Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.10.2024 г.

Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата

Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата

Снимка Антони Стоев

В прясно и преработено състояние лукът и чесънът са желани на българската трапеза. Те не само овкусяват ястията, но и доставят на човешкия организъм полезни хранителни вещества. Известно е, че в луковиците и скилидите има вещества, които действат предпазно против причинители на инфекциозни заболявания, проникващи през устата и носа. Тези вещества, известни като фитонциди, са много полезни през есенно-зимния период, когато нараства опасността от инфекциозни болести, предавани по въздушно-капков път.

След прибирането на реколтата от площите, където са отгледани лукът и чесънът, тя може да бъде повредена при неправилно съхранение и недостатъчно внимание за състоянието на запазените вегетативни органи. Те могат да бъдат засегнати от болести като шийно гниене по лука, черно гниене по лука и чесъна, сиво гниене по чесъна, синьо-зелено гниене по лука и др., чиито причинители са болестотворни гъбички.

Какви са признаците на тези болести ?

Признаците на болестта шийно гниене могат да бъдат забелязани още в градината, но най-отчетливи стават около месец след престоя в хранилищата. Тогава в областта на шийката тъканите омекват. При разрез люспите омекват, тяхната тъкан изглежда водниста и вместо бели изглеждат кафеникави. При напредването на болестта се развива спороношението на гъбата, което изглежда като сивкав налеп на места с черни струпеи. Постепенно луковицата се сбръчка и олеква. Още воднистите тъкани са подходяща среда за микроорганизми, поради което от луковицата се разнася неприятна миризма на спарено.

При черното гниене по лука и чесъна тъканите омекват, засъхват и накрая се мумифицират, а между тях има черна праховита маса. Главите на чесана, заболели от сиво гниене, имат кафеникави петна с леко хлътнала повърхност. С напредването на болестта поразената зона се разширява. Огледът на складираните вегетативни органи може да открие признаци по дънцето на луковиците и външните люспи. Наред с плесеновия налеп неприятната миризма може да издаде, че има инфекциозен процес и болните растителни части трябва да бъдат премахнати, за да няма прехвърляне на заразата по здравите глави. Наличието на розов налеп издава, че гниенето е фузарийно.

Как да бъдат предотвратени загубите от складираната продукция ?

Щателният  преглед на луковиците преди постъпването в складовете е първото условие. На съхранение подлежат само здрави вегетативни органи. Прегледите в хранилищата са постоянна грижа на стопаните и специалистите, отговорни за вече складираната реколта.   

Луковиците трябва да престояват в здрав и чист амбалаж или на недебели пластове (около 10 см) върху почистени стелажи. В хранилищата оптималната температура е в рамките 0 - 2ºС при въздушна влажност не по-висока от 65%. Превозването до търговската мрежа да става в здрави и чисти платнени чували, подредени без сътресения, при които има опасност от нараняване на растителната тъкан.

Стопаните трябва да имат предвид, че летният чесън има по-дълъг период на покой и поради това може да остане по-дълго за съхраняване. Развитите кожести люспи, обхващащи луковицата, позволяват тя да издържи на склад 6 – 8 месеца. Периодът на съхраняване на зимния чесън е наполовина по-кратък.

Утвърдена домашна практика е запазването на лука и чесъна на венци, окачени на сухо, сенчесто и проветриво място. Сплитането на венците става след увяхване на листата. В процеса на застудяване стопаните преместват продукцията в сухо и проветриви помещения. При отрицателни температури под 2ºС продукцията трябва да бъде покрита с подходящи материали и така предпазена от замръзване.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита 

Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
3089
 

Последни материали
Виж
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница
Алжир е закупил малка част от планираните количества фуражна царевица
Правителството одобри промени в данъчните закони за 2025 г.
До 2030 г. корпоративният данък при de minimis ще продължи да бъде преотстъпван
Закон за храните
МС одобри промени за уреждане на продажбите на минерални води
Звено за анализи
В Пловдив ще отрият Институт за системни иновации в храните и виното
Решения на Министерския съвет
Датите за празнуване през 2025 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното
Доклад на Сметната палата за пропуски, извършвани до 2020 г.
Затягат мерките срещу източване на еврофондовете през ИСУН
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини