Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.01.2018 г.

Подготвяме семената на патладжаните за разсад

Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад

Патладжаните са сред първите култури, за които се подготвя разсадът – фермерите започват още през януари, а градинарите – в края на месеца до средата на февруари. Ето и какво е добре да направим, за да разчитаме на силна реколта.

1. Отделяме зърното от плявата. За получаването на силен и здрав разсад трябва да проверим семената, т. е. да отделим здравите от кухите и изсъхналите. Това става, като потопим семената от патладжани за 2 до 5 минути в 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода или 10 грама в 330 милилитра) и ги разбъркаме добре. Тези, които изплуват на повърхността, изхвърляме, а потъналите на дъното измиваме с чиста вода и подсушаваме.

2. Обеззаразяваме. Семената могат да пренасят вируси и гъбични заболявания, затова преди да ги използваме за отглеждането на разсад трябва да ги обеззаразим с калиев перманганат или водороден пероксид. За целта семената се накисват за 20 минути в слаб разтвор на калиев перманганат (до 0,1%) или в 2% водороден пероксид за 5 минути, след което се измиват с чиста вода и в двата случая.

Чудесна работа върши и нагряването на семената във фурната или сушилнята за чиниите. Семената се оставят да престоят 5 часа при температура от 50 градуса по Целзий.

Друг вариант е да ги пуснем във вода с температура 50-55 градуса по Целзий, която оставяме в термос за 4-5 часа.

Не бива да забравяме, че закупените семена може вече да са обработени с необходимите химически препарати, поради което нямат нужда от вече описаните процедури – нещо повече, те могат само да ги увредят.

3. Закаляваме. Процедурата може да повиши добивите с 20-25%. Семената се заливат с вода и се държат 12 часа при стайна температура, а през следващите 12 часа – в хладилника при 2 до 6 градуса по Целзий. Резките смени се повтарят до 10 денонощия. Ако пък покълнат, закаляването се прекъсва спешно и се пристъпва към разсаждане.

4. Стимулираме прорастването на семената. Прави се, ако след описаните по-горе екзекуционни методи още не са прораснали. Могат да бъдат засадени и без тази процедура, но тогава процесът ще се забави, процентът на покълналите ще е по-малък и растенията няма да поникнат едновременно.

Най-добре прорастват семената в разтвор на естествени торове. Например в литър вода се сипват 2 лъжици дървесна пепел и се оставят да киснат за едно денонощие, като се разбъркват през 3 часа. След това разтворът се прецежда и в течността се пускат семената за 3 часа. Измиват се с чиста вода и са готови за разсаждане.

Подготвяме семената на патладжаните за разсад
23653
 

Последни материали
Виж
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 ноември 2024 година
Предстоящото застудяване може да е критично за неукрепналите есенници
Не подценявайте житните мухи – сем. Itonididae (Cecidomydae) и Anthomylidae
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
С над една четвърт от количествата и над една трета от приходите
Испания е световен лидер в износа на патладжани
Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
За зимата
Запържена туршия
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Семената се засяват в края на януари
Патладжани за ранно полско производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини