Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.04.2023 г.

Предотвратяване на кореновото гниене при доматите – надеждни методи за защита

Предотвратяване на кореновото гниене при доматите – надеждни методи за защита

Болестите по доматите, които могат да се появят на различни етапи от развитието са доволно много. Съществуват инфекциозни и неинфекциозни поражения, от които могат да пострадат както надземните части, така и корените на растенията. Кореновото гниене е сериозен проблем – от него страда разсада и вече възрастните доматени растения.

Какво представлява кореновото гниене?

Пораженията от кореново гниене се появяват в зоната на корените, както и в долната част на стъблото, намираща се в близост до повърхността на почвата. Уврежда доматите във всички фази на развитие и колкото по-рано открием проблема, толкова по-големи са шансовете да ги спасим. Най-добрият вариант е да се предотврати заболяването чрез превантивни мерки.

Възбудители на кореновото гниене

Възбудители на кореновото гниене са различни микроорганизми – патогенни бактерии и гъбички, които живеят в горния почвен слой и на повърхността му. Ако въздействията на патогените са принципно различни, съответно ще се противодейства по различен начин. Независимо от различията на възбудителите на кореновото гниене, пораженията, които се наблюдават се поддават на едни и същи методи за профилактика и лечение. Това до известна степен улеснява действията и прави полезно разглеждането на общите причини за болестите, както и какво ги провокира.

Кога и как да пикираме доматите?

Основните патогени, предизвикващи кореновото гниене са: бактерии – Pseudomonas syringae, Erwinia; гъбички – Pythium, Fusarium, Rhizoctonia.

Как изглежда кореновото гниене?

Независимо от вида и причинителите на болестите – кореновата система на доматите страда. При младите растения е познато като сечене на разсада и може да се развие преди появата на истинските листа (още на фаза семедели). В точката на контакт с почвата стъблото потъмнява и растението поляга, а ако го дръпнем, то лесно се отделя, но коренът остава в земята – практически той вече е почернял и изгнил. Често болестта се открива, когато вече е невъзможно да се спасят растенията, защото развитието е много бързо.

При по-старият разсад, когато го пресаждаме или засаждаме на постоянно място, понякога се наблюдава, че частично коренът е засегнат (като правило това е централният). В същото време страничните корени могат да бъдат жизнеспособни, да имат добър цвят и тургор, но такива растения се развиват по-бавно и реколтата е слаба.

Кореновото гниене може да се развие и при вече възрастните доматени растения, като при това корените могат да останат доста дълго функциониращи. Това предполага, че при ранно установяване на гниене заболелите растения могат да бъдат спасени.

Описаните вече поражения са характерни за гъбични заболявания. Бактериалните патогени отнемат много повече време, за да причинят забележими щети. Обикновено това се случва вече на фаза възрастни растения. Податливи на тях са не само доматите, но и други градински култури, включително пипера.

Косвени признаци за кореново гниене

В допълнение към очевидните признаци, които включват потъмняване и изтъняване на стъблото, както и полягане на отделни растения, внимателното изследване позволява да се открие началото на болестта. Общият тонус е забележимо лош, а стъблата започват да се навеждат към земята. Листата засъхват постепенно, израстват нови, но много скоро и те повяхват и изсъхват.

Причини за кореновото гниене и предотвратяване

Ако познаваме причините, даващи тласък на кореновото гниене, тогава ще познаваме и начините за предотвратяването му.

Заразен посевен материал може да бъде носител на инфекцията, защото, за съжаление, патогените остават латентни върху семената. Събраните от нас и купените, на които не е посочено, че са дезинфекцирани, задължително се подлагат на обработка, като за целта се използват химични или биологични препарати с широк спектър на действие.

За предотвратяване на кореновото гниене семената се обработват един ден преди сеитбата, а разтворите се приготвят непосредствено преди употреба по указание на производителя.

Замърсена почва

За отглеждане на разсада за домати почвата, взета от градината, може да се окаже опасна, особено от там, където са отглеждани култури от семейство Картофови. Твърде вероятно е да съдържа голям брой патогени и трябва да бъде обработена по инструкция или да се използва готова от надежден производител.

Грешки при отглеждането на доматите

Патогенни микроорганизми има винаги в почвата, но често активното им размножаване е провокирано от грешки при отглеждането и по-често срещани са следните:

– силно преовлажняване на почвата, особено в комбинация с ниска (под 18 градуса по Целзий) или много висока температура на въздуха, а това може да се случи при разсада и вече възрастните растения;

– прекалено гъсто засяване на разсада, а това е съпроводено със загниване на кореновата система и загуба на растения;

– резки температурни изменения и течения;

– недостатъчно осветление;

– заразени контейнери;

– заразена пръст за разсада или в градината;

– твърде студена вода за напояване;

– неоправдано големи посадъчни контейнери.

На пазара се предлагат различни химични и биофунгициди за почистване на почвата от фитопатогени. Такива са: Триходермин, Фитоспорин RHIZO-MIC AGRO и др. Те могат да предпазят растенията не само от кореново гниене, но и от инфекция на семената.

Практиката е доказала, че по-добре да предпазим доматите от кореново гниене, отколкото да водим борба след заразяване. Заразените в ранна възраст по-често умират, а болните възрастни растения дават слаба реколта и не всички преживяват.

Предотвратяване на кореновото гниене при доматите – надеждни методи за защита
75531
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини