Начало » Новини » Страната
12.07.2023 г.

На среща с производители на храни са представени наредбите, по които се действа бързо

Мнението на бранша
На среща с производители на храни са представени наредбите, по които се действа бързо

sinor.bg

Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев се срещнаха днес в Министерство на земеделието и храните с представители на браншови организации от агрохранителната верига. Участие взеха национално представени организации в областта на производството и преработката на храни, в т.ч. месо, мляко, риба, яйца, маслопродукти, безалкохолни и плодови напитки, преработка на плодове и зеленчуци.

 „Получихме много заявки за срещи от бранша”, посочи заместник-министър Стратев, „но считаме, че е много по-конструктивно да ги провеждаме под формата на консултативни съвет по съответната продуктова верига, за да може всички заедно да сте едновременно с представителите на нашите дирекции и структурни звена, които работят по политиките, които ви касаят, така че да решаваме възникнали казуси и проблеми“, подчерта заместник-министър Стратев.

Ще има корекция в структурата и състава на консултативните съвети, така че те да бъдат изградени въз основа на вертикалата по хранителната верига. „По този начин ще гарантираме работещи решения и продуктивност в комуникацията със земеделци и преработватели и взаимна обвързаност на съответните политики и решения“, посочи заместник-министър Александър Йоцев. Обмисля се създаване на административно звено, което да има задача изготвяне на комплексна оценка на въздействието на всеки нормативен и стратегически акт, така че да се запазва балансът по цялата система.

Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ пое ангажимент за редовни заседания на Консултативния съвет по храните. Промени се предвиждат в Закона за храните, като се работи паралелно по три нови наредби, свързани със стимулиране на производство на малки количества храни в домашни условия и гарантиране на ефективен контрол при предлагането им, както и по организацията и условията за работата на фермерските пазари и гарантиране безопасността на храните, предлагани на тях. Браншът беше информиран и за подготовка на Наредба за условията за използване на незадължителни обозначения при етикетиране на храните като „пресен продукт“, „свеж продукт“, „чист продукт“ и осъществяването на официален контрол върху тях.

Представителите на браншовите организации изразиха готовност за диалог и подчертаха, че могат да бъдат полезни със своята експертиза и опит при създаването и съгласуването на политики и документи на всеки един етап. На срещата беше взето решение в консултативните съвети да се обсъждат не само проектодокументи на МЗХ, както досега, но и на други вносители, когато се отнасят до регулиране на процеси по агрохранителната верига, в това число и подготвяните документи на европейско равнище, за да се изготвят общи становища и позиции по проектите.

На срещата беше коментирано и изпълнението на мерките по Плана за действие към Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, както и подготвяните информационни брошури за съхранение в домашни условия и ръководство за преразпределяне на излишъците от храна. Поет бе ангажимент за регулярно предоставяне на разширена информация за резултатите от контрола, извършван от БАБХ, който включва типове нарушения с голям интензитет, така че браншовите организации да съдействат за преодоляването им.

На среща с производители на храни са представени наредбите, по които се действа бързо
4966
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Маса одобрени становища на браншовици в новите наредби на МЗХ
Първа пресконференция
Вътев: Пишем ясни наредби, без нужда от консултанти
Обнародвани пет наредби
Важат документите за покупка на почвени подобрители, подадени от първи юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.
Дългоочаквани нормативни промени
До 1 юни се обсъждат новите ставки за агроекологичните ангажименти и за биофермерите
Държавен вестник
Отменени са 9 наредби в областта на растителната защита
Преди кампанията за 2023 г.
Очаквайте наредбите за директните плащания в края на февруари, останалите – през април!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини