Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.02.2019 г.

Реколтата от лук зависи и от съседите му

Алелопатия в земеделието
Реколтата от лук зависи и от съседите му

В последните години се обръща все по-голямо внимание на комбинираното отглеждане на растения – нарича се алелопатия в земеделието. Това е една сфера в градинарството, която и днес не е напълно изследвана, но е интригувала хората от векове. Установено е, че  има растения, които си помагат взаимно и растат добре, други отблъскват насекомите, но има и такива, които влизат в конфликт помежду си. Това се дължи на алеловеществата, които се отделят както от живите органи на растенията, така и от гниещите им части и оказват благотворно или вредно въздействие на околните.

Лукът може да се нарече дружелюбна култура, която се отнася добре с почти всички свои съседи, когато те са разположени на приемливо растояние, не го задушават и не му правят сянка. Както всяко растение се нуждае от пространство, така и лукът има своите изисквания – препоръчителните разстояния са 12-15х4-5 см между отделните растения.

С кои забрани да се съобразим при отглеждане на разсад!

Лукът няма никакви конфликти и претенции към предшествениците си –   чудесно се развива след всички зеленчукови култури, както и другите след него се чувстват добре. Той е култура, която не обича повторно засаждане на едно и също място. Добре е да се за завърне отново след 3-4 години. Ако не се премести на друго място лукът страда по-често от болести и вредители, „изнемогва“ и добивите значително намаляват.

Лукът обича леките, рохкави и плодородни почви и се развива най-добре, когато неговите предшественици са били подхранвани с органични торове.

Едни от най-добрите съседи на лука са зелето, цвеклото, морковите, ягодите, доматите, мащерката, салатата и цикорията. Това не отменя необходимостта от осигуряване на лично пространство на всяка една култура. Практиката показва, че разположените в съседство редове моркови защитават лука от луковата муха, а правят морковите неуязвими от морковената муха, която е най-сериозен вредител за тях.

Фасулът и грахът не трябва да се сеят близо до лука, защото те се увиват около него и буквално го задушават. Тези култури е най-добре да са разположени по-далече от лехите с лук, защото влизат в конфликт помежду си.
Доброто познаванена сеитбооборота и тънкостите на зеленчуковите съжителства дава възможност за намаляване на заболяваемостта и нападенията от вредители на зеленчуковите култури

 

Реколтата от лук зависи и от съседите му
43439
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини