За да могат краставиците да раждат колкото се може повече и по-дълго, трябва да бъдат подхранвани редовно – между 10 и 15 пъти на сезон. За тази цел обаче не е задължително да бъдат използвани химически продукти – зеленчуците са в състояние да дават добра реколта и при поливане с разтвори, приготвени от даровете на природата. Освен това с народни средства може да се води борба с болестите и вредителите по краставиците. Ето няколко подобни рецепти.
1. Хлебната настойка съдържа голямо количество хранителни вещества, които подпомагат растежа и развитието на растенията, увеличаването на броя на завръзите, плододаването и в крайна сметка осигурява качествена и обилна реколта. Благодарение на подхранването с нея краставиците дават реколта и през есента. За приготвянето ѝ се използва обикновен черен хляб, който се нарязва на ситно и с него се пълни предназначения за целта съд до две трети от обема му. След това хлябът се залива с вода и се натиска с тежест, иначе хлябът ще изплува и ще вкисне. Съдът се оставя на топло и сухо място от 7 до 10 дни, след което получената смес се разрежда с вода в съотношение 1 към 3. Краставиците се поливат веднъж седмично с по половин литър на корен от разтвора вечер или при облачно време.
2. Сред най-разпространените проблеми при отглеждането на краставиците е пожълтяването на листата. Възниква най-често при недостиг на хранителни вещества и особено на калий. Веднага след като листата започнат да пожълтяват, краставиците трябва да бъдат напръскани с настойка от дървесна пепел. За целта 2 чаши пепел се заливат с литър вряла вода и се оставят за 2 денонощия.
Добър ефект дава и настойката от люспи от кромид лук. Приготвя се по следния начин: в метална кофа, пълна с вода със стайна температура, се сипва чаша люспи от кромид. Кофата се слага на огъня и се оставя, докато водата кипне, след което се маха от огъня, затваря се плътно с капак и се оставя за 2 часа. Когато настойката изстине, листата на краставиците се поливат с нея с лейка.
3. Срещу брашнестата мана може да се използва кисело мляко, разредено с вода в съотношение 1:1. Методът е ефективен и безопасен, макар че обработката трябва да се повтаря всяка седмица. За по-голяма ефективност листната маса на краставиците се пръска допълнитено с разтвор на хлебна сода и сапун за пране (по 50 грама от двете на 10 литра вода).