За да отгледаме хубави краставици и в по-голямо количество, основно значение имат избраният сорт според особеностите на участъка и адекватните грижи под формата на подхранване и защита от заболявания. Трудно е да се дадат общи съвети за избора на сорт – всяка градина си има своите особености, а някои ги отглеждат и в парници и оранжерии. Виж, въпросът с подхранването и защитата срещу болести стои по друг начин и ето няколко практични съвета за здрава и богата реколта.
1. След като разсадът достигне етап 3-4 същински листа, се подготвя следният разтвор - в 10 литра вода се сипват 30 капки йод, лъжица течен сапун и литър прясно мляко. Разбъркват се добре и се пръскат всички растения на всеки 10 дни.
2. Вечер се накисва самун хляб в кофа вода. На сутринта се разбърква и се сипват 10 милилитра йод. По този начин се приготвя концентратът. Литър от него се разтваря в 10 литра вода и с получената смес се пръскат краставиците. Останалият концентрат се съхранява на тъмно и прохладно място. Краставиците могат да се пръскат с него на всеки 2 седмици и ще дават плод до есента, а листата ще останат зелени до първите слани.
3. Във вода се разтварят 2 литра суроватка и 150 грама захар. С разтвора се поливат и пръскат краставиците, а може да се използва и за пипера. След тази обработка и на двата зеленчука ще се появят нови завръзи. Ако обаче по краставиците вече се е появила брашнеста мана, спестете захарта, тъй като тя само ще подпомогне развитието на заболяването. Изобщо захарта е любима среда за гъбичните болести.
4. В кофа вода се сипва 700-грамов буркан люспи от кромид и сместа се поставя на печката да кипне, след което се оставя да кисне 12 часа. Литър от получения разтвор се разтваря в 4 литра вода, след което се пръскат краставиците и се полива почвата под тях. Това е отлично средство за подсилване на имунитета им и за защита от заболявания, а освен това гони листните въшки.
5. Срещу гъбични болести, включително и брашнестата мана, се разтваря литър суроватка в 5 литра вода, като с разтвора се пръскат и поливат краставиците.
Най-важното при отглеждането на тези зеленчуци е прецизирането на поливането, което не трябва да става направо с маркуча – водата трябва да е бистра. А ако разполагате с оранжерия, не е зле да поставите бидон с прегарящ кравешки тор – въглеродният двуокис, отделян при този процес, действа особено благоприятно върху образуването на завръзи и броя на зеленчуците на един корен.