Начало » Новини » Страната
06.03.2024 г.

Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа

Проектът се финансира от Фонда за научни изследвания
Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа

Снимка: sinor.bg

При днешното публично представяне на резултатите по проект на Института по гората при БАН в Добрич за състоянието на полезащитните горски пояси в Добруджа, заместник-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов е подчертал тяхното значение за предпазване на почвата от ветрова ерозия и положителното им влияние върху влажността и регулирането на водния режим.

Полезащитните горски пояси са с огромно стопанско и екологично значение за житницата на България-Добруджа. Това заяви по време на

Първите залесявания на полезащитните горски пояси са още през 20-те години на XX век, като най-масовото създаване започва след 1951 г. с приемане на План за преобразяване на Добруджа. В този план е заложено създаването на девет държавни горски пояса и цялостна мрежа от полезащитни горски пояси. В изпълнението на тази задача са включени повече от 40 учени от различни направления-лесовъди, метеоролози, почвоведи, хидролози.

В края на 60-те години на XX век са създадени 9 650 хектара от проектираните 13 200 хектара пояси. Тъй като през последните 30 години започна масово изсичане на тези пояси, проектът на института има за цел да даде ясна картина на пораженията, с цел възстановяването им. „Специфичните агротехнически мелиоративни функции предполагат стопанисването им да бъде съобразено с целите, за които са създадени. Влошаването на тяхното здравословно състояние, нуждата от реконструкция на големи площи и деградиращи пояси, както и много други проблеми, изискват обединени усилия на горски политики, наука и практики“, обясни Маринов.

Днешната дискусия е била на тема „Влошаване на здравословното състояние на полезащитни горски пояси в Североизточна България и възможности за подобряване и реконструкция“. Проектът е финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

Целта на настоящото проучване е да се направи оценка на структурно-функционалните характеристики на полезащитните горски пояси, здравословното състояние на дървесните видове, установяване на основните фактори за влошаването, разработване на мерки за подобряване на състоянието и реконструкция на поясите.

Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа
1733
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Търси се решение за незабавна реконструкция на полезащитните пояси в Добруджа
Екология в услуга на икономиката
Полезащитните пояси в Добруджа ще бъдат възстановени по европейската програма LIFE
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини