Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.03.2017 г.

Средства за борба с маната и гниенето по пипера

sinor.bg

За разлика от доматите използването на фунгицидите при пипера е доста по-ограничено, но в редки случаи при някои от опасните болести се налага.Става въпрос за така наречената „черна мана” (Cladosporium capsici) и маната (Фитофтора капсици), които нанасят големи поражения върху зеленчуците.

За да се предпазите от черната мана, превантивно трябва да напръскате с 0,3% дитан М-45. След отбелязването на първите петна по листата в интервал 12-14 дни след първото пръскане следва второто, но само със средства от бензимидазоловата група – бенлейт 50 ВП, дерозал 50 ВП, беномил 50 ВП и фундазол 50 ВП, бавистин 50 ВП.

Използвате един от тези препарати в концентрация 0,05% или пък с топсин М 70 ВП – 0,07%.

Ако случайно пиперът се е заразил от обикновената мана фитофтора капсици, тогава следва да приготвите разтвор с един от следните продукти – ридомил голд – 0,25%, аксинит С – 0,25% (активното вещество е металаксил), алиет 80 ВП – 0,3% и верита – 0,15%, акробат МЦ – 0,2% (активното вещество е диметоморф), икуейшън – про – 0,04.

Ако в съседство до вашия пипер се намират тиквички, дини, пъпеши, патладжан, домат, памук и др., които са анпаднати от маната, вие трябва да приложите горните пръскания. Първото третиране е ведната при забелязване на болестта в района, а второто около 14 дни след първото, но с препарат с активно вещество от друга група. Ако времето се засуши и в посева още не се е появила маната, спирате с пръскането.

Сивото гниене може да се развие през целия вегетационен период на пипера. Ако го установите тази болест още в разсада на пипера, той трябва да се полее с 0,05% разтвор на едно от следните съставки -  бенлейт 50 ВП, беномил 50 ВП, фундазол 50 ВП или 0,07% топсин М 70 ВП – по 3-4 литра на квадратен метър.

Ако сивото гниене се появи в късна фаза, когато пиперът вече са пред узряване, трябва веднага да отстраните засегнатите чушки, защото спорите могат да се разпространят и да заразят останалите. След това се пръска с с активно вещество от групата на бензимидазола - бенлейт, беномил и фундазол в същата концентрация като при разсада.

При чести валежи през лятото по пипера се развиват листните петносвания, причинени от паразитни гъби от родовете алтернария и церкоспора. В случая трябва през 10-12 дни да пръскате с 0,2-0,3% дитан М-45. Добър резултат се постига и с пръскане с активното вещество мед – шампион, фунгуран и косайд 101, които се прилагат срещу късна бактерия пригор.

Поради маломерността на площите с пипер, които през последните години започнаха да се садят през лятото градините все по-често започнаха да бъдат нападани от късен бактериален пригор. Тъй като не може да се прилага пространстваната изолация, то на хората им се налага все по-често да използват химическа борба срещу болестта. За целта се използват препарати на базата на хидроокис – шампион, фунгуран ОН и косайд 101 в концентрация 0,3%.

(В следващия текст ще ви представим борбата с инсектицидите).

Средства за борба с маната и гниенето по пипера
46820
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Смесването на пестицидите пести време и средства, но трябва да става със знание и внимание
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Важен международен проект
Български учени - в международен консорциум по растителна защита
Втора част
Химическият метод при растителната защита
Втора среща с фермерите в Горна Митрополия
С фунгицидите на „Байер” имате зелен ефект при пшеницата дори в суха година
Нови изисквания към фермерите при употреба на продукти за растителна защита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини