Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците

Полезни съвети
Синор.БГ / 08.11.2017 г.

Всички органични и минерални торове са в състояние да подобрят вкуса на зеленчуците, стига да бъдат вложени в подходящия етап от развитието на растенията. При това всеки зеленчук има своите предпочитания към определени химически елементи и микроелементи.

Ако при доматите вложим много органични и азотни торове, се формира слабо съцветие, а за сметка на това стъблата и листата направо избуяват. Затова с тези видове торове доматите се подхранват само в началото на лятото или пролетта.

През периода на цъфтеж на доматите се набляга на фосфорно-калиевите торове. Недостигът на фосфор се проявява под формата на червено-лилави петна, завиване на листата и по-бавно зреене на зеленчуците. Ако пък не достига калий, долните листа пожълтяват и загиват. За подобряване на състоянието се използва разтвор на 40 грама суперфосфат и 15 грама калиев сулфат в 10 литра вода. Също по време на цъфтеж растенията трябва да се пръскат срещу върхово гниене с калциева селитра, като лъжица от нея се разтваря в 10 литра вода.

При формирането на завръзи доматите трябва да се подхранят с магнезий и бор – тогава ще се родят много зеленчуци, които освен това ще натрупат и повече захари.

Чушките сенуждаят от подхранване с разтвор на 15-20 грама амониева селитра, 30-40 грама суперфосфат, 25-30 грама калиев сулфат и 50-70 грама комплексни (комбинирани) торове в 10 литра вода. Минералните торове обаче се редуват с подхранване с кравешки или птичи тор. Както и при доматите, срещу върховото гниене се пръска с калциева селитра.

Краставиците не обичат високото съдържание на соли в почвата, затова се подхранват често, на всеки 2 седмици, но в малки дози. Обикновено се ползват 30-40 грама комбиниран тор, разтворен в 10 литра вода. От органичните торове реагират добре на кравешкия и птичия тор. Ако обаче се влагат само органични торове, стават неподходящи за осоляване, което не е добре за корнишоните например.

Ако на краставиците не достига азот, върхът на зеленчуците се заостря, а при недостиг на калий придобиват крушовидна форма. Недостигът на микроелементи пък води до опадане на цветните пъпки и завръзите.

На патладжаните в края на пролетта е необходим азот, а когато започне цъфтежът, се подхранват с кибритена кутийка суперфосфат, разтворен в 10 литра вода. Добре действа на растенията мулчирането на почвата с прегорял оборски тор или компост – тогава зеленчуците горчат по-малко.

Зелето се нуждае най-много от подхранване с азот, тъй като благодарение на тях формира особено големи кочани. Ако обаче се престараем, ще се получат порести. За да предотвратим това е необходимо подхранването с органични и азотни торове да се редува с влагането на дървесна пепел. Подхранване се прави на всеки 2-3 седмици.

За да пораснат големи главите на цветното зеле и броколите, са необходими микроелементите бор, мед, манган и молибден. Особено ефективни са на етап 4-5 и 12-15 листа. Ако обаче прекалим с азотните торове, главите ще останат дребни или въобще няма да се формират.

Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците
38410
 

Последни материали
Виж
Обявиха датите на животновъдното изложение в Сливен за 2025 година
НАЗ иска оставката на министър Тахов, Капитанов и Петя Славчева
Декларация
Фермерски протест на 10 октомври пред сградата на ЕК в София
Руското земеделие бележи над 50 процента растеж за десетилетие и разширява цифровите решения
След среща с бранша
И длъжниците към НАП ще получат компенсациите си за плодове и зеленчуци
Близо 1300 експерта в Турция се борят с миризливия кафяв скункс
Свързани материали
Виж
Обсъждат се ставките
За пропаднали насаждения плодове и зеленчуци през 2025 са отпуснати 7,4 млн. евро
Изменението в търговското споразумение между ЕС и Мароко ще удари зеленчукарите и овощарите в Европа
Втора част за плащанията в миналогодишната кампания
Едва 69 млн. лв. са преведени за плодове и зеленчуци през 2024 г.
Слабо движение при зърното
Поскъпване на плодове и зеленчуци: Прасковите с най-голям скок в цените
В стойностно изражение увеличението на полугодието е с 14 на сто
Вносът на свежи плодове и зеленчуци в Испания нарасна с 9 на сто
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини