Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.01.2018 г.

Подготвяме семената на патладжаните за разсад

Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад

Патладжаните са сред първите култури, за които се подготвя разсадът – фермерите започват още през януари, а градинарите – в края на месеца до средата на февруари. Ето и какво е добре да направим, за да разчитаме на силна реколта.

1. Отделяме зърното от плявата. За получаването на силен и здрав разсад трябва да проверим семената, т. е. да отделим здравите от кухите и изсъхналите. Това става, като потопим семената от патладжани за 2 до 5 минути в 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода или 10 грама в 330 милилитра) и ги разбъркаме добре. Тези, които изплуват на повърхността, изхвърляме, а потъналите на дъното измиваме с чиста вода и подсушаваме.

2. Обеззаразяваме. Семената могат да пренасят вируси и гъбични заболявания, затова преди да ги използваме за отглеждането на разсад трябва да ги обеззаразим с калиев перманганат или водороден пероксид. За целта семената се накисват за 20 минути в слаб разтвор на калиев перманганат (до 0,1%) или в 2% водороден пероксид за 5 минути, след което се измиват с чиста вода и в двата случая.

Чудесна работа върши и нагряването на семената във фурната или сушилнята за чиниите. Семената се оставят да престоят 5 часа при температура от 50 градуса по Целзий.

Друг вариант е да ги пуснем във вода с температура 50-55 градуса по Целзий, която оставяме в термос за 4-5 часа.

Не бива да забравяме, че закупените семена може вече да са обработени с необходимите химически препарати, поради което нямат нужда от вече описаните процедури – нещо повече, те могат само да ги увредят.

3. Закаляваме. Процедурата може да повиши добивите с 20-25%. Семената се заливат с вода и се държат 12 часа при стайна температура, а през следващите 12 часа – в хладилника при 2 до 6 градуса по Целзий. Резките смени се повтарят до 10 денонощия. Ако пък покълнат, закаляването се прекъсва спешно и се пристъпва към разсаждане.

4. Стимулираме прорастването на семената. Прави се, ако след описаните по-горе екзекуционни методи още не са прораснали. Могат да бъдат засадени и без тази процедура, но тогава процесът ще се забави, процентът на покълналите ще е по-малък и растенията няма да поникнат едновременно.

Най-добре прорастват семената в разтвор на естествени торове. Например в литър вода се сипват 2 лъжици дървесна пепел и се оставят да киснат за едно денонощие, като се разбъркват през 3 часа. След това разтворът се прецежда и в течността се пускат семената за 3 часа. Измиват се с чиста вода и са готови за разсаждане.

Подготвяме семената на патладжаните за разсад
8599

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Прозрачност
Журналистка по съдебен път принуждава агенцията по храните да й осигури достъп до обществена информация
Предстоящо
Селскостопанска академия чества празника на земеделската наука Даровете на природата
Проектобюджет за следващата година
През 2019 г. в земеделието ще влязат 2,694 млрд. лв. от ЕС и 475,2 млн. лв. от националния бюджет
Важно за фермера
Какви данъчни облекчения ще ползват земеделските производители през 2019 г.
Началото на ноември се залагат семена за разсад домати
Зрял фасул с кървавица
Свързани материали
Виж
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Семената се засяват в края на януари
Патладжани за ранно полско производство
Практика
Как да получим богата реколта от патладжани
Причини за пожълтяване на листата на патладжаните
Защо горчат патладжаните и как да не го допуснем
Полезни съвети
Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам