Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.08.2022 г.

Причини за лошата реколта от патладжан

Причини за лошата реколта от патладжан

Патладжанът е доста капризна култура. Когато не се развива и плододава добре – това значи, че има причина, която трябва да се установи и отстрани. Обича слънце и топлина, но продължителните горещини и засушаване не се отразяват добре на растенията и реколтата. Важно е да знаем как да се грижим за патладжана и за какво да внимаваме.

Причините за лошата реколта са много и започват още с отглеждането на разсада, но това дава отпечатък върху плододаването.

1. Неправилно доосветяване на разсада

Производителите знаят, че за отглеждане на качествен разсад е необходимо допълнително доосветяване, но прекаляването с него се отразява също негативно на крайния резултат – реколтата. Факт е, че осветяване 10-12 часа на ден е напълно достатъчно и то в часовете между 8 и 18 или 20 часа.

Пиперът пожълтява и губи листна маса, а вредители не се забелязват

2. Повреждане на кореновата система при пикиране и пресаждане

Патладжанът не обича пикиране. Растенията може да не загинат, но няма да се развиват добре и особено, ако корените са наранени след пикиране или при разсаждане. В този случай наранените растения преустановяват развитието си за 10-15 дни. Това налага отглеждането на разсад да става в отделни контейнери.

3. Засаждане в студена почва

Патладжанът е топлолюбива култура, която не расте добре, засадена в студена почва. Той понася по-добре горещината, ако е добре напоен. За да не изпитва силен стрес кореновата система, разсадът трябва да се засади на постоянно място тогава, когато почвата се затопли до 20 градуса по Целзий.

4. Растенията в градината получават по-малко светлина

Осигуряване на необходимата дистанция между растенията е много важно условие, защото позволява почвата да се затопля добре и да прониква достатъчно слънчева светлина. Допуска се мулчиране с бяло фолио или филм.

5. Цветовете се развиват в сянка

Когато на патладжана започнат да се появяват бутони, важно е те да се намират на слънце, защото тези, които са на сянка могат да опадат. Патладжан се отглежда на слънчеви и открити места. Листата, създаващи сянка на цветовете трябва да се отделят своевременно.

6. Недостатъчно висока температура на въздуха

Оптималната температура на въздуха за добро плододаване е 25-28 градуса. При температури под 18 градуса патладжанът не образува цветни пъпки и завръзите опадат.

7. Течение в закрити съоръжения

Патладжаните, отглеждани в закрити съоръжения се страхуват от течения, но проветряването не се отлага – задължително е, като се отваря само едната страна.

8. “Парна баня” в оранжерията

Патладжанът се страхува от течения, но не обича и “парна баня”. При висока влажност на въздуха прашецът се слепва и няма опрашване, а цветовете остават безплодни. Влажността е предпоставка за развитие на гъбични заболявания и появата на листни въшки. Затворените съоръжения трябва да се проветряват редовно.

9. Мулчиране на почвата с дървесни стърготини

Ако листата на патладжана започнат да пожълтяват интензивно и растенията не дават плод, въпреки че се полагат необходимите грижи, причината може да е в почвата. Мулчирането с пресни дървесни стърготини (особено от иглолистна дървесина) води до подкисляване на почвата. В нея влизат и смолисти вещества, оказващи негативно влияние на кореновата система на растенията. Добавянето на дървесни стърготини прави почвата рохкава и влагоемка, но те трябва да бъдат добре угнили, за да не навредят.

10. Недостиг на хранителни вещества

Патладжанът е култура, имаща високи изисквания към хранителната среда. За сезон са нужни поне три основни подхранвания. Първото се прави 2-3 седмици след засаждане на постоянно място от 30 г амониев нитрат и 10 г суперфосфат на 10 л вода. Второ подхранване – при появата на бутони от 50-60 г суперфосфат и 30 г калиев сулфат в 10 л вода, а третото по време на масов цъфтеж (20 г карбамид, 30 г суперфосфат и 10 г калиев сулфат на 10 л вода).

По време на формиране на плодовете патладжанът може да се полива с разтвор на суперфосфат (40 г на 10 л вода) на всеки 10 дни.

11. Изливък на органични торове

Излишъкът на органична материя може да се отрази негативно върху добивите, защото ще стимулира развитието на зелена маса, а не образуване на плодове. При наличие на по-голямо количество органични торове може да се полее с разтвор на калиев сулфат (1,5 супени лъжици на 10 л вода) или да се поръси с дървесна пепел (0,5 чаши за всяко растение) около храстите.

12. Нерегулярно внасяне на хранителните вещества

Патладжанът проявява капризи и по отношение на регулярното внасяне на хранителни вещества. Освен азот, фосфор и калий, той обича и магнезий. Недостигът се елиминира чрез торене с магнезиев сулфат по инструкции на производителя. Останалите елементи се внасят регулярно на три основни подхранвания.

13. Неправилно поливане

Патладжанът трябва да се полива умерено и навреме. Периодите на засушаване и последващо преполиване не само не носят полза, а са вредни. Добър ефект има мулчирането със слама или торф, които задържат влагата в почвата. При високи температури и засушаване плодовете изгарят и образуват прекомерни количества семена.

14. Мокрене на листата

При поливане водата не трябва да попада на листата. Това се отнася не само за разсада, но и за възрастните растения. Рисковете за появата на гъбични заболявания са много големи при мокрене на листата.

Причини за лошата реколта от патладжан
8917
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини