Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.05.2017 г.

Подхранете с мая краставиците и цветята

Практика

sinor

Опитните цветари и производители на зеленчуци се стараят да използват все повече органични торове и все по-рядко да прибягват до химията. А понякога в качеството на торове се използват достатъчно неочаквани продукти, резултатът от въздействието на които не ви кара да чакате дълго време. Опитвали ли сте някога да подхраните зеленчуците, градинските и стайните китки с мая? Задължително опитайте и няма да съжалявате.

Но ако не знаете как правилно да го направите, ще ви подскажем няколко рецепти.

Всички видове мая, които се използват в кулинарията за печива, имат толкова богат състав, че под въздействието им се активизира растежът на растенията, укрепват се съпротивителните им сили на различни вредители и болести, а също така се ускорява и процесът на коренообразуване.

Маята е богата на протеини, въглехидрати, органично желязо, съдържа маса витамини, минерали, микроелементи, аминокисели и растежни вещества. При това разтворената мая влияе благотворно на почвените микроорганизми. Съставът на субстрата забележимо се подобрява, от органиката в нея се образува азот и фосфор. Има обаче един минус - в процеса на ферментация маята поглъща много калий, но и този проблем е решим. За да компенсирате този недостатък, поливането на растенията с мая се прави паралелно с внасянето на растителна пепел.

Маята може да се прилага при всички растения: зеленчуци, цветя, плодни култури. Особено силно реагират такива растения, като доматите, краставиците, чушките, а също така петуниите и мушкатото.

Трябва да се отбележи, че както и в кулинарията, маята започва да действа само на топло. Затова можете да използвате разтворена мая след като земята е достатъчно затоплена, а това е възможно само в късна пролет и лятото.

Можете да използвате както суха, така и прясна мая.

Сухата мая се разрежда в топла вода в съотношение 10 г на 10 л вода. След това се добавят 2 с.л. захар и се оставя да се накисне около 2 часа. След това разтворът се разрежда в 50 л вода и растенията се поливат. При прясната мая пропорцията се променя - 1 кг мая се разрежда в 5 л вода. След това се оставя да кисне, разреждат се в 50 л вода и се използва за поливане.

Можете и сами да си приготвите тор на базата на мая, като направите закваска, например, от зърна на пшеница. За тази цел 1 ч.ч. пшеница трябва да се залее с вода и да се оставят зърната да покълнат за 1 денонощие. След това житото се смила и се добавят 1-2 с.л. захар и брашно до гъста консистенция. После се вари на слаб огън, след което трябва да се остави за 24 часа на топло място до започване на ферментацията. Закваската е готова за използване.

По подобна рецепта може да се направи и закваска от хмел. За тази цел шишарките хмел трябва да се залеят с вода и да се варят около час. Отварата се охлажда, прецежда, добавя се брашно, захар и се оставя на топло място. След 1,5 денонощия се добавя в отварата рендосан картоф и 24 часа по-късно закваската е готова.

Подхранете с мая краставиците и цветята
119059
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Полезни съвети
Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив
И с употребата на хлебната мая не бива да се прекалява
Практика
Какво можем да подхраним с мая в градината
Практика
Как да подхраним доматите за богата реколта, издръжлива в горещините
Пчеличката Мая ще популяризира пресните плодове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини