Начало » Новини » Страната
15.05.2025 г.

Горчивата истина за горчивината на краставиците

Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците

sinor.bg

Горчивият вкус на краставиците е свързан с наличието на специфичен доминантен ген, който се явява наследствена генетична особеност на културите от семейство Тиквови. В миналото той е изпълнявал ролята на защитен механизъм – предпазвал ги е от дивите животни, за да не бъдат изядени.

Ако краставиците изпитват стрес, тогава се задейства защитна реакция и те започват да натрупват в листата веществото кукурбитацин в големи количества. По-късно то преминава в останалите части на растенията, включително и в плодовете. На него се дължи горчивината на краставиците. Най-висока концентрация на кукурбитацин има в кореновата система, в дръжката, както и в плодовата част, намираща се в близост до нея. Към края на плодовете горчивината е по-слаба.

При правилно отглеждане и намаляване на стреса на краставиците – количеството кукурбитацин намалява. Селекционерите работят върху подобряване на вкусовите качества на плодовете посредством отстраняване на гените, които са отговорни за горчивия вкус. На това се дължи и различната склонност на сортовете към натрупване на горчивина, а принципно – хибридните сортове са свободни от нея.

Интересен факт е това, че независимо от сорта, кукурбитацин има винаги в листата и стъблата на краставиците, но в малки количества. Поради това, че те са непригодни за консумация, ние дори не знаем за наличието му.

Причини за горчивината на краставиците

Стресът зависи от условията на отглеждане и може да бъде предизвикан от различни фактори. Ранното засаждане на разсада на открито е една от основните причини за стресиране на краставиците. Даже да ги защитим с временни укрития, младите растения изпитват силен стрес от ниските нощни температури. Те започват да се „защитават“, като ориентират усилията си към оцеляване, а не към формиране на плодове.

Стресът може да бъде провокиран и от поливане със студена вода, защото корените на краставиците реагират болезнено на резките температурни колебания. Ако водата е престояла на слънце, тогава е добре да се полива вечер кореново, а със студена – сутрин.

Студената вода забавя усвояването на хранителни вещества, а пресушаването на почвата нарушава баланса на влагата. Резултатът и в двата случая е – плодове с горчив вкус.

При високи температури е наложително увеличаване на честотата на поливане, засенчване и мулчиране на растенията.

Стрес могат да предизвикат различни паразити и вредни насекоми, нападайки листата или плодовете на краставиците. Тогава растенията отделят големи количества кукурбитацин, за да отблъснат вредителите.

Дефицитът на хранителни вещества, особено азот, предизвиква силен стрес и резултатът е – горчив вкус. Подхранването трябва да бъде с мярка, защото излишъците водят до същия резултат.

Партенокарпните хибридни сортове са напълно свободни от горчивина.

Горчивата истина за горчивината на краставиците
5354
 

Последни материали
Виж
Популациите на всички селскостопански животни в ЕС са намалели
Определена е ставката по еко схемата за биоразнообразието в горски екосистеми за 2024 г.
Изложение Free From Specialty Food & Wine 2025
Родният бизнес се нарежда сред лидерите в здравословните храни
Манастирска яхния
Агростатистика към 19 юни 2025 г.
И реколтата от ягоди се е сринала с над 2 хиляди тона заради студовете
Главния изпълнителен директор на Yara проучва възможностите за бизнес в Украйна
Свързани материали
Виж
В Китай от горчивите зеленчуци правят лекарства
Полезни съвети за избавяне от горчивината в краставиците
Полезно за градинарите
Ето как може удължите плододаването на краставиците
Заради стреса от променливото време и различни грешки често краставиците не са вкусни. Поправете това в няколко стъпки
Как да се отървете лесно от горчивината в краставиците
Практика
За да прогоните осите от гроздето, ползвайте бира или отвара от горчиви билки
Горчивият пелин може и да украсява
Практика
Укротяване на опърничавите краставици
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини