Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.03.2023 г.

Има растения, с които да спасим градината от вредители

Има растения, с които да спасим градината от вредители

Настурция (латинка)

Насекомите вредители са истинска напаст за зеленчуковите, овощните и декоративни растения. Всяка култура си има свои „почитатели“, които изяждат нежните листа и пъпки, а понякога обект на внимание са даже корените и плодовете.

Жертвени растения“ помагат да спасим градината от вредители

Преди да посегнем към инсектицидите и акарицидите от химично естество, може би си струва да опитаме по-щадящи методи за справяне с проблема. В случая става дума за растения-капани, които привличат особено силно вредителите – буквално предизвикват „огън върху себе си“, отклонявайки ги от любимите им култури. Освен вкусни хапки за вредителите в нашата зеленчукова, овощна или цветна градина – има и растения, които могат да ги отблъснат.

Начини за превръщане на глинестата почва в плодородна

Настурция (латинка)

Настурцията е топлолюбиво тревисто растение с ярки цветове и висока декоративна стойност, но е едно от най-ефективните растения-капани, ако градината или оранжерията е нападната от листни въшки и белокрилки. Засаждането на латинките до оранжерията или в близост до лехите в градината ще привлече вредителите към себе си. Ярките цветове на настурцията отвличат вниманието на бялата зелева пеперуда, както и на колорадския бръмбар.

Това красиво и непретенциозно растение се размножава чрез семена, расте бързо и цъфти от юни до късна есен.

Тагетис (турта)

Тагетис

Наричат го „санитар на градината“ – изключително непретенциозно декоративно едногодишно растение, но то не привлича, а напротив – отблъсква насекомите вредители. По същия начин влияе на нематодите и голите охлюви. Ако „оградим“ зеленчуковите лехи с тагетиси, тогава можем да не се притесняваме за реколтата.

Тези очарователни оранжево-жълти цветя предпазват от комари, което се дължи на същия специфичен аромат.

Освен това е доказано, че тагетисите извличат и натрупват тежките метали от замърсената почва.

Единствените култури, до които не трябва да се засаждат тагетиси са бобовите, поради антибактериалните свойства на тиофените, отделяни от корените им, от които могат да пострадат нодулните бактерии, фиксиращи азот от въздуха.

Тагетисите започват да цъфтят около два месеца след поникването им. Периодът им на цъфтеж е продължителен – започва от юни и продължава до първите студове.

Лавандула

Лавандулата е не само красиво и изключително ароматно, но и много полезно цвете. Някои от видовете се използват и като подправка, добавят се към билкови чайове. Лавандуловото масло се използва в медицината и козметологията.

Благодарение на това ароматно етерично масло в състава на растението, лавандулата е в състояние да отблъсне мравки, молци, комари, акари и охлюви. Ако почвата в градината не е подходяща за отглеждане на тази красавица, тогава можем да я засадим в саксии. Лавандулата може да се разглежда в известна степен и като „жертвено растение“, защото за въшките и пенещите цикади, ароматът и, уви, не действа.

И като бонус – ароматното лилаво цвете ще привлече много пчели и пеперуди в градината.

Невен (календула)

Невенът е непретенциозно и лесно за отглеждане растение, което се използва не само за декоративни цели, но е отлично медоносно растение, използва се в кулинарията, медицината и козметологията.

Фитонцидите, отделяни от растението, могат да прогонят от участъка колорадския бръмбар, някои видове акари, миризливки, гъсеници и охлюви. Невенът напълно спира нашествието на листни въшки, смело „поемайки удара“ върху себе си.

Друго ценно качество на невена е това, че противодейства ефективно на патогените на сивото гниене, предотвратява развитието на сечене и други гъбични заболявания, разпространени в градината.

Бял синап

Синапът принадлежи към семейството на Кръстоцветните култури, известен като източник на здравословното синапено масло, но и много използвана подправка. Отглежда се още като сидерат и медоносно растение.

Белият синап, отглеждан на участъка подобрява качеството на почвата, разрохква я и задушава развитието на плевелите. В допълнение, той е незаменим инструмент в борбата срещу струпясването, фузаруума и фитофтората, а следователно е „добър гост“ за доматите, картофите, пипера и патладжана.

Съдържащата се в кореновите му секрети сяра отблъсква ларвите на различни бръмбари (включително колорадски), голи охлюви, попово прасе, телен червей, има и неутрализиращ ефект върху патогенните микроорганизми в почвата. Синапът прави трудноусвоимите от градинските култури фосфорни съединения достъпни за растенията и предотвратява измиването на други минерали от почвата.

Като „жертвено растение“ синапът е полезен с това, че привлича кръстоцветната бълха, зелевия молец и много листоядни вредители, нападащи културните представители на зелевите.

Към „жертвените растения“ и репеленти можем да добавим още босилек, розмарин, градински чай, коприва, кервел (див кервиз) и др. Те ще помогнат в качеството на профилактика и борба на ранен стадий на поява на вредители, а също за поддържане на екосистемата здрава.

Има растения, с които да спасим градината от вредители
32892
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Bulgarian One Health Journal
Създадоха ново научно списание за здравето на животните, растенията и екологията
Създават екип на ЕС за спешни случаи в областта на здравето на растенията
Ново законодателство
Земеделската комисия в Европарламента прие промени в Закона за здравето на растенията
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Полезни съвети
Всяко растение в градината си има подходящ компаньон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини