Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците

Полезни съвети
Синор.БГ / 08.11.2017 г.

Всички органични и минерални торове са в състояние да подобрят вкуса на зеленчуците, стига да бъдат вложени в подходящия етап от развитието на растенията. При това всеки зеленчук има своите предпочитания към определени химически елементи и микроелементи.

Ако при доматите вложим много органични и азотни торове, се формира слабо съцветие, а за сметка на това стъблата и листата направо избуяват. Затова с тези видове торове доматите се подхранват само в началото на лятото или пролетта.

През периода на цъфтеж на доматите се набляга на фосфорно-калиевите торове. Недостигът на фосфор се проявява под формата на червено-лилави петна, завиване на листата и по-бавно зреене на зеленчуците. Ако пък не достига калий, долните листа пожълтяват и загиват. За подобряване на състоянието се използва разтвор на 40 грама суперфосфат и 15 грама калиев сулфат в 10 литра вода. Също по време на цъфтеж растенията трябва да се пръскат срещу върхово гниене с калциева селитра, като лъжица от нея се разтваря в 10 литра вода.

При формирането на завръзи доматите трябва да се подхранят с магнезий и бор – тогава ще се родят много зеленчуци, които освен това ще натрупат и повече захари.

Чушките сенуждаят от подхранване с разтвор на 15-20 грама амониева селитра, 30-40 грама суперфосфат, 25-30 грама калиев сулфат и 50-70 грама комплексни (комбинирани) торове в 10 литра вода. Минералните торове обаче се редуват с подхранване с кравешки или птичи тор. Както и при доматите, срещу върховото гниене се пръска с калциева селитра.

Краставиците не обичат високото съдържание на соли в почвата, затова се подхранват често, на всеки 2 седмици, но в малки дози. Обикновено се ползват 30-40 грама комбиниран тор, разтворен в 10 литра вода. От органичните торове реагират добре на кравешкия и птичия тор. Ако обаче се влагат само органични торове, стават неподходящи за осоляване, което не е добре за корнишоните например.

Ако на краставиците не достига азот, върхът на зеленчуците се заостря, а при недостиг на калий придобиват крушовидна форма. Недостигът на микроелементи пък води до опадане на цветните пъпки и завръзите.

На патладжаните в края на пролетта е необходим азот, а когато започне цъфтежът, се подхранват с кибритена кутийка суперфосфат, разтворен в 10 литра вода. Добре действа на растенията мулчирането на почвата с прегорял оборски тор или компост – тогава зеленчуците горчат по-малко.

Зелето се нуждае най-много от подхранване с азот, тъй като благодарение на тях формира особено големи кочани. Ако обаче се престараем, ще се получат порести. За да предотвратим това е необходимо подхранването с органични и азотни торове да се редува с влагането на дървесна пепел. Подхранване се прави на всеки 2-3 седмици.

За да пораснат големи главите на цветното зеле и броколите, са необходими микроелементите бор, мед, манган и молибден. Особено ефективни са на етап 4-5 и 12-15 листа. Ако обаче прекалим с азотните торове, главите ще останат дребни или въобще няма да се формират.

Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците
38302
 

Последни материали
Виж
Симеон Радев за реакцията на Русия
България празнува 140 години от Съединението на България
При ръст от едва 72 на сто в тонажа на доставените животни
Приходите от износа на едър рогат добитък от Украйна скочиха двойно
Добрата реколта от зърно в общността се отрази по същия начин на вноса
Износът на мека пшеница от ЕС се срина почти наполовина през юли и август
Полезни съвети
Есенно третиране на почвата срещу фитофтора
Заради натоварения туристически трафик и смъртния случай край Ябълково
Ограждат пореден път край Кюстендил срещу безстопанствени животни
Иззети са дългоцевни ловни оръжия, термоприцели, супресори и боеприпаси
Заловиха трима бракониери при 2 акции в национален парк само за ден
Свързани материали
Виж
Актуални данни на МЗХ
Само доматите в оранжерии и краставиците на открито бележат ръст в добивите това лято
ДФЗ одобри 96 заявители по схемата „Училищен плод“ и 92 заявители по „Училищно мляко“
По данни на Евростат за 2024 г.
България е произвела под 1% от общото количество зеленчуци и плодове в ЕС
Полезно и практично
Имате избор на мястото на обраните зеленчуци да засадите нови
Турция изгражда нова оранжерия с капацитет 30 000 тона зеленчуци годишно
Важно за фермерите!
От 1 август кандидатстват по нови програми организациите, произвеждащи плодовете и зеленчуците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини