Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.12.2022 г.

Какво не знаем за ползите от глината в градината?

Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?

sinor.bg

Глината е много полезен елемент за подобряване на почвеното плодородие. И понеже не можем да я подменим, при правилен агротехнически подход  е възможно да получим добра реколта. Затова трябва да знаем какви свойства притежават този тип почви.

Дребните по размер и плътно прилепнали една към друга частици правят глинестата почва трудно пропусклива за въздуха и водата. В нея разлагането на органичната материя отнема повече време. Средата може да е твърде кисела или слабо алкална. В тях има сравнително малко хранителни вещества, а поради тяхната компактност дори и те са ограничено достъпни за растенията. Затова и кореноплодните култури се развиват много трудно в такава среда.

Характеристиките на глинестата почва са:

– труднопропусклива за влага и въздух;

– след поливане или валежи се образува почвена кора, която сериозно затруднява проникването на въздух;

– трудна за ръчна и механизирана обработка;

– лесно се закислява, а киселата среда влияе неблагоприятно на повечето култури;

– при засушаване се уплътнява силно;

– задържане на вода към кореновата система, което понякога може да доведе до загниване;

– бавно се затопля.

Глината е естествена гъба, която е способна да смекчава всякакви грешки – прекаляване с дозите торове, пестициди или преовлажняване. Тя ги задържа, а после ги отдава постепенно и така балансира щетите. Най-положителното и качество е задържането на вода – при силно засушаване глината постепенно се освобождава от водните си запаси и поддържа растенията.

С какво да започнем?

Глинестата почва не е най-добрата за растенията, но когато е даденост – може да се промени. Подобряването на състава на глинестите почви позволява да се получат добри добиви. Това понякога отнема доста време, но си заслужава.

Основен момент при възстановяването е въвеждане на органични вещества в почвата, а усилващ ефект имат сидератите. На първо време е необходимо да се премахнат всички неравности, които могат да бъдат пречка за задържане на вода. Есенната обработка е задължителна, като буците пръст не се разбиват. Това трябва да се направи преди настъпване на валежите, а през пролетта се обработва отново. Заедно с това се внасят:

1. Угнил оборски тор, който може да се внесе при есенната или пролетната обработка на почвата на дълбочина до 10 см. За 1 м2 са необходими 1,5-2 кофи. Свежият оборски тор се внася само през есента.

Зеленото торене

2. Обработени дървесни стърготини, които разрохкват почвата отлично. Желателно е те да бъдат от широколистен материал, защото смолите, съдържащи се в иглолистните ще създадат допълнителен проблем. Те могат да се смесват с оборски тор, а в противен случай, за да не извличат азот, необходимо е да се добави предварително карбамид към стърготините (около 200 г на 3 кофи стърготини и 10 л вода).

3. Пясъкът може частично да замести органичните вещества. Той притежава прекрасни разрохкващи качества. Достатъчна е една кофа на 1 м2 и е добре да се внася всяка година. При регулярно внасяне плодородният слой се подобрява значително.

4. Сидератите са превъзходно средство за възстановяване на почвеното плодородие и подобряване на почвения състав. След прибиране на реколтата от ранни култури се сее лупина,фий, фацелия, грах, рапица, синап. Зелената маса се коси преди цъфтеж и се вгражда в почвата.

Сидератите в късна есен

5. Наличието на дъждовни червеи е показател за продуктивност – тези труженици непрекъснато усвояват растителните остатъци, разрохкват почвата и осигуряват достъпа на кислород и вода.

При обработката може да се внася още слама, наситнена дървесна кора, плевели и торф.

Използването на биопрепарати е насочено към ускоряване на разграждането на органичните вещества и защита на почвената микрофлора от патогени.

Какво не знаем за ползите от глината в градината?
9317
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
За градината
Ефективно ли е се добавя пясък към глинестите почви?
Подготовка за сезона
Как да избегнем „органичните убийци“ на разсада за добър посев
Начини за превръщане на глинестата почва в плодородна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини