Пред пилоните на Националния дворец на културата в София вчера започна 3-дневен фермерски фестивал, който ще продължи до неделя, съобщи Българската телеграфна агенция. Темата на събитието, което се провежда за 5-и път, е "За храната, книгите и родителството".
На фестивала участват над 30 производители на чиста храна, които представят месни и млечни продукти, мед и пчелни продукти, тахани, ядки, билки и подправки, вино, бира, чай, кафе, натурални сокове и сиропи, сладка, разядки, печива и занаятчийски десерти. За консумация на място се предлагат занаятчийски сладолед, печен картоф с 20 вида добавки, бонбони с шафран, медена лимонада и още много вкусотии.
Фестивалът включва и арт зона с ръчно изработени артикули за бита и авторски художествени и занаятчийски произведения, бижута и аксесоари от естествени материали, иновативни предмети за ежедневието, натурална българска козметика и други.
Днес, 28 юни, от 11 до 19 часа пред НДК ще има щанд за размяна на книги. В неделя, 29 юни, ще се проведе кулинарна демонстрация със самоковски рецепти, на която посетителите ще могат да опитат самоковски компир със свински бузи в часовете от 11 до 15.
Николай Генов от екокооператива „Хранкооп София", откъдето организират събитието, заяви, че смяната на датите (фестивалът трябваше да се проведе в края на май, но беше отложен заради прогнозата за обилни валежи – бел. авт.) е довела до промени в програмата. Някои от изложителите са се отказали, но на тяхно място са се включили нови. В крайна сметка вместо първоначално планираните 45 участници сега те са 34, от които 20-ина са фермери.
Според Генов този период в началото на лятото и жегите е по-труден участие на фермерите в изложението.
Фестивалът е част от Културния календар на Столична община и вече над 10 години радва жителите и гостите на София с акцент върху устойчивия начин на живот, семейните ценности и насладата от простите неща.