Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.05.2022 г.

Грижи за патладжана след засаждане на постоянно място

Полезни съвети
Грижи за патладжана след засаждане на постоянно място

Патладжанът не е сред лесните за отглеждане зеленчуци, но с подходящи грижи може да се получи добра реколта. Той е топлолюбива и светлолюбива култура, изискваща благоприятни условия. Може да се отглежда в парници, оранжерии и на открито.

Засаждането на патладжана на постоянно място, независимо от условията на отглеждане, се препоръчва при температура на въздуха над +15-17 градуса по Целзий, а на почвата не по-ниска от +12 градуса. При по-ниски температури листата на растенията падат, а ако те се задържат няколко дни, тогава патладжанът може да загине. Затова е добре да не се бърза със засаждането на разсада на постоянно място, а сроковете да бъдат съобразени с региона и конкретните температурни условия.

Кога и как се полива патладжана след засаждане на разсада на постоянно място?

След засаждане на растенията на подходящо място е необходимо да се поддържа подходяща влажност на почвата. Еднозначен отговор на този въпрос няма – кога и колко често да се полива патладжана, засаден в парник, оранжерия или на открито. Специалистите и опитните градинари дават следните препоръки:

1. Патладжанът има сравнително слаба и повърхностна коренова система, намираща се на дълбочина 20-30 см. Почвата на тази дълбочина никога не трябва да пресъхва. Колко бързо ще изсъхва зависи от температурата на въздуха и валежите. Това е особено важно за закритите съоръжения, където е по-топло и валежите не оказват особено влияние.

2. Ако времето е горещо и сухо, патладжанът се полива при засаждането му, а след това през един ден.

3. При средни температури от порядъка на 17-21 градуса е достатъчно да се полива два пъти седмично.

Не трябва да се допуска пресъхване на почвата, защото в противен случай растенията не само изостават в развитието си, но изхвърлят цветовете и завръзите.

Преполиването също крие рискове – постоянно мократа почва се подкиселява бързо, кореновата система започва да загнива и не може да абсорбира хранителните вещества, създават се благоприятни условия за развитие на гъбични заболявания.

След поливане е задължително разрохкване на повърхностния слой на почвата. Това ще помогне за достъп на кислород към корените и влагата ще се съхрани по-дълго. Мулчирането може да помогне в този случай (не се налага разрохкване след всяко поливане), а освен това ще препятства развитието на плевели.

Подхранване на патладжана след засаждане на постоянно място

Патладжанът е култура, взискателна към почвените условия и хранителните вещества. Градинарите го наричат „ненаситен“ зеленчук, защото изисква не само богата почва, но и постоянно подхранване за получаване на добра реколта.

Независимо от условията на отглеждане – в закрити съоръжения или на открито – подхранването е задължително 2 седмици след пресаждането, а след това един път на всеки 7-10 дни. За плододаването патладжанът се нуждае предимно от фосфорно-калиеви торове, но и от азотни.

За първото подхранване на патладжана се използва 1 част азот, 2 части калий и малко фосфор (10% азот, 20% калий и 5% фосфор).

Последващите подхранвания, особено по време на цъфтеж и формиране на завръзи, се правят с NPK торове с равен процент на елементите и с количества по указания на производителите. Това е особено важно при отглеждане на по-бедни на хранителни вещества почви.

Използването на калиев хумат при първото подхранване се оказва много благоприятно, защото наличието на хуминови киселини увеличава усвояването на калия, води до равномерно освобождаване на азота, отключва фосфора и го прави достъпен за растенията, както и останалите микроелементи, намиращи се в почвата. На плодородни почви калиевият хумат позволява извличането на наличните хранителни елементи и не се налага допълнително минерално торене.

За подхранване на патладжана може да се прилага и органично торене:

– зелен тор;

– оборски или птичи тор в съотношение 1:10 и съответно 1:20, защото птичият тор е по-силен;

– подхранване с дрожди (10 г на 10 л вода и 2 супени лъжици захар), като за всеки храст се използват по 400-500 мл;

– пепел и йод (1 чаша от 200 мл се смесва с 10 л вода и 30 капки йод), а за поливане на всяко растение се използват по 250-300 мл.

Правилното подхранване е много важно за плододаването, но при недостиг на светлина и ниски температури (под 15 градуса) цветовете падат, а завръзите преустановяват развитието си – добра реколта не може да се очаква.

Две-три седмици след засаждане на постоянно място е подходящо използването на биостимулатори като Circon, Еpin-Еxtra и др. Те оказват благоприятно влияние върху формирането на цветове и завръзи, опрашването и предпазват от заболяване, като усилват имунитета на растенията. Добър стимулатор за патладжана е и борната киселина (5 г на 10 л вода).

Грижи за патладжана след засаждане на постоянно място
15177
 

Последни материали
Виж
Ново огнище на птичи грип в хасковското село Константиново
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
Обзор на Софийска стокова борса за периода 7-10 април 2024 година
Появи се предлагане на маслодаен слънчоглед на борсата, а изчезна търсенето
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 10-16 април 2024 година
Задържа се неустойчиво време с валежи със стопанско значение
Подробности от Египетския търг
Българската пшеница не можа да се наложи в битката за Египет
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини