Начало » Важно за фермера » Пчеларство
11.07.2021 г.

Добивът на мед от рапица и акация в Добруджа е почти нулев

Състоянието на пчелните семейства в региона обаче е добро
Добивът на мед от рапица и акация в Добруджа е почти нулев

Хладната пролет и закъснялото затопляне забави развитието на пчелните семейства в Добруджа, съобщи местното електронно издание Добрич Онлайн. В момента пчелите са в добро състояние, но продължителните дъждове не им дават възможност за събиране на прашец, което води до спад на продукцията.

Председателят на пчеларско сдружение „Пчела - Добрич“ Галин Георгиев заяви, че добивите от рапицата и акацията са почти нулеви. „Единични са местата, на които колеги извадиха, и то малко количество. Сега е разгарът на липата и лавандулата, но заради дъждовете и там ще бъде много нисък добивът. На места започна да цъфти слънчогледът, надяваме се единствено на него, за да спасим сезона. Там много зависи какви са сортовете, има сортове, от които пчелите нямат възможност да вземат нектар”, обясни Георгиев.

Изкупната цена на меда през тази година ще се вдигне с около лев и 30 стотинки и ще достигне 4,80 до 5,20 лева за различните видове полифлорен мед, а за акацията от 8 до 11 лева на едро, смята той. „На дребно също се качва цената, защото добивът е малък. По принцип реализация ще има, само да има мед. Количествата мед, които се бяха застояли у колеги, са реализирани още от миналата година. Тази година няма мед и всичко, което излезе на пазара за продаване, се изкупува. Нямаме притеснение за изкупуването, притеснението ни е за добива”, споделя председателят на сдружението.

Той подчерта, че въпреки топлата зима и студената пролет пчелните семейства са добре, не се наблюдават гнилцови и вирусни заболявания. „За болестите третираме с различни медикаменти, когато има нужда. Най-опасната болест е американският гнилец, при него няма лечение, единствената възможност е да бъде изгорен кошерът. При европейския гнилец има лечение с различни методи и антибиотици, но те са забранени за използване и там пак изгарянето на кошера е единственото решение на проблема. Другото, което е най-заплашващо през последните години, е вароатозата. Всички пчелари са съвестни в тази насока, адекватно третират през пролетта и есента, даже тази година заради зимната смъртност има различни методи с етерични масла и лятно третиране за акари. Много колеги ги практикуват и в момента преди основната паша, за да могат да изчистят семействата”, посочи Георгиев.

Пред Добрич Онлайн той подчерта също, че е доволен от платформата ЕПОРД, в която се регистрират пчелари и земеделски производители. „Не знам дали заради платформата, но много от зърнопроизводителите се информираха как трябва да стават нещата и поне при нас няма проблеми тази година с натровени пчели”, обяви председатят на сдружението.

По думите му единствената форма на държавна помощ, която работи за пчеларството от няколко години, е през Националната пчеларска програма, но тя не спомага директно за отглеждането на пчелните семейства, а е по-скоро за закупуване на инвентар. „Това са пари, които отиват при производителите на инвентар, но не и директно при пчеларите. Другата помощ, която получавахме, е по de minimis, но тази година нея я няма. През годините тя варираше от 2-3 до 6 лева на кошер и въпреки че беше малко, поне я имаше, а сега и това го няма”, кахъри се Георгиев. Според него причината за спирането на средствата по de minimis е заради липсата на правителство.

Добивът на мед от рапица и акация в Добруджа е почти нулев
16220
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Добруджанският съюз на зърнопроизводителите
Добруджанци организират Деня на полето през май и през юли
Проектът се финансира от Фонда за научни изследвания
Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа
Десетки тонове залежават по складовете
Евтиният мед от Украйна сваля цената на българския
Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини