Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.06.2017 г.

Рецепти за подхранване и борба с болестите по краставиците без химия

Полезни съвети

За да могат краставиците да раждат колкото се може повече и по-дълго, трябва да бъдат подхранвани редовно – между 10 и 15 пъти на сезон. За тази цел обаче не е задължително да бъдат използвани химически продукти – зеленчуците са в състояние да дават добра реколта и при поливане с разтвори, приготвени от даровете на природата. Освен това с народни средства може да се води борба с болестите и вредителите по краставиците. Ето няколко подобни рецепти.

1. Хлебната настойка съдържа голямо количество хранителни вещества, които подпомагат растежа и развитието на растенията, увеличаването на броя на завръзите, плододаването и в крайна сметка осигурява качествена и обилна реколта. Благодарение на подхранването с нея краставиците дават реколта и през есента. За приготвянето ѝ се използва обикновен черен хляб, който се нарязва на ситно и с него се пълни предназначения за целта съд до две трети от обема му. След това хлябът се залива с вода и се натиска с тежест, иначе хлябът ще изплува и ще вкисне. Съдът се оставя на топло и сухо място от 7 до 10 дни, след което получената смес се разрежда с вода в съотношение 1 към 3. Краставиците се поливат веднъж седмично с по половин литър на корен от разтвора вечер или при облачно време.

2. Сред най-разпространените проблеми при отглеждането на краставиците е пожълтяването на листата. Възниква най-често при недостиг на хранителни вещества и особено на калий. Веднага след като листата започнат да пожълтяват, краставиците трябва да бъдат напръскани с настойка от дървесна пепел. За целта 2 чаши пепел се заливат с литър вряла вода и се оставят за 2 денонощия.

Добър ефект дава и настойката от люспи от кромид лук. Приготвя се по следния начин: в метална кофа, пълна с вода със стайна температура, се сипва чаша люспи от кромид. Кофата се слага на огъня и се оставя, докато водата кипне, след което се маха от огъня, затваря се плътно с капак и се оставя за 2 часа. Когато настойката изстине, листата на краставиците се поливат с нея с лейка.

3. Срещу брашнестата мана може да се използва кисело мляко, разредено с вода в съотношение 1:1. Методът е ефективен и безопасен, макар че обработката трябва да се повтаря всяка седмица. За по-голяма ефективност листната маса на краставиците се пръска допълнитено с разтвор на хлебна сода и сапун за пране (по 50 грама от двете на 10 литра вода).

Рецепти за подхранване и борба с болестите по краставиците без химия
24364
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини