Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.06.2017 г.

Как да избегнем горчивия вкус при краставиците

Практика

sinor

Горчивият вкус при краставиците е въпрос най-вече на сорт. Старите сортове горчат повече от съвременните хибриди, но в отделни години и последните набират толкова горчилка, че не стават за ядене. Неприятният вкус е наследство от далечните некултивирани роднини на зеленчука – по този начин краставиците са успели да се приспособят и да оцелеят.

Семената им се разпространяват от консумиращите ги животни, най-вече диви кози и овце, като запазват възможността да покълнат дори след преминаване през стомашно-чревния им тракт. Но докато семената не са узрели, краставиците трябва да се опазят от изяждане, а за тази цел помага именно горчивият вкус.

Горчивината обаче може да се увеличи от прекалено силна или прекалено слаба светлина – краставиците са капризни и реагират зле на отклонение от златната среда в това отношение.

Освен това зеленчуците са привикнали към топла и влажна почва – такива са условията в тяхната родина Индия. Затова трябва да се поливат само с топла вода и желателно – през ден.

Горчилка може да се появи и при влагането на прекалено много азотни торове. В това отношение е доста трудно да се угоди на краставиците, тъй като ако пък азотът им е малко, пак ще нагарчат. Затова краставиците се торят на малки дози, но на всеки 2 седмици – с разтвор на лъжица амониева селитра в 10 литра вода.

А ако забравим да вложим калиеви и фосфорни торове, горчивият вкус е гарантиран. Затова почвата под растенията е най-добре да бъде поръсена с дървесна пепел, като ползата ще бъде двойна – ще подхраним растенията и ще се избавим от голите охлюви.

Притискането и оплитането на стъблата и завръзите също води до натрупване на горчилка, затова реколтата трябва да се събира внимателно, а растенията – да се подвързват грижливо, без ластуните да се преплитат.

Краставиците могат да натрупат горчилка и при отглеждане върху почви с повишена киселинност. Най-добре се чувстват върху неутрални, като за целта киселите почви се варосват.

Как да избегнем горчивия вкус при краставиците
14118
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Туршия от зрели краставици и червени чушки
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Туршия от кисели краставички със синап
Разпознаване
В горещо и сухо лято паяжинообразуващи акари нападат краставиците
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
Белокрилката - една повсеместна и постоянна заплаха!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини