Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2017 г.

Торене на зеленчуковите култури

Според сроковете на внасяне на торовете – основно, предсеитбено и подхранване по време на вегетацията
Торене на зеленчуковите култури

Според биологията на зеленчуците, те за кратко време развиват мощна вегетативна и репродуктивна система, извличайки за целта от почвата огромни количества хранителни вещества. Ако тези вещества не се възстановяват, то почвата системно ще обеднява, а оттам и добивите от зеленчуци прогресивно ще намаляват. Възстановяването на извлечените хранителни вещества от почвата става именно чрез торенето.
При зеленчукопроизводството има няколко вида торене, според сроковете на внасяне на торовете – основно, предсеитбено и подхранване по време на вегетацията.

Основното торене обикновено се извършва непосредствено преди дълбоката оран, като торовете се заравят на нейната дълбочина. С него се внасят слабо подвижните торове, които се задържат в почвата и не се измиват. Такива са органичните, фосфорните и калиевите торове.
Предсеитбеното торене се извършва по време на сеитбата и засаждането на културите. Внасят се част от азотните торове и фосфорните и калиеви торове, ако не са внесени с основното торене.
Подхранването може да бъде почвено или листно с цел да се снабдят растенията с хранителни вещества през отделните фази на развитието им. Торовете се внасят разпръснато, редово, лентово или гнездово на различна дълбочина в зависимост от културата, за която са предназначени. Най-често 2/3 от годишната норма на фосфорните и калиевите торове (или при калиевите цялата норма), се внасят с основната обработка на почвата през есента, а останалата част през пролетта при предсеитбената подготовка на площта. Азотните торове като бързо действащи се прилагат предимно предсеитбено, като се внася половината от годишната торна норма, а останалата за подхранване по време на вегетацията. Зеленчуците с къс вегетационен период (ранни картофи, ранно зеле, ранни краставици, салати, репички и др.) се подхранват еднократно, а тези с дълъг вегетационен период (домати, пипер, патладжан и др.) – двукратно. След подхранването културите задължително се окопават.
Най-добре е торенето на различните зеленчукови култури да е съобразено със запасеността на почвата с хранителни вещества. Това се постига чрез лабораторен анализ на почвата. Ако това не е направено, торовете се внасят ориентировъчно въз основа на примерни норми за отделните видове зеленчуци, които трябва да познава всеки добър градинар.
Ефективността на торовете зависи и от климатичните условия в дадения район – температура и влажност на въздуха, светлина, слънчево греене, валежи и други. Те влияят значително върху степента на усвояване на хранителните вещества от зеленчуковите култури.
Степента на развитие на кореновата система на зеленчуците определя снабдяването на растенията с необходимите им хранителни елементи. Тя се влияе от състоянието и структурата на почвата – образуване на почвена кора, преовлажняване или уплътняване на почвата.
Торната норма при отглеждане на зеленчуците зависи и от предшествениците. При добри предшественици нормата на торене може да се намали с около 20 %, а при неподходящи се увеличава до 30 %. При напояване нормата може да се увеличи до 2 пъти в сравнение с отглеждане при неполивни условия.
Всички органични и минерални торове трябва да се внасят на подходяща дълбочина чрез съответна обработка на почвата. По-дълбоко трябва да се внасят фосфорните и калиевите торове, а по-плитко азотните и органичните торове. По този начин загубите от хранителни вещества са минимални, а елементите, съдържащи се в тях по-лесно усвоими от корените на растенията.
При неправилно торене, използване на високи норми на торене, несъобразени с изискванията на отделните зеленчукови култури, ефектът от торенето се намалява, а може да има и отрицателни последици – замърсяване на околната среда и застрашаване на човешкото здраве. Ето защо основно правило на зеленчукопроизводителите е да са запознати с научните норми за торене при отделните видове зеленчуци и стриктно да ги спазват в практиката, за да получават желаните резултати при торенето.

Торене на зеленчуковите култури
2841

Последни материали
Виж
Не забравяйте да сложите и патладжан в оранжерията
Пазар
Стабилни цени на слънчогледа и слънчогледовото масло на европейските пазари
Kverneland предлага решение за борба с прекомерното утъпкване на почвата
Анализ
Strategie Grains очаква реколтата от зърно в ЕС да надхвърли търсенето
Бъдещето
Големи химически концерни се съюзиха в борбата със замърсяването на планетата с пластмаса
Обзор 15-18 януари 2019 г.
Търговията на стоковата борса потръгва на бавни обороти
Свързани материали
Виж
Практика
Защо трябва да се внимава при подхранването на разсада от пипер
Практика
Когато сме пропуснали да наторим през есента, може ли да го направим върху снега
Европейски парламент
ЕС въвежда правила за по-екологосъобразни торове
Закопавайте веществата под повърхността на почвата
През есента дайте на овощните фосфор и калий
От август нататък доматите се нуждаят само от азот
Практика
Млади тиквички до замръзване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам