Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.02.2019 г.

Реколтата от лук зависи и от съседите му

Алелопатия в земеделието
Реколтата от лук зависи и от съседите му

В последните години се обръща все по-голямо внимание на комбинираното отглеждане на растения – нарича се алелопатия в земеделието. Това е една сфера в градинарството, която и днес не е напълно изследвана, но е интригувала хората от векове. Установено е, че  има растения, които си помагат взаимно и растат добре, други отблъскват насекомите, но има и такива, които влизат в конфликт помежду си. Това се дължи на алеловеществата, които се отделят както от живите органи на растенията, така и от гниещите им части и оказват благотворно или вредно въздействие на околните.

Лукът може да се нарече дружелюбна култура, която се отнася добре с почти всички свои съседи, когато те са разположени на приемливо растояние, не го задушават и не му правят сянка. Както всяко растение се нуждае от пространство, така и лукът има своите изисквания – препоръчителните разстояния са 12-15х4-5 см между отделните растения.

С кои забрани да се съобразим при отглеждане на разсад!

Лукът няма никакви конфликти и претенции към предшествениците си –   чудесно се развива след всички зеленчукови култури, както и другите след него се чувстват добре. Той е култура, която не обича повторно засаждане на едно и също място. Добре е да се за завърне отново след 3-4 години. Ако не се премести на друго място лукът страда по-често от болести и вредители, „изнемогва“ и добивите значително намаляват.

Лукът обича леките, рохкави и плодородни почви и се развива най-добре, когато неговите предшественици са били подхранвани с органични торове.

Едни от най-добрите съседи на лука са зелето, цвеклото, морковите, ягодите, доматите, мащерката, салатата и цикорията. Това не отменя необходимостта от осигуряване на лично пространство на всяка една култура. Практиката показва, че разположените в съседство редове моркови защитават лука от луковата муха, а правят морковите неуязвими от морковената муха, която е най-сериозен вредител за тях.

Фасулът и грахът не трябва да се сеят близо до лука, защото те се увиват около него и буквално го задушават. Тези култури е най-добре да са разположени по-далече от лехите с лук, защото влизат в конфликт помежду си.
Доброто познаванена сеитбооборота и тънкостите на зеленчуковите съжителства дава възможност за намаляване на заболяваемостта и нападенията от вредители на зеленчуковите култури

 

Реколтата от лук зависи и от съседите му
42844
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини