Начало » Новини » Интервю
03.11.2023 г.

Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия

Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия

sinor.bg

В края на октомври българската земеделска наука отбеляза професионалния си празник. По традиция на него институтите в системата на Селскостопанската академия представят новите си селекции култури и породи животни пред селскостопанската общност. За да запознаем читателите на Синор.бг с новостите в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, потърсихме за кратко интервю директора на инситтута Илия Илиев.

Г-н Илиев, за поредна година сеитбата в Добруджа и цяла Североизточна България е силно затруднена поради сушата. Какви са прогнозите ви за тази есен?  

Не съм убеден, че сушата в Добруджа се дължи толкова на климатичните промени, колкото на факта, че в нашия регион резките смени на температурите и засушаванията са типични явления. Тази есен не само колегите фермери, но и ние от Земеделския институт забавихме леко сеитбата, защото очаквахме  някакви количества дъжд, за да се подобрят условията и да се намали ветровата ерозия, която се получава при обработките на земята. За съжаление, така и не заваля, затова и доста стопани бяха принудени да сеят в твърда почва. Тези, които продължават да изчакват обаче, има опасност да не могат да влязат в нивите, ако започнат проливни и продължителни дъждове. Известно е, че новите машини са с по-усложнена конструкция и при такива условия те не работят добре. В тези случаи фермерите-практици казват как, „тогава ще трябва да изкараме старите руски сеялки СЗУ 306, които работят при всякакви условия”. Само, че не всеки земеделец е запазил тази техника. Разбира се, това е в рамките на шегата.

Към този момент трудно да дам прогноза за цялостното приключване на сеитбата. В миналото обаче сме имали години като тази, когато сме засявали, но заради сушата през есента нищо не е пониквало. Само че, когато през февруари на следващата година заваля сняг, посевите тръгваха и приключвахме с нормална реколта.

Като институт забелязвате ли по-силен интерес към българските сортове, които са адаптирани към резките температурни аномалии?

Българският земеделец продължава да търси високодибивните чужди селекции и това е нормално в уславията на конкурентната среда, в която е поставен. Пазарът диктува всичко това и е обяснимо родните селекции да не са толкова предпочитани. Затова и институтът не може да се похвали с особено засилено търсене на български сортове пшеници.

Но тази година като научен институт решихме отново да проследим как се представят чуждите селекции в нашите опитни полета. Правели сме го и други години, но по-отдавна и не при такива климатични метаморфози като сега. Затова тази есен купихме базови семена от три сертифицирани сорта най-добре представящите се до момента в отделни райони на страната западни пшеници. При сеитбата използвахме нашите технологии и догодина ще видим как ще се представят. При предишни подобни опити сме установявали, че техните добиви са приблизително същите като на сортовете пшеници от „Добруджанския институт”. За нас е важно периодично да правим подобни анализи, защото така ориентират и земеделците. Самите те също правят свои лични стратегии, като засяват част от полетата си с български селекции, а друга – със западни.

Какви са новостите в селекцията, които институтът предложи на земеделските производители през тази година?

По традиция Добруджанският институт предлага добре познатите сортове пшеница, които са от различни групи и качество, като например „Енола”, „Лазарка”, „Драгана”, „Мерилин” и още десетина други. Предлагаме също селекции на ечемик и тритикале, а за пролетната кампания сме подготвили ограничени количества наша селекция зърнено-бобови култури. За ранната пролетна сеитба фермерите имат избор за сортове грах и леща. За априлската сеитба по традиция земеделците се снадбяват с нашия сорт зрял фасул „Еликсир”, който се отличава с добрия си вкус и високото съдържание на антиоксиданти. Търсени са още два други наши сортове фасул, които са пригодни за машинно прибиране, това са „Скития” и „Блян”.

Как определята качеството на тазгодишната пшеничена реколта?

Преобладаващата част от ожънатата пшеница беше с много високо качество и това е добра новина. Дължи се до голяма степен на факта, че в Добруджа засушаването започна в края на вегетацията на зърнено-житните култури, затова и реколтата беше спасена. Изключение прави единствено районът на Генерал Тошево, където имаше силната суша и тя се отрази на добивите. Голяма част от полетата на Добруджанския земеделски институт са тук, затова и от близо 10-те хиляди декара тази година изкарахме с около хиляда тона зърно по-малко от миналата година. Допълнително и цените паднаха с една трета. Така че, ако миналата година продавахме на 630 лв. за тон пшеница, тази година – сме на 400 лв. И в тази ситуация е целият земеделски бранш.

Какъв беше ефектът от дългоочакваното увеличение на заплатите в системата на Селскостопанска академия (ССА) и смятате ли, че ще привлечете млади научни кадри в института?

Като директор мога да кажа, че актуализацията на трудовите възнаграждения оказа изключително добър ефект върху интереса към заемане на научна длъжност. Поне в нашия институт е така. Тази година имаме обявени 5 доктурантури по специалности, за които институтът е акредитиран, и за тях се явиха много достойни кандидати. Смятам, че тези места ще бъдат заети. Получи се и доста сериозно диференциране между труда на научните работници и специалистите от производството. Оттук нататък предстои и доста сериозно обучение на докторантите, така че да се получат високи резултати по отношение на селекционната дейност не само в нашия, но и в останалите институти от системата на Селскостопанска академия.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
7647
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Първи данни след зимата
Проф. Киряков: Добро състояние за есенниците в Добружда, притеснително е засушаването
Добруджанският съюз на зърнопроизводителите
Добруджанци организират Деня на полето през май и през юли
Качества на новите сортове
Направете избор сред новата селекция пшеници на Добруджанския земеделски институт!
Селекционерите създават биоразсад на фасул за бранша
Добруджанският фасул може да бъде защитен чрез европейски схеми за качество
Селскостопанска академия
През юни институтът в Генерал Тошево отбелязва 80 години от създаването на земеделската наука в Добруджа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини