Начало » Важно за фермера » Пчеларство
30.01.2021 г.

Украйна вече изчерпа годишната си безмитна квота за внос на мед в ЕС

За няма и месец
Украйна вече изчерпа годишната си безмитна квота за внос на мед в ЕС

Още до 25 януари Украйна изчерпа определените за 2021 г. годишни безмитни квоти за внос на пчелен мед и гроздов и ябълков сок в държавите-членки на Европейския съюз, обявиха от асоциацията „Украински клуб на селскоскопанския бизнес” на страницата си в една от социалните мрежи, цитирани от електронното издание AgroPortal. Все пак през тази година безмитната  квота за износа на мед от Украйна за ЕС бе изчерпана с няколко дни по-късно, отколкото през 2020 г.

За по-малко от месец са изчерпани и квотите за първото тримесечие за доставки на яйца и продукти от преработката им, както и за птиче месо без цели пилета.

„Освен за меда украинските износители вече са използвали 74% от годишната квота за внос на царевица в ЕС, 43% от квотата за захар, 24% от тази за зърнените храни и брашното, 18% за обработените домати, 9% за нишестето, 8% за пшеницата и 16% от тримесечната квота за птичето трупно месо. Според предварителните прогнози подобно на миналата година квотите тези позиции ще бъдат изчерпани напълно, като за повечето от тях това ще стане през първата половина на годината”, прогнозират от асоциацията.

През 2020 г. Украйна изчерпа напълно 11 от годишните си квоти за безмитен внос на селскостопански продукти и храни в ЕС – за пчелен мед, захар, зърнени храни и брашно, обработено нишесте, обработени домати, гроздови и ябълкови сокове, яйца, царевица, птиче месо, обработени продукти от зърнени култури и нишесте. Въпреки това износът на селскостопанска продукция в държавите-членки на общността намаля с 10,8% през миналата година спрямо 2019 г., изтъкнаха оттам, цитирани от електронното издание БизнесЦензор.

Промени настъпиха при 3 от продуктовите групи. През 2020 г. бе изчерпана напълно квотата за яйцата, докато година по-рано тя бе запълнена само на 80%. Същевременно квотата за пшеницата бе запълнена на 78%, а тази за маслото – едва на 6% при положение, че през 2019 г. те бяха изчерпани напълно. „През 2020 г. износът на масло намаля с 38% в сравнение с предходната година, а в страните от ЕС количествата бяха мизерни (приходите от износа през 2020 г. намаляха до 400 хил. долара от 7,2 млн. долара през 2019 г.). Основната причина бе, че украинското масло не можеше да се конкурира по цена с европейското дори при наличието на безмитна квота заради повишаването на себестойността на производството му. Нещо повече, вносът на масло от ЕС в Украйна през 2020 г. надхвърли 1000 пъти износа”, посочва анализаторът на асоциацията Светлана Литвин.

Украйна вече изчерпа годишната си безмитна квота за внос на мед в ЕС
23936
 

Последни материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Свързани материали
Виж
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
Напомняне
На 9 април изтича срокът за кандидатстване по украинската помощ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини