Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2017 г.

Торене на зеленчуковите култури

Според сроковете на внасяне на торовете – основно, предсеитбено и подхранване по време на вегетацията

Според биологията на зеленчуците, те за кратко време развиват мощна вегетативна и репродуктивна система, извличайки за целта от почвата огромни количества хранителни вещества. Ако тези вещества не се възстановяват, то почвата системно ще обеднява, а оттам и добивите от зеленчуци прогресивно ще намаляват. Възстановяването на извлечените хранителни вещества от почвата става именно чрез торенето.
При зеленчукопроизводството има няколко вида торене, според сроковете на внасяне на торовете – основно, предсеитбено и подхранване по време на вегетацията.

Основното торене обикновено се извършва непосредствено преди дълбоката оран, като торовете се заравят на нейната дълбочина. С него се внасят слабо подвижните торове, които се задържат в почвата и не се измиват. Такива са органичните, фосфорните и калиевите торове.
Предсеитбеното торене се извършва по време на сеитбата и засаждането на културите. Внасят се част от азотните торове и фосфорните и калиеви торове, ако не са внесени с основното торене.
Подхранването може да бъде почвено или листно с цел да се снабдят растенията с хранителни вещества през отделните фази на развитието им. Торовете се внасят разпръснато, редово, лентово или гнездово на различна дълбочина в зависимост от културата, за която са предназначени. Най-често 2/3 от годишната норма на фосфорните и калиевите торове (или при калиевите цялата норма), се внасят с основната обработка на почвата през есента, а останалата част през пролетта при предсеитбената подготовка на площта. Азотните торове като бързо действащи се прилагат предимно предсеитбено, като се внася половината от годишната торна норма, а останалата за подхранване по време на вегетацията. Зеленчуците с къс вегетационен период (ранни картофи, ранно зеле, ранни краставици, салати, репички и др.) се подхранват еднократно, а тези с дълъг вегетационен период (домати, пипер, патладжан и др.) – двукратно. След подхранването културите задължително се окопават.
Най-добре е торенето на различните зеленчукови култури да е съобразено със запасеността на почвата с хранителни вещества. Това се постига чрез лабораторен анализ на почвата. Ако това не е направено, торовете се внасят ориентировъчно въз основа на примерни норми за отделните видове зеленчуци, които трябва да познава всеки добър градинар.
Ефективността на торовете зависи и от климатичните условия в дадения район – температура и влажност на въздуха, светлина, слънчево греене, валежи и други. Те влияят значително върху степента на усвояване на хранителните вещества от зеленчуковите култури.
Степента на развитие на кореновата система на зеленчуците определя снабдяването на растенията с необходимите им хранителни елементи. Тя се влияе от състоянието и структурата на почвата – образуване на почвена кора, преовлажняване или уплътняване на почвата.
Торната норма при отглеждане на зеленчуците зависи и от предшествениците. При добри предшественици нормата на торене може да се намали с около 20 %, а при неподходящи се увеличава до 30 %. При напояване нормата може да се увеличи до 2 пъти в сравнение с отглеждане при неполивни условия.
Всички органични и минерални торове трябва да се внасят на подходяща дълбочина чрез съответна обработка на почвата. По-дълбоко трябва да се внасят фосфорните и калиевите торове, а по-плитко азотните и органичните торове. По този начин загубите от хранителни вещества са минимални, а елементите, съдържащи се в тях по-лесно усвоими от корените на растенията.
При неправилно торене, използване на високи норми на торене, несъобразени с изискванията на отделните зеленчукови култури, ефектът от торенето се намалява, а може да има и отрицателни последици – замърсяване на околната среда и застрашаване на човешкото здраве. Ето защо основно правило на зеленчукопроизводителите е да са запознати с научните норми за торене при отделните видове зеленчуци и стриктно да ги спазват в практиката, за да получават желаните резултати при торенето.

Торене на зеленчуковите култури
9853
 

Последни материали
Виж
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинители на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Свързани материали
Виж
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Технология, изпреварваща времото: рапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини