Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.05.2023 г.

Как да отглеждаме патладжани

Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани

Патладжанът е култура, която има дълъг вегетационен период, чувствителна към факторите на околната среда, почвата и светлината. Растенията обичат топлината и влагата, а за перфектен растеж и развитие изискват по-кратка осветеност.

Правилната подготовка на растенията преди засаждането им на постоянно място, както и грижите непосредствено след това ще помогнат за правилното вкореняване и адаптация.

Патладжанът е култура с големи листа и слаба коренова система, което е причина за трудното преживяване на растенията след пресаждане. За успешно протичане на тази процедура е важна комплексната подготовка на разсада и последващите грижи.

Закаляване на разсада преди засаждане на постоянно място

Това е един от най-важните етапи преди пресаждането, ако разсадът е отглеждан в затворени съоръжения. Патладжанът е топлолюбива и чувствителна на температурни изменения култура – изпитва силен стрес и отслабва при изменение на условията на отглеждане.

Времето за закаляване е около 7-10 дни, като температурата на околната среда на открито трябва да достигне поне 14 градуса по Целзий на сянка. Започва се с 3 часа за първите 3 дни, но е необходимо засенчване, като постепенно се увеличава с по 1-2 часа всеки ден. Излагането на директна слънчева светлина също трябва да става постепенно. По възможност е добре растенията да прекарат и 2-3 нощи на открито преди пресаждане, защото това ще ускори адаптацията.

Промяна на режима на поливане

Едновременно с началото на закаляване на разсада е необходимо да се увеличат интервалите между поливанията. Важно е разходът на вода да не се намалява. Почвата в контейнерите на растенията след поливане трябва да бъде намокрена добре, а тя ще изсъхне чрез увеличаване на продължителността на периодите между поливанията. Добре е температурата на водата да бъде 22-25 градуса.

Подхранване на разсада преди засаждане на постоянно място

Подхранването на растенията 5-6 дни преди пресаждането им на постоянно място ще им погне да се адаптират по-бързо и станат по-устойчиви. Подходящи са фосфорно-калиевите торове (40 г суперфосфат и 15 г калиев сулфат на 10 л вода) или комплексен тор с преобладаващи фосфор и калий в количествата по инструкции на производителя. Предлагат се и торове за разсад.

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата трябва да се направи през есента, за да се отстранят голяма част от плевелите. Вграждането на органични вещества ще подобри структурата, защото патладжанът е култура, която не обича дълбокото окопаване.

През пролетта като правило, се внасят комплексни минерални торове (NPK – 50 г на квадратен метър) или суперфосфат (25 г на квадратен метър), защото патладжанът е култура, която не обича хлор. Може да се прилагат и органични торове, но независимо от вида им –минерални или органични, това трябва да стане 7-10 дни преди засаждането на патладжана.

Преди засаждане на разсада почвата се обработва добре и се препоръчва внасяне на Триходермин или друг биологичен препарат, съдържащ триходерма, който ще предпази растенията от заразяване с гъбични заболявания и други почвени патогени.

Патладжанът трябва да се засажда в топла и влажна почва.

Оценка на външния вид на разсада преди засаждане

Разсадът трябва да е достигнал височина 12-15 см и да има 5-7 истински листа. Допустимо е наличието на цветни пъпки. Прерасналите растения се вкореняват бавно и трудно. Растенията трябва да са здрави на външен вид и без сериозн механични увреждания.

Правилно засаждане на патладжана на постоянно място

Засаждането на патладжана на постоянно място има своите особености:

– дълбочината на засаждане трябва да съответства на тази, при която са били в контейнера;

– засаждането на по-голяма дълбочина може да провокира загниване на кореновата шийка;

– желателно е почвата да се мулчира след засаждане.

Традиционната схема на засаждане е 60-70 см в междуредията и 30 см в редовете, но може да има и други варианти, а това зависи от големината и формирането на възрастните растения.

Засаждането се провежда във вечерно или нощно време.

Листно обработване на растенията след засаждане на постоянно място

Седмица след засаждане на разсада на постоянно място е желателно да се обработи листно с биопрепарат (Алирин, Гамаир и др.). Това ще даде възможност на патладжана да се справи с дългосрочните последствия от посадъчния стрес, което се дължи на биологично активните вещества. Те се произвеждат от полезните бактерии, съдържащи се в препаратите. Листното третиране ще предпази растенията от инфекции с фитопатогени през периода на уязвимост.

Агротехнически практики след засаждане на разсада на постоянно място

За добро вкореняване на растенията е необходимо засенчване през първите 3-4 дни след засаждане. През първата седмица се полива всеки ден (с фин спрей се пръска почвата и растенията). Системното разхлабване на почвата в междуредията е от голямо значение за развитието на растенията.

Първото подхранване се прави 10-15 дни след засаждане, като могат да се използват органични или минерални торове. Внасянето на оборски или птичи тор в течно състояние ще ускори растежа, а дървесната пепел е задължителна – 200 г на 10 л вода. Минералното подхранване също се прави с разтвор на суперфосфат (40-50 г ) и амониева селитра (10 г) на 10 л вода.

Това са необходимите практики след пресаждане на патладжана за успешно преминаване през адаптационния период.

Как да отглеждаме патладжани
25388
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
С над една четвърт от количествата и над една трета от приходите
Испания е световен лидер в износа на патладжани
Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
За зимата
Запържена туршия
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Семената се засяват в края на януари
Патладжани за ранно полско производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини