Начало » Новини » Коментари
13.01.2023 г.

Очаквайте наредбите за директните плащания в края на февруари, останалите – през април!

Преди кампанията за 2023 г.
Очаквайте наредбите за директните плащания в края на февруари, останалите – през април!

sinor.bg

В края на ноември миналата година министърът на земеделието Явор Гечев обеща на зърнопроизводителите бърза подготовка на наредбите, по които ще се прилага Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г., така че секторът да има яснота при кандидатстването по линия на директните плащания, чиято кампания започва на първи март. Вече сме средата на януари, затова попитахме Министерството на земеделието на какъв етап е подготовката на така очакваните от фермерите поднормативни документи.

От отговорите разбираме, че по двете важни наредби, които ще регламентират отпускането на средствата по директната подкрепа, върви задължителната вътрешно-ведомствена съгласувателна процедура. Става въпрос за Наредбата за условията и реда за прилагане на  интервенциите под формата на директни плащания, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции и Наредбата за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за директни плащания. Веднага след като приключи съгласуването между агроминистерството и фонд „Земеделие”, наредбите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на земеделието и на Портала за обществени консултации.

Информационната мъгла за бранша

Следва задължителният 30-дневен срок за приемане на становища и за въпроси по тези наредби.От министерството уверяват, че „получените целесъобразни предложения и бележки от физически и юридически лица ще бъдат отразени в текстовете на наредбата”.

Ако все пак, двете наредби бъдат качени за обсъждане следващата седмица, има шанс окончателното одобрение и обнародването им в „Държавен вестник” да стане най-рано към 20 февруари. От министерството съобщиха за читателите на Синор.бг, че „необходимата национална нормативна уредба на директните плащания ще влезе в сила преди началото на кампания 2023 г.”.

Експертите припомниха още, че и през новия програмен период „директните плащания ще бъдат съществен елемент за гарантиране на справедливо подпомагане на доходите на земеделските стопани за осигуряване на справедлив жизнен стандарт на селскостопанската общност. Тези интервенции се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който се разходва на годишна основа. За да може България да получи финансовия ресурс, предвиден за Стратегическия си план и земеделските производители да се възползват от подпомагането по интервенциите, включени в него, както и да се предотврати неусвояване на предвидения за България финансов ресурс от ЕФГЗ за периода 2023-2027 г., който е в размер на около 4,4 млрд. евро, своевременно трябва да бъде прието националното законодателство за прилагане на Стратегическия план. В съответствие със законовите делегации, включени в Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, обнародван в бр. 102 на Държавен вестник от 23.12.2022 г., Министерството на земеделието подготвя  съответните подзаконови нормативни актове в областта на директните плащания.

По отношение на нормативната уредба, свързана с интервенциите по линия на развитието на селските райони, от агроминистерството обясниха, че първите актове, които в момента се подготвят, са свързани със създаването на Управитните органи, които ще взимат решения, свързани с прилагането на Стратегическият план. Тепърва се очаква Министерският съвет да определи Управляващия орган на Стратегическия план и да одобри състава на Комитета за наблюдение. Пред депутатите в земеделската комисия Явор Гечев обясни, че в Управителния орган ще влязат експерти не само от дирекциите „Директни плащания” и „Развитие на селските райони” на министерството, но също и от дирекциите, които отговарят за пазарните механизми, за програмата за рибарство и аквакултури, за лозарската програма и др.

Забавянето се дължи на факта, че необходимите промени в Закона за подпомагане на земеделските производители бяха приети едва в последните работни дни на 2022 г. и обнародвани - на първи януари 2023 г. 

Затова от агроведомството уверяват, че в най-кратки срокове, след като управителните органи и Комитетът по наблюдение бъдат определени, ще се подготви и договор за делегиране на функции по изпълнение на Стратегическият план от Управляващият орган на Държавен фонд „Земеделие“.

От ведомството съобщиха ,че в момента се сформират работните групи, които ще подготвят проектите за наредбите, регламентиращи условията и реда за прилагане на интервенциите, свързани с околната среда и климата – агроекология, биологично земеделие, необлагодетелствани райони, Натура 2000 и хуманно отношение към животните. До края на месец януари ще започне работата и по проекти за наредби за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, за сключване и изменение на административни договори, за налагане на административни санкции за всички „инвестиционни“ интервенции; за условията и реда за изплащане, за отказ за изплащане и намаления на плащанията, и за оттегляне на изплатената финансова помощ за тях.

Очаквайте и информационна кампания

Това означава, че най-рано през април тези наредби би могло да бъдат одобрени и обнародвани в "Държавен вестник". Ще припомним обаче, че по настояване на бранша депутатите от земеделската комисия препоръчаха на министъра на земеделието да предложи важни промени в Стратегическия план. Ако това стане, ще минат поне няколко месеца, преди Европейската комисия да се произнесе по нашите искания.

Екатерина Стоилова

Очаквайте наредбите за директните плащания в края на февруари, останалите – през април!
10205
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Маса одобрени становища на браншовици в новите наредби на МЗХ
Мнението на бранша
На среща с производители на храни са представени наредбите, по които се действа бързо
Първа пресконференция
Вътев: Пишем ясни наредби, без нужда от консултанти
Обнародвани пет наредби
Важат документите за покупка на почвени подобрители, подадени от първи юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.
Дългоочаквани нормативни промени
До 1 юни се обсъждат новите ставки за агроекологичните ангажименти и за биофермерите
Държавен вестник
Отменени са 9 наредби в областта на растителната защита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини