотни торове в течна форма, които се усвояват по-бързо от растенията.

Подходящи са:

– Амониева селитра (20-25 g на 10 литра вода);

– Урея (карбамид) (15-20 g на 10 литра вода).

Органичните торове също ще помогнат за възстановяване на чесъна.

Оптимално решение на проблема е прилагане на комбиниран подход – кореново подхранване с последващо разхлабване на почвата и листно торене за по-бързо отстраняване на азотния дефицит.

Директното внасяне на хранителните вещества в почвата осигурява по-дългосрочен ефект и намалява риска те да бъдат отмити от дъжд или поливане. Корените на чесъна са разположени в горния почвен слой и хранителните вещества ще започнат да се усвояват бързо.

Ако пожълтяването е много силно изразено, няма да навреди листно торене с азот за незабавна помощ на растенията. В условията на стрес, когато почвата е много мокра и не позволява да се разрохква, листното подхранване  може да бъде по-ефективно от почвеното.

Препоръчва се използването на специализирани листни торове, които съдържат и микроелементи. Те се усвояват лесно и решението на проблема е по-бързо.

Разхлабването на почвата около чесъна след пролетно застудяване е важна агротехническа мярка, която подпомага възстановяването след стреса. Ако едновременно с тази  операция се добави компост или угнил оборски тор, тогава ще се подобри достъпа на въздух и влага до кореновата система.

Разрохкването се прави повърхностно (на дълбочина 3-5 см) с помощта на малко градинско гребло, за да не се повредят корените.

В междуредията, ако са по-големи, почвата се разрохква по-дълбоко – на 5-10 см.

Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
9606
 

Последни материали
Виж
Допълнение на Постановление 44
С нови 21 ракетни площадки ще се попълнят „дупките“, откъдето падат градушки
По време на почивка
Земеделската комисия в парламента прие проектобюджета за 2026 г. за 10 минути
Фермерите от област Благоевград могат да подават заявления за оценка на щети от проливните дъждове до 12 декември
Фермерите предпочитат дълосрочна аренда
Полша подговя удължаване на забраната за продажба на държавна земя
На 11 и 12 декември
ОСП след 2027 г. и пазарът на мляко сред темите на Съвета на аграрните министри
Съвети
Стратификация на семената – как, кога и за кои култури да се прилага?
Свързани материали
Виж
Важно е да се знае
Ползи от засаждането на чесън между ягодите
Фермерът Владимир Георгиев
Сладкият чесън от Долни Раковец връща младите към земята
Практика
По-ранното засаждане на зимен чесън е по-успешно
На 6 и 7 септември посетете Фестивала на чесъна в Радомирско
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини