Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.06.2025 г.

Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците

Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците

sinor.bg

Брашнестата мана, известна още като бяла мана, е гъбично заболяване, което засяга листата, стъблата и плодовете на краставиците. То води до значително намаляване на добивите, влошаване на качеството и се нуждае от спешни мерки, а при забавяне, може да доведе до загуба на растенията.

Различните селскостопански култури са податливи на влиянието на разнообразни и многобройни патогени, принадлежащи към едно и също семейство гъби Erysiphaceae. Въпреки различията между тях, болестите, които причиняват, проявяват сходни симптоми и имат аналогичен ход на развитие.

Брашнестата мана по краставиците е сериозна заплаха за реколтата и за оцеляването на растенията, защото има способността да се разпространява бързо и причинява значителни щети. Паразитните гъбички увреждат тъканите на листата, стъблата и плодовете, отслабвайки растенията и увеличавайки уязвимостта им към други инфекции. Спорите се разпространяват по въздуха, посредством водните капчици и селскостопанските инструменти, като лесно и бързо се преместват към съседните растения.

Основните признаци на заболяването се проявяват като бяло прахообразно покритие по листата, напомнящо брашно. Следва пожълтяване, деформиране и изсъхване на листните пластини. В резултат на нарушената фотосинтеза плодовете се деформират, променят вкуса си или започват да горчат, голяма част от тях изсъхват, а общата продуктивност намалява с 30-50%.

Патогените на брашнестата мана могат да се съхранят в почвата и растителните остатъци през зимата, като се активират през пролетта при подходящи условия:

– висока влажност на въздуха (над 80%);

– поливане със студена вода в горещите часове на деня;

резки температурни колебания през деня и нощта;

– продължителни валежи или чести мъгли;

гъсто засаждане, което възпрепятства вентилацията и води до натрупване на влага, създавайки „парников ефект“;

– прекомерно използване на азотни торове, което води до ускорен растеж на зелена маса и отслабване на имунитета на растенията;

недостиг на калий и фосфор, които са необходими за повишаване на устойчивостта на краставиците към болести.

Методи за борба с брашнестата мана по краставиците

Химичните средства са фунгициди, които съдържат вещества, забавящи растежа на гъбичките и унищожаващи спорите им. Използването им по време на плододаване трябва да бъде строго съобразено с карантинните срокове, защото крие опасности за здравето.

Биологичните фунгициди са естествени продукти за растителна защита, които потискат развитието на патогените.

Народните средства помагат за намаляване на активността на инфекцията и могат да се използват като превантивна мярка.

Сода бикарбонат е широко използваното народно средство. Необходими са 5 г (1 чаена лъжичка) за 1 литър топла вода и 1 капка течен сапун за по-добра адхезия. Содата се добавя към топлата вода и се бърка до пълното и разтваряне, след което се капва течния сапун. Пръска се сутрин или вечер, когато слънцето не е активно, за да се избегне изгаряне на листата. Препоръчва се да се обработва и долната страна, тъй като най-често това е мястото, от което започва размножаването на спорите на гъбичките.

Правилното сеитбобращение ще помогне за намаляване на риска от заболяване не само от брашнеста мана, но и от разпространение на други инфекции.

Има сортове, предимно хибриди, които са устойчиви на брашнеста мана.

Превантивните мерки ще намалят риска от появата и разпространението на брашнеста мана, което ще осигури по-висок добив и добро качество на продукцията.

Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
2873
 

Последни материали
Виж
За помпената станция на яз. „Пясъчник“
„Напоителни системи“ пусна обществена поръчка за 25 700 000 лева
Обучават горските по лесовъдство
Евробарометър
Почти цяла Европа определя климатичните промени като глобална заплаха
Народно лечение
Содата помага срещу брашнеста мана по краставиците
МЗХ
Забраните за косене в сезона на пожарите!
Важно!
Що е то интегрирано производство и защо на фермерите им е трудно да го прилагат?
Свързани материали
Виж
Използване на водородния пероксид като безопасен фунгицид
Как да използваме содата и дървесната пепел в борбата с вредителите?
Как да запазите градината си чиста и в същото време да решите много от проблемите си
Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Екологично
Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини