Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.09.2017 г.

Изкуството да отгледаш разсад

Оптималните условия са най-важните за пълната градина

Да отгледаш разсад, когато студът сковава земята, а нежните стръкчета се гушат под стъклените парници, е цяло изкуство. Той се отглежда, за да се удължи периодът на плододаване и да се получи по-ранна продукция от топлолюбивите култури в оранжерии. Много важно е в тези помещения да се осигурят оптимална температура, светлина и хранителни вещества. Градинарят трябва добре да познава изискванията на растенията, които ще отглежда. Особено важно е да се избере най-подходящия сорт. Семената да са здрави и качествени.
Януари е месецът, когато започват сеитбите на основните зеленчукови култури – домати, пипер, патладжан, по-късно и на краставиците. Трябва да подготвите предварително торопочвената смеска, в която ще се засяват семената. Нужно е тя да е пълноценна и богата на хранителни вещества, за да се развиват нормално младите растения.
Семената, които ще засявате трябва да са от лицензирана фирма. Ако използвате собствени семена, не пропускайте предварително да ги обеззаразите. А ако са ви останали семена от предишни години са ви, добре е да знаете, че доматите и пиперът запазват кълняемостта си 4-5 г., а патладжанът и краставиците – 5-6 г.
В зависимост от вида и едрината на семената те се засяват на различна дълбочина – доматите и пиперът на 1-2 см, краставиците – на 3-4 см.
Топлината е необходимото условие за всички жизнени процеси в растението. Всеки вид има определени изисквания към топлината, даже и през отделните фази на развитие. Най-благоприятната температура, за да поникнат семената на топлолюбивите зеленчуци, е 25-30 градуса, а след това тя трябва да е с 3-4 градуса по-ниска. Този момент е критичен за зеленчуковия разсад, които се отглежда в парници. При понижаване на температурата резервните хранителни вещества се използват главно за развитието на кореновата система.
Ако след поникването температурата е висока, особено при оскъдна светлина, хранителните вещества се изразходват за засиленото дишане на растенията и корените изостават. Така кълновете се изнежват. Понижената температура, с осигурена достатъчна светлина, трябва да се поддържа 2-3 дни след поникването на растенията.
Важно условие при сеитбата е да използвате точно сеитбената норма, за да получите редовен посев. От гъстия разсад не се получават очакваните резултати. Важно също така е и да осигурите на растенията необходимата им хранителна площ.

Изкуството да отгледаш разсад
5640
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини