Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.10.2017 г.

Стар, но ефикасен начин за подхранване

Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива

От край време българските градинари, а и не само те, практикуват т.нар. шербетуване. В периода на плододаването основните зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др. се нуждаят от повече и лесно достъпни хранителни вещества. Особено добре се отразява на зеленчуците редуването на минерално хранене (с изкуствени торове) с органично подхранване (с оборски тор) по време на вегетацията. Именно затова шербетуването на растенията по време на вегетацията дава много добри резултати, като ускорява зреенето и подобрява хранителния режим.

Шербетът може да се приготви от всякакъв вид оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата – с угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му, а пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица. Това е необходимо, защото при ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава и тяхното съдържание.

Ако използваме пресен птичи тор първо го насипваме в каца, като пълним половината от нейния обем. След това заливаме тора с вода - пълним кацата догоре. Разбъркваме го по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни и шербетът е готов. Тогава той е богат на лесно усвоими хранителни елементи за растенията.

В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в птичия тор се съдържат и известни количества микроелементи – магнезий, калций, цинк, мед и желязо. Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуковите култури.

След ферментацията използвайте шербета, като го подавате на растенията с поливната вода. Но и тук има рецепта - преди поливането разреждайте всяка порция шербет, като на 1 част от него добавите 10 части вода.

Ако за приготвяне на шербет използвате прегорял оборски тор, той може да се използва още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата.

Шербетуването може да започне от началото на плододавнето на зеленчуците и да се приложи 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетацията.
 

Стар, но ефикасен начин за подхранване
8046
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Шербетуването удължава срока между поливките
Ефикасен начин за подхранване
Шербетуването ускорява зреенето и повишава добива
Повишава добива от плодове и зеленчуци
Шербетуването е ефикасен начин за подхранване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини