Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Как да избегнем горчивия вкус при краставиците

Практика
Синор.БГ / 04.06.2017 г.

sinor

Горчивият вкус при краставиците е въпрос най-вече на сорт. Старите сортове горчат повече от съвременните хибриди, но в отделни години и последните набират толкова горчилка, че не стават за ядене. Неприятният вкус е наследство от далечните некултивирани роднини на зеленчука – по този начин краставиците са успели да се приспособят и да оцелеят.

Семената им се разпространяват от консумиращите ги животни, най-вече диви кози и овце, като запазват възможността да покълнат дори след преминаване през стомашно-чревния им тракт. Но докато семената не са узрели, краставиците трябва да се опазят от изяждане, а за тази цел помага именно горчивият вкус.

Горчивината обаче може да се увеличи от прекалено силна или прекалено слаба светлина – краставиците са капризни и реагират зле на отклонение от златната среда в това отношение.

Освен това зеленчуците са привикнали към топла и влажна почва – такива са условията в тяхната родина Индия. Затова трябва да се поливат само с топла вода и желателно – през ден.

Горчилка може да се появи и при влагането на прекалено много азотни торове. В това отношение е доста трудно да се угоди на краставиците, тъй като ако пък азотът им е малко, пак ще нагарчат. Затова краставиците се торят на малки дози, но на всеки 2 седмици – с разтвор на лъжица амониева селитра в 10 литра вода.

А ако забравим да вложим калиеви и фосфорни торове, горчивият вкус е гарантиран. Затова почвата под растенията е най-добре да бъде поръсена с дървесна пепел, като ползата ще бъде двойна – ще подхраним растенията и ще се избавим от голите охлюви.

Притискането и оплитането на стъблата и завръзите също води до натрупване на горчилка, затова реколтата трябва да се събира внимателно, а растенията – да се подвързват грижливо, без ластуните да се преплитат.

Краставиците могат да натрупат горчилка и при отглеждане върху почви с повишена киселинност. Най-добре се чувстват върху неутрални, като за целта киселите почви се варосват.

Как да избегнем горчивия вкус при краставиците
14936
 

Последни материали
Виж
Депутатите искат самостоятелен и по-голям бюджет
Европейският парламент гласува нова визия за Общата селскостопанска политика след 2027 г.
Днес е празник и на Хасково
Рождество на Дева Мария празнува Православната църква
При рапицата обаче корекцията е в посока на повишение
Свиват оценката за реколтата от слънчоглед в ЕС заради България и Румъния
Ниските цени обаче карат производителите да се въздържат от продажби
Във Франция очакват най-голямата реколта от картофи от над 10 години
Заради необичайно силната суша, особено в южните части на страната
Понижиха прогнозата за реколтите от зърно и маслодайни култури в Украйна
През проект за опазването на малкия креслив орел и местообитанията му
Възстановяват и разширяват полезащитни пояси в Добруджа
Свързани материали
Виж
При горещини
Кубинска мана по краставиците
Полезни съвети
Защо краставиците растат с неправилна форма и може ли да го предотвратим
Практика
Можем да удължим плододаването на краставиците до края на лятото
Съвети за градинря
Случаите, когато краставиците изобилстват от безплоден цвят
Подхранване на краставиците с хлебна мая през юли
Украински производители на домати и краставици пред фалит от евтин внос от Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини