Спектърът на приложение на борната киселина е доволно широк. Като се започне от медицината, през фотографията, производството на стъкло, ювелирното производство и се стигне до ядрените реактори. Тук интересът е насочен към растенията и с какво може да бъде полезна тя.
Признаци на недостиг на бор
Борът е важен микроелемент, необходим за нормалното развитие на растенията. Той има положителен ефект върху метаболизма, допринася за производството на хлорофил, помага на корените да „дишат“. Ефектите от недостига на бор лесно се забелязват в сухо време. За идентифициране на борния глад трябва да се обърне специално внимание на връхните части на растенията и плодовете.
Растенията спешно се нуждаят от лечение с борна киселина, когато се забележат следните „тревожни“ сигнали:
– хлорозни петна по младите листа и пожълтяване;
– листата издребняват, деформират се и опадат;
– връхните части забавят развитието си, а страничните, обратно – усилват;
– деформиране на плодовете, а често се наблюдават и много уродливи форми;
– растенията цъфтят много слабо, а завръзи почти не се формират;
– отмиране на кората на младите издънки или целите върхове.
Канелата може да реши доста проблеми в градината!
Развитието на растенията се забавя и ако не се вземат навременни мерки може да се стигне до загуба на реколта. Злоупотребата с бор също крие рискове – при излишък плодовете узряват много по-бързо, но се съхраняват лошо, а листата получават изгаряния.
Чувствителност на растенията към бор
В зависимост от степента на чувствителност на растенията към бора културите се разделят на 3 групи:
– малка степен – билки, бобови, градинска ягода и картофи;
– средна степен – повечето зеленолистни и зеленчукови култури, костилкови и ягодоплодни храсти;
– висока степен – зеле, цвекло, семкови.
Борната киселина не се разтваря в студена вода. За получаване на качествен разтвор е необходимо част от водата да се загрее до 70-80 градуса температура по Целзий и след разтваряне на киселината да се долее до необходимото количество течност.
Листното подхранване е най-добре да се извършва вечер, при топло, спокойно и сухо време.
Отвара от люспи на лук лекува жълтеещи краставици!
Подхранване и защита на доматите с борна киселина
Обикновено доматите се подхранват с борна киселина три пъти за сезон – при формиране на бутоните, по време на цъфтеж и на стадий плододаване. За повишаване на добивите – 10 грама борна киселина на 10 литра вода. Пръскат се листата и стъблата. Желателно е да не се допуска стичане на разтвора.
За борба с фитофторозата и подхранване се използват и следните смеси:
– 10 грама меден сулфат и 5 грама борна киселина се разтварят в 10 литра вода;
– 10 грама борна киселина и 30 капки йод на 10 литра вода;
– 5 грама борна киселина, 20 капки йод и 1 литър мляко или суроватка на 10 литра вода.
Борна киселина за краставиците
Краставиците се пръскат по същата схема, както и доматите, но се използва концентрация – 5 грама на 10 литра вода.
Борът подобрява вкусовите качества на краставиците, стимулира формирането на завръзите и развитието на плодовете. Той е микроелемент, който повишава студоустойчивостта и сухоустойчивостта на растенията, както и способства за укрепване на кореновата система.