Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.11.2017 г.

Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците

Полезни съвети
Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците

Всички органични и минерални торове са в състояние да подобрят вкуса на зеленчуците, стига да бъдат вложени в подходящия етап от развитието на растенията. При това всеки зеленчук има своите предпочитания към определени химически елементи и микроелементи.

Ако при доматите вложим много органични и азотни торове, се формира слабо съцветие, а за сметка на това стъблата и листата направо избуяват. Затова с тези видове торове доматите се подхранват само в началото на лятото или пролетта.

През периода на цъфтеж на доматите се набляга на фосфорно-калиевите торове. Недостигът на фосфор се проявява под формата на червено-лилави петна, завиване на листата и по-бавно зреене на зеленчуците. Ако пък не достига калий, долните листа пожълтяват и загиват. За подобряване на състоянието се използва разтвор на 40 грама суперфосфат и 15 грама калиев сулфат в 10 литра вода. Също по време на цъфтеж растенията трябва да се пръскат срещу върхово гниене с калциева селитра, като лъжица от нея се разтваря в 10 литра вода.

При формирането на завръзи доматите трябва да се подхранят с магнезий и бор – тогава ще се родят много зеленчуци, които освен това ще натрупат и повече захари.

Чушките сенуждаят от подхранване с разтвор на 15-20 грама амониева селитра, 30-40 грама суперфосфат, 25-30 грама калиев сулфат и 50-70 грама комплексни (комбинирани) торове в 10 литра вода. Минералните торове обаче се редуват с подхранване с кравешки или птичи тор. Както и при доматите, срещу върховото гниене се пръска с калциева селитра.

Краставиците не обичат високото съдържание на соли в почвата, затова се подхранват често, на всеки 2 седмици, но в малки дози. Обикновено се ползват 30-40 грама комбиниран тор, разтворен в 10 литра вода. От органичните торове реагират добре на кравешкия и птичия тор. Ако обаче се влагат само органични торове, стават неподходящи за осоляване, което не е добре за корнишоните например.

Ако на краставиците не достига азот, върхът на зеленчуците се заостря, а при недостиг на калий придобиват крушовидна форма. Недостигът на микроелементи пък води до опадане на цветните пъпки и завръзите.

На патладжаните в края на пролетта е необходим азот, а когато започне цъфтежът, се подхранват с кибритена кутийка суперфосфат, разтворен в 10 литра вода. Добре действа на растенията мулчирането на почвата с прегорял оборски тор или компост – тогава зеленчуците горчат по-малко.

Зелето се нуждае най-много от подхранване с азот, тъй като благодарение на тях формира особено големи кочани. Ако обаче се престараем, ще се получат порести. За да предотвратим това е необходимо подхранването с органични и азотни торове да се редува с влагането на дървесна пепел. Подхранване се прави на всеки 2-3 седмици.

За да пораснат големи главите на цветното зеле и броколите, са необходими микроелементите бор, мед, манган и молибден. Особено ефективни са на етап 4-5 и 12-15 листа. Ако обаче прекалим с азотните торове, главите ще останат дребни или въобще няма да се формират.

Навременното подхранване с подходящите торове подобрява вкуса на зеленчуците
2686

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
При ежегодно увеличаване на потребителското одобрение
Фурор на биопродуктите на изложението Вкусове от Италия 2018 в Пловдив
Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството
Румен Порожанов откри българския щанд на изложението за животновъдство SIA в Париж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Заедно с блендовете с международни
Местните сортове са още един шанс за българските вина
Пазарът на свине за клане се възстановява, котировките се покачват
Дългоочакван обрат в развитието на пазара на свинско месо в ЕС
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да не попречим сами на семената да поникнат
Заради ниските изкупни цени на традиционните ориенталски сортове
Все повече земеделци в Родопите се отказват от производството на тютюн
Предстоящо
Най-големите търговци търсят път към производителите на плодове и зеленчуци на форума InteliFresh
Фонд Земеделие
От 2 до 31 януари 2018 г. се приемат фактури за плодовете и зеленчуците, реализирани на пазара през 2017 г.
Тенденция
Зеленчуковата реколта в Полша надхвърля миналогодишната
Фонд Земеделие
Реализацията на плодове и зеленчуци се доказва до 31 януари 2018 г.
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам