Начало » Новини » Страната
15.05.2025 г.

Горчивата истина за горчивината на краставиците

Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците

sinor.bg

Горчивият вкус на краставиците е свързан с наличието на специфичен доминантен ген, който се явява наследствена генетична особеност на културите от семейство Тиквови. В миналото той е изпълнявал ролята на защитен механизъм – предпазвал ги е от дивите животни, за да не бъдат изядени.

Ако краставиците изпитват стрес, тогава се задейства защитна реакция и те започват да натрупват в листата веществото кукурбитацин в големи количества. По-късно то преминава в останалите части на растенията, включително и в плодовете. На него се дължи горчивината на краставиците. Най-висока концентрация на кукурбитацин има в кореновата система, в дръжката, както и в плодовата част, намираща се в близост до нея. Към края на плодовете горчивината е по-слаба.

При правилно отглеждане и намаляване на стреса на краставиците – количеството кукурбитацин намалява. Селекционерите работят върху подобряване на вкусовите качества на плодовете посредством отстраняване на гените, които са отговорни за горчивия вкус. На това се дължи и различната склонност на сортовете към натрупване на горчивина, а принципно – хибридните сортове са свободни от нея.

Интересен факт е това, че независимо от сорта, кукурбитацин има винаги в листата и стъблата на краставиците, но в малки количества. Поради това, че те са непригодни за консумация, ние дори не знаем за наличието му.

Причини за горчивината на краставиците

Стресът зависи от условията на отглеждане и може да бъде предизвикан от различни фактори. Ранното засаждане на разсада на открито е една от основните причини за стресиране на краставиците. Даже да ги защитим с временни укрития, младите растения изпитват силен стрес от ниските нощни температури. Те започват да се „защитават“, като ориентират усилията си към оцеляване, а не към формиране на плодове.

Стресът може да бъде провокиран и от поливане със студена вода, защото корените на краставиците реагират болезнено на резките температурни колебания. Ако водата е престояла на слънце, тогава е добре да се полива вечер кореново, а със студена – сутрин.

Студената вода забавя усвояването на хранителни вещества, а пресушаването на почвата нарушава баланса на влагата. Резултатът и в двата случая е – плодове с горчив вкус.

При високи температури е наложително увеличаване на честотата на поливане, засенчване и мулчиране на растенията.

Стрес могат да предизвикат различни паразити и вредни насекоми, нападайки листата или плодовете на краставиците. Тогава растенията отделят големи количества кукурбитацин, за да отблъснат вредителите.

Дефицитът на хранителни вещества, особено азот, предизвиква силен стрес и резултатът е – горчив вкус. Подхранването трябва да бъде с мярка, защото излишъците водят до същия резултат.

Партенокарпните хибридни сортове са напълно свободни от горчивина.

Горчивата истина за горчивината на краставиците
1533
 

Последни материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Свързани материали
Виж
В Китай от горчивите зеленчуци правят лекарства
Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците
Полезно за градинарите
Ето как може удължите плододаването на краставиците
Заради стреса от променливото време и различни грешки често краставиците не са вкусни. Поправете това в няколко стъпки
Как да се отървете лесно от горчивината в краставиците
Практика
За да прогоните осите от гроздето, ползвайте бира или отвара от горчиви билки
Горчивият пелин може и да украсява
Практика
Укротяване на опърничавите краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини