Трайността на краставиците обикновено е малка – едва сме събрали реколтата, а дръжките започват по съхнат и пожълтяват. За удължаване на трайността, както и за борба със заболяванията и вредителите по краставиците може да се използва настойка от люспи от кромид и чесън.
Кофа с обем 10 литра се пълни до една четвърт с люспи и се заливат с гореща (85-90 градуса по Целзий) вода догоре, след това се оставя се под дърво в градината да кисне едно денонощие, без да се покрива, като от време на време се разбърква. След това люспите се вадят с ръка, изстискват се добре над кофата и се разхвърлят в лехата с краставиците.
Полученият разтвор се рарежда в съотношение един литър на 9 литра топла вода. Растенията се поливат с литър от сместа няколко часа след основното поливане и това се прави всяка седмица от началото на юли, докато не застудее.
Ако обаче се е появила гъбична болест по краставиците или са били нападнати от вредители, настойката се използва за пръскане на цялото растение.