Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.02.2021 г.

Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан

Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан

sinor

Патладжанът е топлолюбиво растение и много бавнорастящо, затова се налага да се сее много по-рано от останалите зеленчуци. Семената започват да прорастват при температури над 15 градуса по Целзий, а оптималната температура за развитие е 20-22 градуса. Процесът на прорастване отнема поне 18-25 дни. Сеитбата на семената за ранно полско производство започва от края на януари до 15-20 февруари, а за средно ранно производство - до средата на март.

Семената се сеят на дълбочина 1-2 см в редове, отстоящи на 7-10 см, а между растенията 3-4 см. Патладжанът е култура, която  трудно понася пикирането и се възстановява много бавно. По-добре е разсадът да се отглежда без пикиране – семената се сеят в отделни контейнери с диаметър 10-12 см и височина 12-15 см.

До появата на първите поници се поддържа температура 22-25 градуса, а след това се намалява до периода на масово поникване – дневни 16-18 и нощни 10-12 градуса.

Добре е да познаваме проблемите, възникващи при отглеждане на разсада за патладжан, за да не бъдем изненадани.

1. Разсадът спира да расте след пикиране – това е обичаен процес поради факта, че кореновата система е много чувствителна. Тя трябва да се пази от нараняване, защото не се възстановява. Необходими са поне 10 дни за адаптиране на растенията. Процесът може малко да се ускори ако се използват стимулатори за растеж, а най-добро решение са торфените контейнери.

2. Разсадът повяхва и ако това се дължи на липса на влага – ситуацията не е толкова лоша. Патладжанът е влаголюбива култура и младите растения се нуждаят от по-често поливане. Желателно е да се използва хладка вода и да се пазят листата от мокрене. Когато почвата е влажна и разсадът губи своя тургор, това е симптом за гниене на корените – наложително е спешно преместване в нова дезинфекцирана почва.

3. Сечене – това е истинска чума за разсада. Наложително е да се отстранят болните растения, защото те не могат да бъдат спасени. Преустановете поливането и поръсете по възможност почвата с пепел, а стъблата напръскайте с Превикур (2 мл на 1 л вода).

4. Хипотермията на корените създава сериозни проблеми за развитието на разсада. Преохлаждане на кореновата система може да възникне по различни причини – поливане със студена вода, течение, поставяне на контейнерите върху метални подложки или щендери и др. Корените при тази ситуация не са в състояние да доставят необходимите количества влага и хранителни вещества към по-топлите надземни части.

5. Пожълтяване на листата – ако това са семеделните листа, то тогава няма място за притеснение. Когато всички листа започнат да жълтеят – това е сигнал, че разсадът се нуждае от незабавно подхранване и е желателно да се прави на всеки две седмици. Фосфор и калий са необходими за кореновата система и азот за надземната маса. Пожълтяване на листата може да се получи и при недостиг на магнезий, защото патладжанът е сред любителите на този хранителен елемент. Препоръчва се използването поне веднъж на магнезиев сулфат или комплексен тор, съдържащ магнезий, защото той е отговорен  и за усвояването на фосфора и калция.

6. Жълти петна по листата – най-често това е последица от слънчево изгаряне. Ще се възстановят сами, но за ускоряване на процеса е необходимо да подхраните разсада с карбамид (30-40 г на 10 л вода).

Приблизително подобна реакция се получава и при недостиг на калий, но в този случай листата изгарят по периферията (нарича се периферно изгаряне). Достатъчно е разсадът поне два пъти да се подхрани с малки количества калиева селитра или калиев сулфат.

Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
26102
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
С над една четвърт от количествата и над една трета от приходите
Испания е световен лидер в износа на патладжани
За зимата
Запържена туршия
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
След около месец ще настаните разсада в отделни съдове
Ранните патладжани се сеят януари
Семената се засяват в края на януари
Патладжани за ранно полско производство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини