Начало » Пазари » Зърно
24.04.2024 г.

Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница

Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница

Новият сорт пивоварен ечемик "Оникс" Снимка: Добруджански земеделски институт

„Макар и с бавни темпове интересът към българската селекция на пшеница започва да расте. Факторите за положителната тенденция са много. В условията на пазарна несигурност и климатични промени въпросът за себестойността на продукцията изпъква на преден план, а в производството трябва да се търси и ефективност. Не може да се разчита само на добив“. Това посочи доц. д-р Галина Михова – селекционер на зърнено-житни култури в Добруджански земеделски институт, по повод дейността на института.

Сортовете на Добруджански земеделски институт се изпитват и върху инфекциозен участък, при различни условия, и в пунктовете на системата на агенцията по апробация и семеконтрол ИАСАС, затова се отличават с високо ниво на устойчивост към икономически важните болести, посочи още Галина Михова.

През последната година не случайно расте интересът към българската селекция на пшеница и ечемик, която се отличава със сериозна ефективност по отношение усвояването на торовите продукти. „А ако се влагат по-малко продукти за растителна защита и е налице по-добро усвояване дори на минимални количества тор, тогава ефектът е налице. В момента сме свидетели на една доста влошена фитопатологична среда. Тази среда е динамична, с различната селекция се вкарват различни патотипове на болестите“.

С какви болести се налага да се борят земеделските стопани?

През последните няколко години лимитиращ фактор се оказва жълтата ръжда. Това е свързано с възможността за презимуване на патогена и с навлизането на някои патотипове, които са нетипични за нашата страна и климатичните условия. Динамичните температури, високата влажност точно по време на изкласяване са много благоприятна възможност за разпространение на патогена, който е изключително труден за контрол.

Селекцията на пшеница е изключително сложен и продължителен процес, отнемащ десетки години. Именно затова българската наука си поставя цели, отговарящи на търсенето и нуждите на земеделските стопани в дългосрочен план. Това води до успехи на селекцията не само у нас, но и в чужбина. „Акцент в селекционната програма по зърнено-житни култури – не само пшеница, а и ечемик, тритикале, твърда пшеница – винаги е било повишаването на адаптивния потенциал на новите сортове“, посочва още доц. Михова.

След подробен анализ на динамичните пазарни и климатични условия селекционерите от Добруджански земеделски институт подбират подходящ изходен материал, като разчитат на сортове, които са донори на положителни признаци, и ги включват в селекцията с цел създаване на генетично разнообразие.

Голяма част от сортовете са на изключително високо ниво по отношение на студоустойчивост и сухоустойчивост. Това е необходимо, защото студоустойчивостта е свойство, което дава възможност на сорта да бъде оптимално закален и при такива стресови условия, когато е налице динамика на температурата, ще бъде избегнато така нареченото „опърляне“. Има добра възможност да стартира и вегетацията. Затова селекционерите наблягат през последните години изключително много и върху студоустойчивостта.

Въпреки че търговията със зърно не стимулира в достатъчна степен високото качество на зърното, селекционерите от Добруджански земеделски институт работят върху повишаване на хлебопекарните характеристики на пшеницата. Приоритет в селекцията е високото и стабилно ниво на качествените показатели. Тук става въпрос за производство на хляб и хлебни изделия, без да се добавят подобрители. „Ние сме длъжници на нашите потребители и в никакъв случай това не е за подценяване. В лабораторията по хлебопекарни качества се изследват качествените показатели не само на зърното, а и технологичните показатели на хляба. Предлагаме на зърнопроизводителите сортове, които при различни климатични условия реализират добро качество“, обяснява още експертът.

Селекцията на Добруджански земеделски институт жъне успехи зад граница. Расте броят на сортовете зърнено-житни култури, вписани в сортовата листа на Турция, като компромис с качеството не се прави.Там българската пшеница се отличава с високи добиви и безспорно качество.

Все по-атрактивни са и сортовете твърда пшеница и ечемик. През 2023 година са регистрирани два сорта ечемик – „Тангра“ и „Ахат“, единият от които е с много сериозна продуктивност и се използва едва ли не като стандарт за продуктивност в района на Коня. Тази година беше признат сорт „Оникс“ – зимен пивоварен ечемик, който се отличава с уникално качество и покрива всички критерии на Европейската пивоварна конвенция по отношение нивото на качествени показатели.

През настоящата година по традиция в рамките на Деня на отворените врати, през юни учените от института ще представят своите постижения в селекцията на зърнено-житни, маслодайни и бобови култури.

Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
1305
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Добруджанският съюз на зърнопроизводителите
Добруджанци организират Деня на полето през май и през юли
Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
Качества на новите сортове
Направете избор сред новата селекция пшеници на Добруджанския земеделски институт!
Селекционерите създават биоразсад на фасул за бранша
Добруджанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество
Селскостопанска академия
През юни институтът в Генерал Тошево отбелязва 80 години от създаването на земеделската наука в Добруджа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини