Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.06.2017 г.

Как да избегнем горчивия вкус при краставиците

Практика

sinor

Горчивият вкус при краставиците е въпрос най-вече на сорт. Старите сортове горчат повече от съвременните хибриди, но в отделни години и последните набират толкова горчилка, че не стават за ядене. Неприятният вкус е наследство от далечните некултивирани роднини на зеленчука – по този начин краставиците са успели да се приспособят и да оцелеят.

Семената им се разпространяват от консумиращите ги животни, най-вече диви кози и овце, като запазват възможността да покълнат дори след преминаване през стомашно-чревния им тракт. Но докато семената не са узрели, краставиците трябва да се опазят от изяждане, а за тази цел помага именно горчивият вкус.

Горчивината обаче може да се увеличи от прекалено силна или прекалено слаба светлина – краставиците са капризни и реагират зле на отклонение от златната среда в това отношение.

Освен това зеленчуците са привикнали към топла и влажна почва – такива са условията в тяхната родина Индия. Затова трябва да се поливат само с топла вода и желателно – през ден.

Горчилка може да се появи и при влагането на прекалено много азотни торове. В това отношение е доста трудно да се угоди на краставиците, тъй като ако пък азотът им е малко, пак ще нагарчат. Затова краставиците се торят на малки дози, но на всеки 2 седмици – с разтвор на лъжица амониева селитра в 10 литра вода.

А ако забравим да вложим калиеви и фосфорни торове, горчивият вкус е гарантиран. Затова почвата под растенията е най-добре да бъде поръсена с дървесна пепел, като ползата ще бъде двойна – ще подхраним растенията и ще се избавим от голите охлюви.

Притискането и оплитането на стъблата и завръзите също води до натрупване на горчилка, затова реколтата трябва да се събира внимателно, а растенията – да се подвързват грижливо, без ластуните да се преплитат.

Краставиците могат да натрупат горчилка и при отглеждане върху почви с повишена киселинност. Най-добре се чувстват върху неутрални, като за целта киселите почви се варосват.

Как да избегнем горчивия вкус при краставиците
14607
 

Последни материали
Виж
Въпреки подобрените запаси от влага в почвата след майските дъждове
Прогнозата за тазгодишната реколта от рапица в Украйна е песимистична
Сеитбата на царевицата е близо до приключване, а на соята продължава
Жътвата на есенната пшеница в САЩ започна още в края на май
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
Свързани материали
Виж
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини