Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.05.2025 г.

Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение

Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение

Чесънът е една от най-популярните култури, но въпреки своята непретенциозност, той може да бъде изложен на различни стресови условия. Една от тези заплахи е пролетното застудяване, поради което листата на чесъна пожълтяват.

По време на пролетните студове, когато температурата на въздуха падне около 0 градуса по Целзий или по-ниско, растенията изпитват стрес. Въпреки че зимният чесън е студоустойчива култура, резките температурни изменения водят до увреждане на тъканите, което се проявява като пожълтяване на листата.

При замръзване в клетките се образуват ледени кристали, които нарушават целостта на клетъчните стени. Чесънът губи водния си баланс и правилната обмяна на веществата. В резултат на това листата пожълтяват, стават хлорозни, защото растенията не могат да усвояват хранителните вещества. Това е особено актуално за азота, който е необходим за образуване на зелена маса.

Пролетните студове, съчетани с преобладаващо облачно време, влияят негативно на фотосинтезата, което също се отразява на цвета на листата на чесъна.

Пожълтяването на листата не бива да се пренебрегва, а да се търси спешно решение, защото те са основните „фабрики“ на растенията, в които се извършва фотосинтезата. Увредените листа не изпълняват функциите си ефективно, а това оказва отражение на реколтата – луковиците остават дребни. Освен това растенията стават по-податливи на инфекции, което е още един минус за качеството и количеството на чесъна.

Как да се справим с проблема?

За да сведем до минимум отрицателните ефекти от повратните студове, желателно е да наторим чесъна с тор, съдържащ повече азот. Това ще помогне на растенията да се възстановят. В тази ситуация е най-добре да се използват азотни торове в течна форма, които се усвояват по-бързо от растенията.

Подходящи са:

– Амониева селитра (20-25 g на 10 литра вода);

– Урея (карбамид) (15-20 g на 10 литра вода).

Органичните торове също ще помогнат за възстановяване на чесъна.

Оптимално решение на проблема е прилагане на комбиниран подход – кореново подхранване с последващо разхлабване на почвата и листно торене за по-бързо отстраняване на азотния дефицит.

Директното внасяне на хранителните вещества в почвата осигурява по-дългосрочен ефект и намалява риска те да бъдат отмити от дъжд или поливане. Корените на чесъна са разположени в горния почвен слой и хранителните вещества ще започнат да се усвояват бързо.

Ако пожълтяването е много силно изразено, няма да навреди листно торене с азот за незабавна помощ на растенията. В условията на стрес, когато почвата е много мокра и не позволява да се разрохква, листното подхранване  може да бъде по-ефективно от почвеното.

Препоръчва се използването на специализирани листни торове, които съдържат и микроелементи. Те се усвояват лесно и решението на проблема е по-бързо.

Разхлабването на почвата около чесъна след пролетно застудяване е важна агротехническа мярка, която подпомага възстановяването след стреса. Ако едновременно с тази  операция се добави компост или угнил оборски тор, тогава ще се подобри достъпа на въздух и влага до кореновата система.

Разрохкването се прави повърхностно (на дълбочина 3-5 см) с помощта на малко градинско гребло, за да не се повредят корените.

В междуредията, ако са по-големи, почвата се разрохква по-дълбоко – на 5-10 см.

Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
7808
 

Последни материали
Виж
Кой стои зад стопанствата?
Свинеферма до Съединение с капитал 2 лева ще се разширява и ще захранва биогаз инсталация на бивш партньор
Решения на Министерския съвет
Вдигат таксите за риболов
Решения на Министерския съвет
Земеделието е сред темите, които България ще обсъжда в Брюксел до края на годината
Трябва да знаем
Фитофтората е сериозно заболяване по доматите
Чакат се още подробности
Търговци и юристи са в ръководния екип на дружеството „Магазин за хората“
Директорите подписаха меморандум
Ново партньорство в науката между института в Садово и биологичния център в Пловдив
Свързани материали
Виж
В края на септември отново посетете Фестивалът на чесъна в Радомирско
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини