Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.10.2017 г.

Стар, но ефикасен начин за подхранване

Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива

От край време българските градинари, а и не само те, практикуват т.нар. шербетуване. В периода на плододаването основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Особено добре се отразява на зеленчуците редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията. Именно затова шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица. Това е необходимо, защото при ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава и тяхното съдържание.

Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като пълним половината от нейния обем. След това заливаме тора с вода - пълним кацата догоре. Разбъркваме го по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни и шербетът е готов. Тогава той е богат на лесно усвоими хранителни елементи за растенията.

В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуковите култури.

След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливането разреждайте всяка порция шербет, като на 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата.

Шербетуването може да започне от началото на плододавнето на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.
 

Стар, но ефикасен начин за подхранване
9162
 

Последни материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Тунис също проведе успешна процедура за внос при спад на цените
И родната хлебна пшеница е сред вероятните победители на търга в Алжир
Какви са обичаите и поверията за най-тъжния ден за християните
На Разпети петък Христос става изкупителна жертва за човешките грехове
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
От БАБХ твърдят, че стриктно следят за проследимостта на продуктите
Нямат основание твърденията за подвеждане на потребителите с вносното агнешко
Агрометеорологична прогноза за периода 18-24 април 2025 година
Благоприятни топлинни условия ще осигурят умерено темпо на вегетация
Свързани материали
Виж
Шербетуването удължава срока между поливките
Ефикасен начин за подхранване
Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива
Повишава добива от плодове и зеленчуци
Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини