Заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев се срещнаха днес в Министерство на земеделието и храните с представители на браншови организации от агрохранителната верига. Участие взеха национално представени организации в областта на производството и преработката на храни, в т.ч. месо, мляко, риба, яйца, маслопродукти, безалкохолни и плодови напитки, преработка на плодове и зеленчуци.
„Получихме много заявки за срещи от бранша”, посочи заместник-министър Стратев, „но считаме, че е много по-конструктивно да ги провеждаме под формата на консултативни съвет по съответната продуктова верига, за да може всички заедно да сте едновременно с представителите на нашите дирекции и структурни звена, които работят по политиките, които ви касаят, така че да решаваме възникнали казуси и проблеми“, подчерта заместник-министър Стратев.
Ще има корекция в структурата и състава на консултативните съвети, така че те да бъдат изградени въз основа на вертикалата по хранителната верига. „По този начин ще гарантираме работещи решения и продуктивност в комуникацията със земеделци и преработватели и взаимна обвързаност на съответните политики и решения“, посочи заместник-министър Александър Йоцев. Обмисля се създаване на административно звено, което да има задача изготвяне на комплексна оценка на въздействието на всеки нормативен и стратегически акт, така че да се запазва балансът по цялата система.
Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ пое ангажимент за редовни заседания на Консултативния съвет по храните. Промени се предвиждат в Закона за храните, като се работи паралелно по три нови наредби, свързани със стимулиране на производство на малки количества храни в домашни условия и гарантиране на ефективен контрол при предлагането им, както и по организацията и условията за работата на фермерските пазари и гарантиране безопасността на храните, предлагани на тях. Браншът беше информиран и за подготовка на Наредба за условията за използване на незадължителни обозначения при етикетиране на храните като „пресен продукт“, „свеж продукт“, „чист продукт“ и осъществяването на официален контрол върху тях.
Представителите на браншовите организации изразиха готовност за диалог и подчертаха, че могат да бъдат полезни със своята експертиза и опит при създаването и съгласуването на политики и документи на всеки един етап. На срещата беше взето решение в консултативните съвети да се обсъждат не само проектодокументи на МЗХ, както досега, но и на други вносители, когато се отнасят до регулиране на процеси по агрохранителната верига, в това число и подготвяните документи на европейско равнище, за да се изготвят общи становища и позиции по проектите.
На срещата беше коментирано и изпълнението на мерките по Плана за действие към Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, както и подготвяните информационни брошури за съхранение в домашни условия и ръководство за преразпределяне на излишъците от храна. Поет бе ангажимент за регулярно предоставяне на разширена информация за резултатите от контрола, извършван от БАБХ, който включва типове нарушения с голям интензитет, така че браншовите организации да съдействат за преодоляването им.