Начало » Новини » Коментари
28.11.2022 г.

Ставките и размерът на площите при разнообразяване на културите след 2023 година

Семинар на НАЗ - разяснения по Стратегическия план
Ставките и размерът на площите при разнообразяване на културите след 2023 година

Изключително голям интерес от страна на земеделците към форума в Пловдив Снимка: sinor

За да получавате европейско подпомагане по схемата за разнообразяване (или „диверсификация”) на културите през следващия програмен период, всички земеделци трябва да увеличат броя на отглежданите култури още с една, като нейната площ се увеличава спрямо диверсификацията, прилагана от фермерите до момента. Това съобщи пред членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ръководителят на дирекцията „Директни плащания” в Министерството на земеделието Аделина Стоянова пред десетия агросеминар на НАЗ, проведен в края на миналата седмица в Пловдив.

За първи път на този форум ръководителите на всички дирекции в министерството подробно разясниха промените в Националния стратегически план за развитие на земеделието 2023- 2027 г., който беше внесен преди три седмици в Брюксел.

Няма изгледи да има санкции срещу кражбите на селскостопанска продукция

Новото при схемата за диверсификацията на културите е, че от 2023 г. по нея могат да кандидатстват и земеделци, отглеждащи до 10 хектара земя, така че помощта да достигне и до производителите на плодове и зеленчуци, обясни Стоянова. Но понеже бюджетът по екосхемите ще бъде по-малък (едва 25% от общия бюджет за Директните плащания) спрямо този на досега прилаганите зелени плащания (които бяха 30% от бюджета на Директните плащания), затова и ставките за разнообразяване на културите са по-ниски.

Стопаните, които обработват под 100 декара, или 10 ха, трябва да имат поне две култури, гласят правилата. Като основната култура ще заема 90%, а втората – поне 10%. Досега прилаганите проценти бяха 95% за основна култура и 5% – за втората. Проблемът за българските земеделци е, че те трудно намират пазари за реализация на вторите си култури, които обикновено са протеинови и друг вид култури. С намалението на площите за основните произвеждани от тях растения, които за зърнени или маслодайни, те ще понасят загуби, коментираха за Синор.бг зърнопроизводители. Стоянова обаче обясни, че в преговорите с Европейската комисия са успели да постигнат само 5-процентно намаление на площите на основните култури, докато фермерите искаха да остане сегашното съотношение 95% към 5% за втората култура.

Дори да не получавате субсидии, ще бъдете глобявани за неизпълнение на екостандарти

Прогнозната ставка за компенсаторното подпомагане, която ще се отпуска при диверсификация до 100 декара площ, ще бъде 48 евро за хектар, или 9,60 лв. на дка.

Подпомагането за площи от 100 до 300 декара (от 10 до 30 ха) за отглеждане на ароматни и медицински растения отглежданите култури трябва да са поне три, за да се отпуска подпомагане по схемата за диверсификация на културите. Максимално основната култура трябва да заема до 75% от площите, а две от културите – до 90%, това означава, че третата трябва да бъде върху поне 10% от обработваемата земя. При отглеждане от 100 до 300 декара ставката на хектар ще бъде 37 евро, или 7,20 лв. на дка.

При площи над 300 декара земеделците трябва да отглеждат поне 4 култури, като основната ще заема 75%, а общо трите – да не надхъврлят 90%. Според зърнопроизводителите този спад от 95% на 75% е изключително голям, още повече че не е ясно дали ще намират пазар за останалите три земеделски култури. Очевидно, че предизвикателството за сектора ще бъде голямо. Ако все пак те кандидатстват, ставката на хектар ще бъде 20 евро на ха, или 4 лв. на дка.

Екатерина Стоилова

Ставките и размерът на площите при разнообразяване на културите след 2023 година
53599
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Втора част
Ротация и други практики от „предварителната условност”
Въпроси и отговори за кандидатстване в Кампания 2023 г.
Едни и същи площи могат да се заявяват като угари няколко поредни години
В Стратегическия план
Зърнопроизводителите настояват вместо ротация България да прилага разнообразяване на културите
Модел за противодействие на геополитическите влияния
Танева съветва земеделците да търсят нови пазари при криза
Анализ
Алън Матюс: Диверсификацията на културите – скъпа, сложна и неефективна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини